Zveme: O prodlouženém víkendu se těšte na jarmark i slavnosti vína

Hradecký koštýr se uskuteční už po osmé
Hradecký koštýr se uskuteční už po osmé | autor: Hradeck

Je před námi prodloužený víkend delší o volné pondělí, kdy je státní svátek. Delší volno si jistě bude chtít každý pořádně užít. Co můžete v Hradci Králové a blízkém okolí podniknout? To se dočtete v naší tradiční pozvánce. Tentokrát vám přinášíme tipy například na zajímavou a zároveň poučnou Noc vědců, oblíbené Farmářské trhy plné čerstvých regionálních produktů, tradiční slavnosti vína a burčáku i jarmark v Pohřebačce s programem pro děti i jejich rodiče.

Na Noc vědců zve knihovna i univerzita

Víkend začíná už pátečním večerem a velmi zajímavou akcí – Nocí vědců. K té se letos přidalo Centrum celoživotního vzdělávání ve Wonkově ulici. Zábavný program zde začíná v 15 hodin, končí v 18 hodin. Na děti čekají pokusy, experimenty, objevy, vynálezy, optické klamy a hlavolamy. Přijďte soutěžit, hrát si, poznávat a objevovat svět kolem nás. Na program v knihovně naváže Noc vědců na Univerzitě Hradec Králové.

Noc vědců začne v 18.00 hodin a skončí přesně o půlnoci v Objektu společné výuky (budova A) v univerzitním kampusu Na Soutoku (Hradecká 1227). V budově Pedagogické fakulty na náměstí Svobody 301 (budova C) poběží program Přírodovědecké fakulty pouze od 18.00 do 22.00 hodin. „V budově A bude pro návštěvníky kromě přednášek, pokusů a různých atrakcí připraven i koncert studentů Pedagogické fakulty a nabídka občerstvení. V případě příznivého počasí proběhne část programu v nově otevřeném studentském parku, který je součástí areálu Na Soutoku,“ uvádí univerzita. Na programu je například Přednáška Dějiny mathematiky na Oxfordské univerzitě, ukázky robotických modelů z Lega, laserové bludiště, strašidelné cizojazyčné hrátky pro děti a jazykové testy pro dospělé, středověká písařská dílna pro děti i dospělé či projekce krátkých snímků Univerzity Hradec Králové.

Farmářské trhy budou opět plné čerstvých potravin

Každou druhou sobotu od 8 do 12 hodin se v Hradci Králové v Gayerových kasárnách konají Farmářské trhy. Zavítat na ně můžete i tuto sobotu. I tentokrát trhy nabídnou pestrou škálu čerstvých surovin. Mezi nimi například mléko, sýry, jogurty, tvarohy, uzeniny, voňavé koláče, pecny chleba, ale také sezonní druhy ovoce a zeleniny, které vypěstovali regionální producenti. Nabídka slibuje také čokoládové výrobky či med. Vstup na trhy je zdarma, další se uskuteční o čtrnáct dní později, tedy 10. října.  

Hradecká drakiáda se přesouvá na louku za Kauflandem

Tradiční podzimní akci si pro děti i jejich rodiče připravila na tuto sobotu hradecká škola Sion. Od 15 pořádá na zelené louce za Kauflandem pouštění draků. Hradecká drakiáda je každý rok velmi hojně navštěvovaná a slibuje spoustu zábavy. „Připravujeme pro vás příjemný čas, nebudou chybět aktivity pro děti, grilované klobásy, kavárna a prodej velkého sortimentu draků,“ uvádějí pořadatelé akce. Buřty si můžete koupit na místě v polní kavárně nebo si přinést své vlastní.

Americká veganská večeře v Bio Central

Hradecké kino Bio Central pořádá v neděli od 18 hodin další ze svých veganských večeří. Tentokrát na téma Amerika. „Za velkou louží javorového sirupu a horou burákového másla, tam je ráj burgerů, jablečných koláčů a muffinů. Veganská večeře bude doprovázena workshopem výroby rostlinného mléka a účastí OBRAZu,“ zvou na akci pořadatelé z kina. Vstup je zdarma a vítané je, pokud nějaké jídlo přinesete s sebou.

Tradiční Pohřebačský jarmark nebude chybět ani letos

28. září nesmí v Hradci chybět Pohřebačský jarmark. Tradiční akce proběhne od 9 do17 hodin v Opatovicích nad Labem. Na programu jsou řemeslné ukázky, sklářské vystoupení, podkovářské práce, řezbářské a truhlářské práce, dětské tvořivé dílničky u dětského hřiště, tradiční jarmareční pouť, rybolov a grilování pstruhů u rybníčku Šmídovka a také výstava drobného zvířectva. Na programu jsou také hudební vystoupení Leony Machálkové a Bohuše Matuše. Chybět nebude ani výstava obce, která se sestává ze tří částí. První, hlavní část výstavy, ponese název „Příroda v našem okolí.“ Jedná se o sobory fotografií, které jsou sestaveny podle jednotlivých témat a představují pohledy na faunu a flóru, které můžeme nalézt v okolí našich obcí. Druhá část výstavy se bude  nazývat „Co jsme stihli za první rok volebního období.“ Tato expozice představí investice v naší obci, které byly realizovány v prvním roce současného volebního období. Třetí část výstavy bude malé připomenutí z dávné historie a ponese název „600 let od přepadení Opatovického kláštera v roce 1415.“

Těšte se na osmý ročník Hradeckého koštýře

V pondělí se také koná osmý ročník slavnosti vína a burčáku - HRADECKÝ KOŠTÝŘ. Odehrávat se bude od 10 do 18 hodin na nádvoří Městské hudební síně Zieglerově ulici v Hradci Králové a na přilehlých severních terasách. V nabídce vín jsou zastoupeny kromě moravských vín z Čejkovic, Žeravic, Lednice, Hodonína, Blatničky, Pouzdřan nebo Březí také skvělé druhy české, slovenské, francouzské, portugalské, italské nebo třeba rumunské. Pro zvláště vybíravé fajnšmekry budou k dispozici kromě široké škály burčáků také například vína portská. Bohatou nabídku vinných moků doplňují stánky s grilovanou kýtou, bramboráky, klobásami, steaky, horkou čokoládou, kávou, sýry a různými pochutinami k vínu.

Hradec se na ledě postaví proti týmu Kometa Brno

V neděli nás čeká 6. kolo hokejové Tipsport extraligy 2015/2016. Proti týmu Mountfield HK se na domácím ledě postaví HC Kometa Brno. Zápas začíná v 17. hodin.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Zažít můžete Noc vědců, pohádkovou či hororovou bojovku v lesích

Kam vyrazit v Hradci o víkendu? Třeba do Dopravního podniku, který u příležitosti 95. výročí založení městské hromadné dopravy v Hradci Králové pořádá den otevřených dveří. Univerzita a další vědecké instituce lákají na Noc vědců. Vyrazit můžete do hradeckých lesů na…
Čtěte více

ZVEME: Do karibské tančírny pod Pražským mostem a na výstavu růží

Co se bude dít o víkendu v Hradci Králové a blízkém okolí? Na Šrámkův statek dorazí pardubická trampská kapela Marien, na náplavce pod Pražským mostem se bude tančit latina na písčité karibské pláži. V Zahradě léčivých rostlin můžete obdivovat až 80 odrůd růží, Bílou věží bude v…
Čtěte více

Farmářské trhy v Hradci nově na Tylově nábřeží. Pořádá je parta nadšenců

V Hradci se minulou sobotu na Tylové nábřeží sešli farmáři a lidé si tak mohli nakoupit regionální potraviny. Přitom to původně vypadalo, že s farmářskými trhy bude letos v Hradci konec, z důvodu malého zájmu prodejců i návštěvnosti vedle Atria, se jejich pořádání zrušilo. Proto…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme