Zveme: Na rodinný festival Kosi na vsi, na farmářské trhy a Nábleší v Hradci Králové

Festival Kosi na vsi nabídne devět interpretů a atrakce pro děti.
Festival Kosi na vsi nabídne devět interpretů a atrakce pro děti. | autor: Kosi na vsi

Další prázdninový víkend nabídne hned několik zajímavých akcí, které by vám neměly uniknout. Třeba rodinný festival v Kosicích nazvaný Kosi na vsi, kde se v sobotu odpoledne a večer vyřádí děti i dospělí. Čeká vás sobotní noční prohlídka Hradce Králové i nedělní pohádková prohlídka města pro nejmenší. Konají se tradiční farmářské trhy a jubilejní bleší trh na hradecké náplavce, takzvané Nábleší. Navštívit můžete nově opravený kostelík sv. Mikuláše v hradeckých Jiráskových sadech nebo letní výstavu lidových tradic na piletickém Šrámkově statku.

Rodinný festival Kosi na Vsi

Další ročník oblíbeného rodinného festivalu Kosi na vsi je tu, v sobotu se již potřetí koná v lipové aleji v Kosicích nedaleko Chlumce nad Cidlinou. Odpolední program je určený především pro rodiny s dětmi a s přibývajícími hodinami se akce překlene v hudební festival s bohatým programem, který nabídne celkem 9 interpretů nejen české, ale i zahraniční hudební scény. Areál se otevírá ve 13 hodin, o hodinu později zahájí program bluesové uskupení Blue Igloo, dále vystoupí chlumecká kapela NA3JE, zpěvačka Marcela Holanová či pořadatelská post-syntetická kapela KP58. Večer vyvrcholí koncertem Václava Noida Bárty s jeho kapelou a smyčcovým kvartetem Melody Quartett a elektronickou taneční hudbou pražských Noisy Pots. Děti se vyřádí na dětské lanovce a skákacím hradu, čeká je loutkové divadlo, malování na obličej, taneční dílna, Nemocnice pro medvídky, malování s Markem, které povede akademický malíř Marek Číhal, po 15. hodině zazpívá Štístko a Poupěnka. Nebudou samozřejmě chybět ani stánky s občerstvením a to jak lokálního charakteru, tak i světové kuchyně. Podávat se budou burgery, steaky, bull dogy, pizza či palačinky, chlumecký rodinný pivovar U Vacků přímo pro festival uvaří Kosického Sedláka. Vstupné stojí 300 korun, děti do 12 let mají vstup zdarma.

Náplavka na Hawaii u Správčáku

6. ročník srdcové venkovní akce hradecké Náplavky se opět odehraje v Hawaii baru u Správčického rybníka v Předměřicích nad Labem, a to v sobotu od 13 hodin. "Čeká vás turnaj v plážovém volejbale, sprint paddleboardů, volné půjčovaní paddleboardů Padboards, Red Bull Lab Barči srandičky na Jägermeister baru! Večerní party odstartuje ve 21:30 a má ji opět v režii dvojice ostřílených borců DJ Akvamen a DJ Poeta (Radio Spin 96.2 FM). Počasí objednané, přes den na plavky, večer stačí triko, kraťasy nebo sukně."

Farmářské trhy Hradec Králové

Hradecká kulturní a vzdělávací společnost letos pořádá farmářské trhy v ulici Letců, vedle obchodního centra Atrium. Najdete je tam v sobotu v tradiční čas, od 8 do 12 hodin.

Severka na Šrámkově statku 

V pátek v 19 hodin zahraje na Šrámkově statku v Pileticích tradiční folková skupina z Hradce Králové v rámci "Léta na statku". Více na www.kapelaseverka.cz. Občerstvení bude zajištěno.

Výstava lidových tradic v Pileticích

Šrámkův statek také zve do roubenky na letní výstavu nazvanou Na novej rok o slepičí krok. "Lidový rok na české vsi očima tvůrkyň Spolku lidové tvorby a fotografa Libora Nedvídka. Výstava, mapující české tradice, zvyky a obyčeje na pozadí života prostého venkovského lidu na počátku 20. století, je doplněna dokumentačními fotografiemi z akcí a lidových slavností, které tyto dávné tradice připomínají soudobému návštěvníkovi." Otevřeno je vždy v pátek od 15 do 19 hodin, v sobotu a v neděli od 10 do 18 hodin.

Noční prohlídka Hradce Králové

V sobotu od 21 hodin se můžete nechat provést městem Hradec Králové: "Připomeňte si místa, která znáte a objevte ta, která neznáte. Prožijte jedinečný Hradec Králové v době, kdy se ze dne stává noc!" Délka prohlídky je zhruba hodinu a půl, sraz bude u Infocentra HK na Eliščině nábřeží. Putování se uskuteční při minimálním počtu pěti účastníků. Vstupenky je nutné zakoupit vždy do pátku do 18 hod. 

Pohádkové putování Hradcem Králové

V neděli v úderem desáté hodiny provedou děti Hradcem Králové postavy Krásník, Stoočník, Fialka či Pralinka. Skřítci a víly obývající se svými kamarády domy na náměstí i mimo něj. Hodinové putování je vhodné pro děti od 2 do 6 let, pro maminky a tatínky i s kočárky. Sraz bude také u Infocentra HK na Eliščině nábřeží a platí stejná pravidla jako u noční prohlídky viz výše. 

10. Nábleší pod Pražským mostem

"Uprostřed léta a Hradce, na břehu Labe, pod chladivým stínem Pražského mostu. Nábleší jako nákupní korzo v rytmu Bibione, kde plavky sluší všem a módní trendy udávají prodejci lemující břeh. Vybalte svoje poklady. Těšíme se na potápěčské brýle, lodní kufry, dalekohledy a jiná borůvková dobrodružství." Bleší trh najdete na břehu Labe v neděli od 10 hodin.

Prohlídky dřevěného kostelíka sv. Mikuláše

Po kompletní rekonstrukci je znovu otevřen dřevěný kostel sv. Mikuláše v Jiráskových sadech v Hradci Králové. 
Prohlídky se konají vždy od pátku do neděle od 13, 14 a 15 hodin, a to až do konce září. Komentované prohlídky budou trvat půl hodiny, ty speciální až pětačtyřicet minut. Standartní vstupné do kostela je 80 korun za dospělou osobu. Snížené vstupné 70 korun je pro seniory, ZTP a ZTP/P a studenty. Děti zaplatí 50 korun, přičemž ty do šesti let mají vstupné zdarma. Vstupenky je možné zakoupit v systému HK point nebo na místě. Kapacita jedné prohlídky je 30 osob (více najdete zde).

Zobrazit všechny akce na tento víkend

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Otevírá se nový lanový park, votroci vyzvou Olomouc

Jaké akce nabídne tento víkend v Hradci Králové? Můžete si zasportovat a přijmout květnovou výzvu ježdění do práce na kole, v kempu Štříbrný rybník se otevírá nový lanový park a pojede se noční jízda na koloběžkách. V Aldisu se koná mezinárodní prodejní výstava minerálů, na…
Čtěte více

ZVEME: V Hradci se sletí čarodějnice a bude se stavět májka

Blížící se filipojakubskou noc, která je spojená s pálením ohňů a čarodějnicemi, mohou Hradečáci prožít už o víkendu. Pálit ohně se budou ve Farářství i u Biskupského gymnázia. Folklorní odpoledne v duchu lidových tradic a stavění máje uvidíte jako každý rok na…
Čtěte více

ZVEME: Na Hradecký majáles, do pravěkého archeoparku i za husity

Hradec čeká jízda na bruslích, velký majálesový průvod, volba nového krále a královny a tradiční Majáles Open-Air, letos v Parku 360 na letišti. Konají se farmářské trhy, Plavecký klub Hradec Králové pořádá Jarní pohár města, otevírá se Archeopark ve Všestarech a čeká…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme