Farmářské trhy v Hradci nově na Tylově nábřeží. Pořádá je parta nadšenců

Trhy nově na Tylově nábřeží.
Trhy nově na Tylově nábřeží. | autor: hradeckralove.cz

V Hradci se minulou sobotu na Tylové nábřeží sešli farmáři a lidé si tak mohli nakoupit regionální potraviny. Přitom to původně vypadalo, že s farmářskými trhy bude letos v Hradci konec, z důvodu malého zájmu prodejců i návštěvnosti vedle Atria, se jejich pořádání zrušilo. Proto samotní farmáři z okolí založili spolek Městské trhy a začínají organizovat trhy po svém, tedy zcela nové.

„Věříme, že každé město si zaslouží farmářské trhy. V Hradci to chvíli vypadalo, že je s trhy konec. Ale my farmáři jsme se s tím odmítli smířit. Založili jsme spolek Městské trhy, z.s. a zorganizovali ve spolupráci s městem Hradec Králové zcela nové farmářské trhy. Místem konání bude Tylovo nábřeží, to znamená prostor kolem Labe naproti staré budově Pedagogické fakulty,“ uvádí organizátoři nových trhů.

Trhy se budou konat pravidelně na Tylově nábřeží každých 14 dní vždy od 9:00 do 13:00.

První trhy 15. dubna budou ve znamení chovu hovězího dobytka farmy Naše hospodářství z Osic a farmáře Jakuba Erlera, který povypráví, jak to na jejich farmě chodí, jak se starají o zvířata, čím je krmí. Dovolí dětem také nahlédnout do svého oblíbeného traktoru. V připravené dílničce si děti budou moci vyrobit vlastní hospodářství v krabičce.

"Pracujeme na tom, aby nabídka zboží byla co nejširší. V tuto chvíli už máme potvrzeno 25 lokálních producentů. Těšit se můžete na skvělé čerstvé maso, křupavé pečivo, zeleninu, bylinky, mléčné výrobky, sladké dobroty a další lahůdky. Popovídat si můžeme u dobré kávy nebo piva," lákají organizátoři v pozvánce.

Následující trhy 29. dubna se ponesou v květinovém duchu. Představí se květinová farmu Plší květ a její majitelka Lenka Cvejnová, která poví o udržitelném pěstování květin. O dva týdny později 13. května se na nábřeží bude konat akce Nábřeží řemeslníků, klasické farmářské trhy se tedy konat nebudou.

Za novými farmářskými trhy stojí parta nadšenců farmářů, kterým bylo líto, že by o ně Hradec přišel, nebylo by se kde setkávat a zákazníci by přišli o možnost koupit si produkty přímo od farmářů na jednom místě.

„Jsme parta nadšenců a farmářů. Naší vášní je udržitelné zemědělství. Pěstujeme obilí, květiny, chováme dobytek, tvoříme finální produkty, které chceme přinášet rovnou k vám domů. Bylo nám líto, že Hradci hrozí, že bude v dalších letech bez farmářských trhů… Tak jsme se do toho pustili, abychom se na trzích mohli pravidelně potkávat. Výjimečné budou nejen skvělou nabídkou lokálních produktů, ale i tím, že vždy bude připraven zajímavý doprovodný program pro děti. Necháme dětem i jejich doprovodu nahlédnout do života farmářů, ukážeme, jak se staráme o půdu, pěstujeme zeleninu, květiny, chováme dobytek. Děti si budou moci vyzkoušet některé činnosti a třeba si i něco vyrobit nebo zasadit a odnést domů,“ dodávají organizátoři.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Umělé kluziště bude během zimy cestovat po městě

Umělé venkovní kluziště, které letos poprvé doplnilo vánoční trhy na Velkém náměstí, bude možné využívat celou zimu. Po svátcích se přesune na Masarykovo náměstí, kde bude bruslařům k dispozici přibližně měsíc. Na další dva měsíce se pak opět přesune jinam, umístěno bude v…
Čtěte více

ZVEME: Na vánoční trhy, půlmaraton nebo procházku adventním Hradcem

Třetí adventní víkend v Hradci Králové můžete strávit na vánočních trzích na Velkém náměstí nebo se projít vánočně vyzdobeným městem s průvodcem. Poběží se Vánoční půlmaraton, konají se farmářské trhy. Filharmonie zve na pohádku S čerty nejsou žerty, v Aldisu zazpívá Lucie Bílá…
Čtěte více

Vánoční trhy omezí dopravu a parkování. Pojede na ně speciální autobusová linka

Prostory Velkého náměstí se ve dnech od 8. do 22. prosince zaplní prodejními stánky, atrakcemi a scénami s bohatým kulturním programem. S ohledem na předpokládaný velký počet návštěvníků vánočních trhů a jejich bezpečnost, bude omezen vjezd na náměstí pro všechna vozidla mimo…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme