Zveme: Užijte si velikonoční volno na statku, v aquaparku i na Chlumu

Památník bitvy na Chlumu se otevře už o víkendu
Památník bitvy na Chlumu se otevře už o víkendu | autor: hradeckralove.cz

Prodloužený velikonoční víkend je tady. V Hradci Králové a jeho blízkém okolí se můžete těšit na řadu tematických akcí. Kam na ně vyrazit? Třeba na Šrámkův statek do Piletic, na nazdobený zámek Hrádek u Nechanic, na dětské soutěže a hry do aquaparku nebo třeba do knihovny, která láká na výtvarné dílny. Turistickou sezonu také zahájí památník bitvy na Chlumu. Více informací se dozvíte z naší tradiční pozvánky.

Šrámkův statek vystaví nazdobené kraslice

Zdobená vajíčka i s ukázkami, jak jejich výroba probíhá. To vás ode dneška, tedy od 24. března až do pondělí, čeká na Šrámkově statku v Pileticích. Jarní expozice bude přístupná vždy od 10 do 16 hodin. A na co přesně se můžete těšit? Třeba na různé techniky zdobení kraslic, lidová řemesla, zdobení perníčků či pletení pomlázek a vyzkoušet si budete moci i šikovnost vlastních rukou. Součástí výstavy bude také prezentace velikonočních prací a jarních dekorací dětí ze základní školy Pouchov.

Hrádek u Nechanic otevře zámeckou kuchyň

Pokud jste nestihli navštívit zámek Hrádek u Nechanic minulý víkend, máte perfektní příležitost od dneška až do 28. března. Otevřeno je vždy od 9 do 16 hodin. Ve velikonočně vyzdobeném zámku se seznámíte s historií Velikonoc, s jejich zvyky a tradicemi. Dozvíte se také, jak se vypočítá datum jejich slavení, techniku zdobení vajíček, význam dnů svatého týdne a další zajímavosti týkající se těchto nejstarších křesťanských svátků. Otevřena bude také zámecká kuchyň se svým pověstným svátečním zámeckým likérem. 

V knihovně se budou vyrábět zajíčci i perníkové zápichy

Už dnes máte možnost vyrobit si malou velikonoční dekoraci. A to v budově knihovny města ve Wonkově ulici. Na programu budou tentokrát roztomilí papíroví králíčci. Akce je určena především pro děti, začíná se už v 9:30 hodin. Vstup na výtvarnou dílnu s lektorkou Kamčou je volný. Další workshop proběhne také dnes na pobočce knihovny na Novém Hradci v Brněnské ulici. Malování perníkových vajíček, ze kterých si děti vytvoří zápis do květináče, proběhne od 13 do 17 hodin. Vstup je i v tomto případě volný.

Slavnostní vojenská přehlídka odstartuje sezonu na Chlumu

Další akcí, kterou byste si neměli nechat ujít, je zahájení letošní sezony na Chlumu. Akce odstartuje v neděli ve 14 hodin prezentací rakouských a pruských jednotek a rakouského dělostřelectva. Na přehlídku naváže vystoupení flétnového souboru Berušky ze základky v Libčanech. Ve 14:45 je na programu slavnostní představení knihy Prusko-rakouská válku roku 1866: Výzbroj a výstroj, kterou napsali Bohumír Tuhý, Jiří Šramar, Josef Šrámek a kolektiv. Publikace představuje podobu, fungování a vybavení armád, které se v roce 1866 střetly na českých bojištích. Na 600 stranách katalogu a v množství fotografií jsou tak postupně představeny chladné zbraně, ruční palné zbraně, revolvery, děla, sedla, uniformy a pamětní dekorace. Od 15 hodin se můžete zajít podívat na přednášku, která vás přenese do života civilního obyvatelstva v průběhu osudové války. Nebude chybět ani prohlídka uniforem vojáků z prusko-rakouské války s odborným komentářem Josefa Šrámka. V té samé chvíli bude také probíhat divadelní představení o kašpárkovi, kam jsou zvané všechny děti.

V aquacentru budou ve vodě plavat velikonoční vajíčka

Velikonoce si můžete užít také v Aquacentru Městských lázní. Zábavný program tady proběhne v neděli od 14.00 do 19.00 hodin. Těšit se můžete na spoustu her, tančení ve vodě, lovení velikonočních vajíček i soutěže o sladké ceny. „Děti budou soutěžit ve skládání velikonočních puzzlí, kreslení velikonočního obrázku, sbírat mrkvičky pro zajíčky, lovit velikonoční vajíčka ve vodě a házet vajíčka do koše a na překážkové dráze přenášet peříčka pro slepičku. Za splnění všech úkolů obdrží každé dítě od velikonočního zajíčka sladkou odměnu a nejhezčí obrázky budou vystaveny ve vestibulu. A pro ty, kteří neradi soutěží, je k dispozici dětský koutek plný hraček, skákací hrad a v malém bazénku skluzavka pro děti,“ zvou na akci pořadatelé.

Hradecké fotbalisty čeká prestižní duel se Znojmem

Tento víkend Votroky čeká velmi prestižní duel s vedoucím týmem FNL 1.SC Znojmo FK. Fotbalové utkání vypukne v neděli 27. března od 17 hodin na Malšovickém stadionu. Při zápase vás čeká další kolo soutěže S Fordem za vítězstvím. „V rámci soutěže se Vás budeme opět ptát na jeden z produktů vozového parku automobilky Ford a tipovat budete počet jednoho ze standardních kopů, který se ve fotbale provádí. Do soutěže se můžete stále zapojit,“ láká klub. Více informací najdete na webových stránkách Votroků.  

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: S vysvědčením zdarma do muzea i do akvacentra

Začátek letních prázdnin mohou školáci oslavit v hradeckém muzeu či akvacentru, kam mohou s dobrým vysvědčením zdarma. Na bojišti na Chlumu vojáci v dobových kostýmech připomenou výročí bitvy z roku 1866. Hradečáky čeká taky dětský den s opékáním buřtů či Sousedské rockování.
Čtěte více

Zveme: Na africké trhy, do letního kina či na zámecké slavnosti

Víkend se blíží a vy se opět můžete nechat inspirovat naším výběrem zajímavých kulturních i sportovních akcí v Hradci Králové a blízkém okolí. Filmoví nadšenci mohou vyrazit do letního kina Širák na úspěšnou českou komedii Ženy v běhu, hudební nadšenci přivítají další ze…
Čtěte více

Zveme: Čekají nás velikonoční výstavy a dílničky, na dětskou železnici vyrazí zajíčci

Velikonoce jsou za dveřmi a prodloužený víkend bude v Hradci Králové nabitý velikonočními akcemi. Hned dvakrát se rozezní zvon Augustin na Bílé věži, na Šrámkově statku v Pileticích je otevřená výstava velikonočních kraslic a jarních zvykoslovných předmětů ze sbírek Spolku…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme