Štítky: | Černigov Hradec Králové |

Půjde Černigov k zemi? Úřad bourání povolil

Hotel Černigov zřejmě čeká demolice, úřad už bourání posvětil
Hotel Černigov zřejmě čeká demolice, úřad už bourání posvětil | autor: hradeckralove.cz

Nejvyšší hradecká budova se může zbourat, rozhodl v minulých dnech krajský úřad. Na rozhodnutí společnost CPI Group, která chce na místě hotelu Černigov vystavět multifunkční centrum s hotelem a kongresovým sálem, čekala více než rok. Pokud a kdy k demolici dojde, však zatím stále není jasné. Firma musí například ještě získat územní rozhodnutí a povolení ke stavbě.

Riegrovo náměstí je opět o krok blíž k velké přeměně. Krajský úřad Královéhradeckého kraje jen před několika dny vyřešil odvolání aktivistů, kteří s bouráním hotelu Černigov nesouhlasili, a vydal povolení k demolici. Na místě budovy ze 70. let by v budoucnu mohl vyrůst moderní komplex s hotelem, kongresovým sálem, kancelářskými prostory i několika obchody.

Společnost CPI Group, která o demolici hotelu dlouhodobě usiluje, čeká před případnou výstavbou ještě pořádná porce zařizování. Možný termín bourání tak zdaleka není na pořadu dne.  „Rozhodnutí krajského úřadu, které s konečnou platností povoluje odstranění stávající stavby hotelu Černigov, představuje první avšak velmi důležitý krok pro realizaci nového projektu Rieger Plaza," uvedl k povolení pro Hradecký deník mluvčí společnosti CPI Jan Burian. Developerská společnost musí například ještě vyřešit územní rozhodnutí a také získat stavební povolení, což ještě může trvat několik dalších měsíců.

Firma měla původně v záměru začít s výstavbou nového komplexu ještě v letošním roce. Samotné bourání mělo proběhnout zhruba v době prázdnin, poté měla následovat stavba, kterou společnost odhadla na rok a půl. Plány ale vzaly za své, když se do situace vložili odpůrci bourání hotelu. Ti usilovali například o zapsání hotelu Černigov mezi památky. Ministerstvo kultury ale jejich snahám nevyhovělo.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
7.11.2016 08:44
Arietem93 (neregistrovaný)
No tak to tedy nechápu, v okolí nádraží se neustále něco staví, kdokoliv přijede do Hradce tak musí mít pocit, že se ocitl na staveništi a to si vůbec nechci představit jak to v okolí nádraží bude vypadat až bude probíhat demolice a následná stavba nového hotelového komplexu. Za další, přijde mi že budova hotelu Černigov patří v Hradci k těm zdařilejším, přeci jen architektem je Jan Zídek, který ve své době patřil k talentovaným architektům. Pokud se podíváme na jinou socialistickou zástavbu možná by se mělo začít bourat někde na sídlištích, kde stojí opravdové hrůzy...no můžeme zbourat Černigov, poté Aldis a nebo Prior a čtyřicetiletá totalita bude smazána jak z terénu nebo z lidského podvědomí a omyl se může opakovat...přeci jen by asi nebylo od věci část našich dějin zachovat i v podobě architektury a pravdou je že Černigov ve své době dějiny tvořil.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Ani letos hotel Černigov nepůjde k zemi, demolice se odkládá

Demolice hotelu Černigov v Hradci Králové se stále odkládá. Podle nejnovějšího vyjádření vlastníka se začne bourat nejdříve příští rok. Zároveň je jasné, že na záchranu budovy z roku 1975 už je příliš pozdě a že developer na místě nejvyšší hradecké budovy postaví nový…
Čtěte více

Demolice Černigova se může zkomplikovat, prý je památka

Demolici nejvyšší budovy ve městě, pětapadesátimetrového hotelu Černigov, může ohrozit její vyhlášení památkou. Národní památkový ústav podal návrh na ministerstvo kultury, to nyní rozhodne o dalším osudu stavby. Černigovem se začali památkáři zabývat poté, co investorská…
Čtěte více

Černigov ustoupí čtyřhvězdičkovému hotelu, investor do něho vloží 1 miliardu

Bouřlivé diskuze i ostré odmítání, to vyvolala před několika týdny zpráva o možném bourání hotelu Černigov, který je od 70. let minulého století nejvyšší budovou v Hradci Králové. Obyvatelé Hradce, kteří chtějí budovu hotelu zachovat v původní podobě, dokonce začali…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme