Zveme: O víkendu se Hradcem proběhnou vytrvalostní běžci

V Hradci se bude běhat už tuto neděli
V Hradci se bude běhat už tuto neděli

Jedna z největších sportovních událostí východních Čech je tady! V neděli v centru Hradce Králové startuje půlmaraton a také maraton. Akce se každý rok zúčastní stovky běžců z několika zemí světa, patří také k vděčným cílům návštěvníků ze širokého okolí. A to není ani zdaleka všechno, co vás tento víkend v Hradci a jeho okolí čeká. Více informací a zajímavých tipů pro děti i dospělé se jako již tradičně dočtete v naší pozvánce, která vychází pravidelně každý pátek.

Farmářské trhy budou plné podzimních výpěstků

Jedna z posledních možností navštívit hradecké Farmářské trhy se vám nabízí tuto sobotu. Trhy jako obvykle začínají v 8 hodin v Gayerových kasárnách, potrvají do pravého poledne. Vstup je zdarma a nakupovat můžete u zhruba čtyřiceti stánků regionálních výrobců. Podzimní trhy slibují výpěstky, které k tomuto období patří. Seženete tu rozmanité druhy dýní, jablka, hrušky, švestky i výrobky ze zdravého rakytníku. U stánků samozřejmě zakoupíte i čerstvé pečivo, sýry, jogurty, tvarohy a další mléčné výrobky nebo například uzeniny. Další trhy se konají 24. října a 7. listopadu.

V Hradci se v neděli poběží půlmaraton i maraton

Závod v běhu na 42,195 km pro širokou veřejnost se startem a cílem v historickém centru města se poběží už tuto neděli v Hradci Králové. ČSOB maraton Hradce Králové 2015 začíná v 11 hodin a 15 minut na Malém náměstí. Prvních 5 kilometrů povede městem, dalších 32 kilometrů je rozděleno do dvou okruhů v městských lesích, poté běžci opět zamíří do města. Během závodu jsou na programu další doprovodné akce pro všechny návštěvníky. Například testovací jízdy vozidel, skákací hrad, malování na obličej a malování balonků. Návštěvníci budou moci vyzkoušet horolezeckou stěnu, nordic walking a také koloběžky. Nebudou chybět ani megabublifuky, žonglování, travní lyžování a lyžařský trenažér.

Současně s maratonem se v neděli poběží také Olfin car hradecký půlmaraton. Jde o jednu z největších sportovních událostí východních Čech. „ S více než 2200 běžci z 15 zemí patří již mezi nejvýznamnější masové běhy v České republice. Součástí akce je velký sportovní den pro celou rodinu, dětské běhy pro všechny věkové kategorie, doprovodný program a koncerty. V programu půlmaratonu je také Přebor ČR záchranných a bezpečnostních složek a závod čtyřčlenných štafet a dvojic. Celá akce svým rozsahem i obsahem nabízí sportovní, kulturní i společenský zážitek nejširší veřejnosti, od profesionálních sportovců až po nadšené, amatérské běžce. Běhu se také účastní hendikepovaní sportovci s charitativním podtextem,“ uvádějí pořadatelé akce. Půlmaraton startuje z Malého náměstí ve 12:30 hodin.

Jak pracují archeologové se dozvíte v archeoparku ve Všestarech

Další dnešní pozvánka vás zve jen malý kousek za Hradec Králové. V Archeoparku ve Všestarech se konají Archeologické dny. Pro děti i dospělé je tam připraven program, při kterém se dozví, jak archeologové provádí své výzkumy. Proč kopou do země, co tam vlastně hledají a jak následně s nalezenými artefakty zacházejí? Na místě je připravena komentovaná interaktivní projekce k tématu a také ukázky terénního výzkumu. Návštěvníci si vyzkouší například práce s detektorem kovů, povrchový sběr a zásady exkavace. Prohlédnout  si budou moci rovněž ukázky práce v archeologické laboratoři, rekonstrukce keramických nádob a základní metody datování. Otevřeno bude vždy od 9 do 16 hodin. Vstupenka pro dospělé stojí 100 korun, děti do 17 let, důchodci, studenti a držitelé ZTP průkazu zaplatí 60 korun, děti do tří let mají vstup zdarma. Rodinné vstupné vyjde na 220 korun.

Děti si o víkendu užijí tři veselé pohádky

Zajímavé tipy tu máme také pro naše nejmenší. O víkendu mohou zavítat hned na dvě pohádky do královéhradeckého Adalbertina. V sobotu v 10 hodin zde ve Studiu A začíná loutková pohádka Paleček. Klasická pohádka je hrána marionetami v rodinném divadélku a je vhodná pro děti od tří let. Účinkuje lidový loutkář Jiří Polehňa. Na místě platí volný zasedací pořádek a lístky zakoupíte za 50 korun. Další dětské představení je připravené o den později ve stejný čas a na stejném místě. Tentokrát jde o pohádku Jak šel Honza do světa. Loutková pohádka vypráví o tom, jak náš Český Honza přemohl svůj strach, naučil se držet slovo a dokonce porazil i strašlivého obra. Pro děti od čtyř let účinkuje liberecké divadlo Na cestě. Lístek i v tomto případě stojí 50 korun.

Třetí pohádkový tip patří Centru Budulínek na třídě Karla IV. Představení začíná v 15 hodin, vstupenka stojí 50 korun, držitelé rodinných pasů mají vstup zdarma. Veselá pohádka O hodném Jankovi a líném Vaškovi je vhodná pro děti od tří let. Příběh pohádky se odehrává v malé chaloupce na kraji vesnice, kde bydlí táta se dvěma syny. Starší syn Vašek je lenoch líná, mladší Janek není zrovna nejchytřejší a moc toho nenamluví, ale práce se nebojí. Představení rozvíjí hudební a dramatické nadání dětí. Děti jsou zapojeny do děje pohádky, na kterém se sami podílejí zpěvem a kreslením. Pohádka Divadla Harmonika je doprovázena živou hudbou.

10. kolo hokejové Tipsport extraligy je tu

Sportovní fanoušci by tento víkend neměli zapomenout na očekávaný hokejový zápas se Zlínem. Zápas začíná v neděli v 17 hodin na zimním stadionu.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Archeopark ve Všestarech se rozšíří o další výstavní prostory. Vznikne i kinosál

Archeopark ve Všestarech byl založen už před 25 lety. Nyní by se měla jeho expozice rozšířit a zatraktivnit pro návštěvníky. Budova za 24 milionů korun představí zejména experimenty archeologů a pravěké nálezy doplní repliky vytvořené dávnými technologiemi. Vznikne z budovy…
Čtěte více

ZVEME: Do karibské tančírny pod Pražským mostem a na výstavu růží

Co se bude dít o víkendu v Hradci Králové a blízkém okolí? Na Šrámkův statek dorazí pardubická trampská kapela Marien, na náplavce pod Pražským mostem se bude tančit latina na písčité karibské pláži. V Zahradě léčivých rostlin můžete obdivovat až 80 odrůd růží, Bílou věží bude v…
Čtěte více

Farmářské trhy v Hradci nově na Tylově nábřeží. Pořádá je parta nadšenců

V Hradci se minulou sobotu na Tylové nábřeží sešli farmáři a lidé si tak mohli nakoupit regionální potraviny. Přitom to původně vypadalo, že s farmářskými trhy bude letos v Hradci konec, z důvodu malého zájmu prodejců i návštěvnosti vedle Atria, se jejich pořádání zrušilo. Proto…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme