Štítky: | Archeopark Všestary |

Archeopark ve Všestarech se rozšíří o další výstavní prostory. Vznikne i kinosál

Archeopark se bude rozšiřovat.
Archeopark se bude rozšiřovat. | autor: KHK

Archeopark ve Všestarech byl založen už před 25 lety. Nyní by se měla jeho expozice rozšířit a zatraktivnit pro návštěvníky. Budova za 24 milionů korun představí zejména experimenty archeologů a pravěké nálezy doplní repliky vytvořené dávnými technologiemi. Vznikne z budovy skladu archeologického materiálu. K celoročnímu provozu přispějí dílny pro děti a jednou z atrakcí bude kinosál s filmy zachycujícími zejména mořské výpravy na pravěkém člunu Monoxylon. Informaci přináší Hradecký deník.

Náměstkyně krajského hejtmana Martina Berdychová si myslí, že rozšíření archeoparku má přirozené ambice posílit turistický ruch v kraji. „Výstavní prostory nabídnou naprosto unikátní archeologické nálezy pořízené během výstavby dálnice D11. Expedice Monoxylon je jedním z nejzajímavějších projektů experimentální či živé archeologie v Česku,“ vyzdvihla Martina Berdychová.

„Předpokládaný termín zahájení stavby je v říjnu 2023 s termínem ukončení za zhruba 18 měsíců včetně kolaudačního rozhodnutí,“ sdělila mluvčí Královéhradeckého kraje Martina Svatoňová.

Ze skladu bude výstavní budova

V současné době je v nenápadném objektu poblíž hlavní budovy všestarského pravěkého parku sklad archeologického materiálu. Během tří let se změní v další dominantu unikátního areálu. „Bude podobná jako hlavní budova, aby se zachoval charakter našeho areálu, jen bude o něco nižší. Ta současná bude nadále sloužit přehledu pravěku, ta nová bude prezentovat hlavní experimenty, kterým se věnujeme. K nim patří i námořní plavba na dlabaném člunu nebo výroba a použití pravěkých broušených seker z mladší a pozdní doby kamenné, o kterých stále víme velmi málo,“ shrnul archeolog Univerzity Hradec Králové a ředitel Archeoparku pravěku Všestary Radomír Tichý.

V expozici najdou místo i archeologické sbírkové předměty Muzea a galerie Orlických hor, které v současné době nemá kapacity pro jejich zpřístupnění veřejnosti. Návštěvníci uvidí nalezené předměty a budou je moci srovnat s exponáty, které archeologové ve Všestarech vyrábějí prastarými způsoby. Zároveň ukážou, jak se s nimi pracovalo.

„Budeme je doplňovat svými replikami, které by měly mít vlastnosti originálu. Chceme ukázat, že originály jsou leckdy málo vypovídající a my tam rozehrajeme příběh o tom, jak nástroje vyrábíme a používáme,“ vysvětlil Tichý.

Nápad, jakým způsobem budou ve Všestarech představovat orlickohorské nálezy, které by jinak zůstaly v depozitářích, oceňuje i zřizovatel archeologického parku. „Spolupráci s archeoparkem jsme zvolili jako vhodnou alternativu, jak inovativním a naučným způsobem veřejnosti představit archeologické sbírkové předměty,“ doplnila náměstkyně Berdychová.

V novém objektu se budou prezentovat i výsledky průzkumů v trase dálnice D11, která vede krajinou v okolí Všestar. Lidé tak uvidí náznaky, jak se kdysi na území dnešního Hradecka žilo. Nalezené předměty opět doplní repliky a také vizuální představení nalezených artefaktů.

Kinosál bude kromě přednášek sloužit i k promítání filmů, které hradečtí archeologové nechali natočit v souvislosti s expedicemi Monoxylon. Zejména děti se tak spolu s nimi vypraví na pravěkém vydlabaném člunu do Egejského moře nebo do lesů u Hradce Králové, kde vědci předváděli, jak se kdysi zpracovávalo dřevo.

Prohlídky archeoparku po celý rok

„Kinosál chceme využít zejména pro školní exkurze, které jsou naší velkou cílovou skupinou. Jeden ze člunů z expedice Monoxylon bude zavěšen u stropu a za ním bude projekce. Ta konkrétně přiblíží, co a jak se dalo s kamennými nástroji z muzejních sbírek vyrábět a k čemu to dále sloužilo. Bude tam vidět výroba člunů i kácení a zpracování stromů a budou tam i hrané scény,“ upřesnil ředitel archeoparku.

Dnes má archeopark hlavní sezonu od jara do podzimu a školní exkurze jezdí i do prosince a v menším počtu po objednání i v zimě. Nová budova poskytne i díky dvěma dílnám podmínky pro plnohodnotné prohlídky po celý rok.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Divadla, filharmonie i archeopark dostanou od kraje finance na provoz

Radní Královéhradeckého kraje schválili poskytnutí finančních prostředků pro čtyři obecně prospěšné společnosti působící v kulturní oblasti v regionu. Jedná se o Klicperovo divadlo v Hradci Králové, Filharmonii Hradec Králové, Divadlo Drak a Archeopark Všestary. Těmto…
Čtěte více

Zveme: Víkend v Hradci zpestří vodník, Polednice, Keltové i žongléři

Jaké akce nabídne víkend v Hradci Králové? V lesním divadle na Chlumu se bude hrát divadelní představení Dokonalá fraška, ve všestarském Archeoparku pravěku se dozvíte vše o životě Keltů. Bajkazyl pořádá tradiční Kytarohraní a tentokrát se bude i žonglovat. Můžete si udělat…
Čtěte více

Zveme: Děti mohou závodit na kolách nebo se seznámit s Římany v archeoparku

Nadcházející víkend slibuje kulturní i sportovní vyžití. V sobotu se pojede dětský cyklistický závod JUNIOR cup Vojenské pojišťovny, ve všestarském archeoparku se chystá akce Po stopách Římanů. V letním kině Širák si můžete užít festival Na jednom břehu nebo vyrazit třeba…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme