ZVEME: Na festival řemesel, Noc kostelů a do Lesního divadla

Během Noci kostelů se otevře i kostelík v Jiráskových sadech v Hradci Králové.
Během Noci kostelů se otevře i kostelík v Jiráskových sadech v Hradci Králové.

Co nás čeká v Hradci Králové tento víkend? Dnes večer se veřejnosti otevřou brány kostelů, koná se folklórní festival Pardubice - Hradec Králové a na nábřeží se sjedou řemeslníci. Amfiteátr na Chlumu startuje tradiční divadelní sezónu, letos obohacenou i o promítání filmů. Můžete si také projít Naučnou stezku farmacie v Zahradě léčivých rostlin.

DIVADLO I FILM V AMFITEÁTRU NA CHLUMU

Divadelní sezóna v Lesním divadle na Chlumu začíná v sobotu. Letošní novinkou je, že vždy v pátek večer před divadelním vystoupením pořadatelé promítnou film na dvanáctimetrové plátno. Dnes to bude od 21 hodin česká letní klasika Slunce, seno, jahody. V sobotu se můžete v Amfiteátru těšit na herce Ivo Šmoldase, Michaelu Kuklovou, Miluši Bittnerovou, Miroslava Šimůnka nebo Tomáše Krejčíře v divadelním představení Vše je dovoleno. Začíná se ve 20 hodin. "Dva manželské páry, které se vzájemně neznají, čeká společná rodinná dovolená v Chorvatsku. Proč rodinná? Protože syn prvního páru se rozhodl vzít si dceru druhého páru, a tak je načase, aby se jejich rodiče vzájemně seznámili. Snoubenci se rozhodli pro neutrální půdu jednoho ze vzdálených chorvatských ostrovů, kde jim na týden pronajali nádherný bungalov. Představa hladkého a nekonfliktního seznámení rodičovských párů však vezme rychle za své. Z jadranské idylky se rázem stává balkánské peklo a z laskavých rodičů jsou z ničeho nic novodobí Montekové a Kapuleti, kteří jsou připraveni udělat všechno proto, aby ke svatbě jejich potomků nikdy nedošlo."

FOLKLÓRNÍ FESTIVAL PARDUBICE - HRADEC KRÁLOVÉ

XXXII. ročník jednoho z nejvýraznějších českých folklorních festivalů, který spojuje dvě východočeská města - Pardubice a Hradec Králové, se koná tento víkend. Vystoupí soubory z Čech, Moravy, Slovenska a Polska. Prestižní přehlídka lidových tanců a muziky se uskuteční v pátek a v neděli v Pardubicích, v sobotu v Hradci Králové. V Žižkových sadech v sobotu od 14 do 15 hodin roztančí parket na sto dětských nožek. V pořadu dětských folklorních souborů ČTYŘI ROŽKY NA NĚM NOŽKY účinkují dětské folklorní soubory Kvítek, Červánek a Peciválek z Hradce Králové a Ďumbier z Liptovského Mikuláše. ROZTANČENÉ SADY se jmenuje vystoupení folklorních souborů, které se bude konat od 15 do 16 hodin. Český, slovenský, ale i polský folklor mohou místní i přespolní ochutnat přímo v centru města na soutoku Labe a Orlice. V Žižkových sadech vám svoji bohatou repertoárovou rozmanitost představí soubory z Prahy, Nymburka, Banské Bystrice a Varšavy.

NOC KOSTELŮ 2024

V letošním ročníku oblíbené akce Noc kostelů je v celém Česku přihlášeno celkem 1 854 kosteů a modliteben, jen v hradeckém kostele se jich dnes v noci otevře dvacítka. Jejich seznam a podrobný program najdete zde. Například roubený kostelík sv. Mikuláše bude přístupný od 18 do 22 hodin. Každých 15 minut se uskuteční krátká komentovaná prohlídka kostela, poslední prohlídka začíná ve 21:45. Kapacita objektu je maximálně 20 návštěvníků v jeden okamžik. 

FESTIVAL ŘEMESEL

Tylovo nábřeží se v sobotu od 9 do 19:00 zaplní řemeslníky všeho druhu. Festival řemesel (dřívě Nábřeží keramiky, skla a bižuterie) představí tradiční i moderní řemesla - od hrnčířů, řezbářů a kovářů, přes košíkáře a krajkářky, až k perníkářům, sklářům a dráteníkům, ale i současným studentům středních řemeslnických škol. Mnoho z přítomných řemeslníků vám svoje umění na místě předvede a nejen to, v tvůrčích dílnách si je budete moci i sami vyzkoušet. "Pro velké i malé šikuly je totiž připravena soutěž o Cechovní list. A jak ho budete moci získat? Zakoupíte si Vandrovní kartu a jako tovaryši kdysi se s ní vydáte na vandr naším festivalem a svůj um ukážete zapojením se do tvůrčích dílen. Z každé si odnesete razítko a až jich budete mít sedm, Cechovní list a drobná odměna k němu budou vaše! Příjemná atmosféra celého festivalu bude navíc doplněna pestrou nabídkou občerstvení a dokreslena stylovým hudebním doprovodem  a dalším doprovodným programem," uvádí pořadatelé. Vystoupí od 11:00 Kašpárek na skalním hradu – loutková pohádka, hraje DIVADLO BAUEROVI JOSEFOV, zahraje od 15:00 DUO ŤUK, poté JINOTAJ a od 17:30 NADORAZ. Celým festivalem bude provázet Olda Tamáš. Vstup na akci je zdarma.

HRADECKÝ KOLOBĚH

Závod smíšených dvojic na 19 km v krásném prostředí městských lesů, při kterém jeden z dvojice běží a jeden jede na kole, se koná v sobotu od 11 do 14:00. Kategorie OPEN a FAMILY, startuje se na Biřičce.

VÍKEND OTEVŘENÝCH ZAHRAD V ZAHRADĚ LÉČIVÝCH ROSTLIN

Zahrada léčivých rostlin (účelové zařízení Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy) zve tento víkend všechny zájemce. Zahrada zabezpečuje pěstování léčivých rostlin pro pedagogické a výzkumné účely. Zabývá se i sběrem semen léčivých rostlin pro mezinárodní výměnu semen. Co vás čeká? Prohlídka areálu Zahrady léčivých rostlin, střešní zahrada s vyhlídkou, sbírkový skleník. V průběhu víkendu se budou pro zájemce konat komentované prohlídky skleníku i venkovního areálu. Ve venkovním areálu zahrady najdete např. kolekce pivoněk a růží, výukové systémy – poznávací botanický systém, fytoterapeutický systém, toxikologický systém. Můžete si také projít Naučnou stezku farmacie a seznámit se s jednotlivými vědními oblastmi farmacie. Pro lepší orientaci v areálu zahrady budou k dispozici studenti Farmaceutické fakulty UK, kteří návštěvníkům podají informace.

Zobrazit všechny akce na tento víkend

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Na divadelní festival, do rozária i na Festival Královéhradeckého kraje

Víkend v Hradci Králové začíná velkolepě, startuje osmidenní oslava divadla, začíná mezinárodní festival Regiony. Divadlo se bude hrát i v Lesním divadle na Chlumu. Dnes se bude slavit také na Tylově nábřeží, kde se koná Festival Královéhradeckého kraje. V sobotu se na…
Čtěte více

ZVEME: Víkend v Hradci bude nadupaný festivaly. S jídlem, hudbou i pohádkami

Obří hudební festival Rock for People, dětský Kinderland festival, gurmánské festivaly Burger street a Wine and food. To vše nabídne víkend v Hradci Králové a ještě mnohem víc, například svítání na Bílé věži nebo krásné růže v soutěžním rozáriu.
Čtěte více

ZVEME: Do nočních muzeí a galerií, na rodinný festival a do pohádkového lesa

Ještě nevíte, co podniknete o víkendu? Máme pro vás pár zajímavých tipů. V Hradci Králové se stejně jako po celé republice otevřou muzea a galerie i po setmění, Šimkovy sady zažijí velký rodinný Bezva fest, bude se hrát fotbal a děti si mohou vybrat hned ze dvou pohádkových akcí…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme