Zveme: Na akce k 17. listopadu v Hradci Králové, výlov rybníku, bruslení či adventní tvoření

Noc divadel 2018 láká na všechny scény Klicperova divadla a velkolepý koncert Mastixu.
Noc divadel 2018 láká na všechny scény Klicperova divadla a velkolepý koncert Mastixu.

Blížící se víkend nabídne hned několik zajímavých akcí v Hradci Králové. V sobotu dopoledne se u Pomníku obětem komunismu na Riegerově náměstí koná vzpomínkové setkání na 17. listopad. Den studenstva a sametovou revoluci připomene také Noc divadel v hradeckém Klicperově divadle, které chystá bohatý program. Tradiční podzimní výlovy vyvrcholí v sobotu na rybníku Výskyt. Budete mít možnost vidět práci hradeckých rybářů na vlastní oči, na místě nějakou rybu ochutnat nebo si čerstvě vylovený kus koupit a odnést domů. Chystají se poslední letošní farmářské trhy, adventní tvoření pro děti, veřejné bruslení či hokejové utkání.

Výlov rybníku Výskyt

Lesní rybník Výskyt vydá své bohatství v sobotu. S autem bude možné mimořádně dojet až na odstavnou plochu za hájovnou Černá stráň, kterou veřejnost zná spíš pod názvem U Dvou šraňků. Výlov začne zhruba o půl osmé ráno a od devíti hodin do poledne bude možné si na přilehlých sádkách čerstvé ryby koupit. Pořídit zde bude možné především kapry, ale v omezené míře i další druhy, třeba štiky, candáty nebo amury. Na místě nebude chybět ani občerstvení nejen v podobě horkých i studených nápojů či tradičních klobás, ale připraveny budou také grilované nebo smažené ryby. Vylovené tržní ryby lesníci převezou do sádek, kde se vyčistí a počkají na předvánoční prodej, malé násadové ryby vrátí zpět do rybníka, aby dorostly. Cena vánočních kaprů by se v porovnání s loňskem měla změnit jen nepatrně. Kilogram výběrového kapra o hmotnosti vyšší než dvě a půl kila bude stát 93 korun, kilo menšího kapra přijde na 89 korun. 

Veřejné bruslení 

Na zimním stadionu v Hradci Králové si můžete tento víkend zabruslit v sobotu i v neděli. Zítra od 16 od 17:30 hodin a v neděli od 15 do 16:30 hodin. Vstupné na veřejné bruslení stojí dospělé a mládež nad deset let 30 korun, mladší děti zaplatí 20 korun a jejich doprovod desetikorunu, šatna je za pětikorunu. Bruslení pro veřejnost v Hradci Králové provozuje v malé hale zimního stadionu královéhradecký hokejový klub.

Farmářské trhy Hradec Králové

Tradiční královéhradecké farmářské trhy, v letošním roce už poslední, najdete v sobotu od 8 do 12 hodin v ulici Letců, vedle obchodního centra Atrium.

Zvonění na zvon Augustin

Při významných dnech se obyvatelům Hradce naskýtá ojedinělá možnost zúčastnit se zvonění na zvon Augustin přímo na Bílé věži. Sraz účastníků je vždy nejméně 15 minut před časem zvonění pod Bílou věží, který je tentrokrát stanoven na sobotní 18. hodinu. Počet účastníků je omezen na 15, vsupní stojí 200 korun.

Setkání k 17. listopadu Hradec Králové 

Konfederace politických vězňů pořádá v neděli 17. listopadu 2018 od 10 do 10:30 hodin krátké vzpomínkové setkání. Akce se uskuteční u pomníku obětem komunismu na Riegerově náměstí v Hradci Králové.

Noc divadel 2018

Letošní Noc divadel v Klicperově divadle se ponese v duchu pokračujících oslav 100. výročí založení Československa a vzpomínek na 17. listopad. Bude slavnostně zahájena v 15 hodin před budovou hlavní scény, kde zdravici přednese legendární bývalý starosta Hradce Králové Ulrich (Jan Vápeník) a T. G. Masaryk (Lubor Novotný). Hned poté od 15:15 do 18:15 čekají diváky tradiční komentované prohlídky interiérů a zákulisí hlavní scény Klicperova divadla. Role průvodců se zhostí herci a zaměstnanci divadla. Divadelní putování po hradeckých zákoutích vás provede po místech spjatých s hradeckou divadelní historií a dozvíte se spoustu zajímavostí a nečekaných souvislostí, vycházet se bude v 15:30 od Studia Beseda. V 17 hodin začne Povídání v Podkroví. Průvodkyní bude dlouholetá členka souboru Lenka Loubalová, jejím hostem dlouholetý šéf umělecko – technického provozu Klicperova divadla Ladislav Svoboda, všemi přezdívaný „Had“. V 19 hodin začne před budovou hlavní scény Happening k 17. listopadu. Herec Jan Vápeník a jeho kolegové a přátelé zazpívají nejen písně Karla Kryla, ale i dobové popové šlágry, a přečtou posudky schvalovacích komisí a další dobové materiály. Poté se diváci přesunou do sálu, kde budou moci před oponou zhlédnout inscenovanou koláž, která připomene české významné osobnosti v jejich nejsvětlejších, ale i nejtemnějších momentech. Happening bude pokračovat na jevišti i v hledišti hlavní scény. Celé pásmo doplní kapela herců a přátel Klicperova divadla Mastix. Volné vstupenky budou rozdávány při vstupu do divadla, vstup bude umožněn až do vyčerpání kapacity míst. Po krátké přestávce na občerstvení se kapela Mastix vrátí ještě jednou, velkolepý koncert začne ve 21 hodin. Stejně jako loni se i letos můžete zapojit do soutěže o speciální půlnoční prohlídku tajemnými zákoutími Klicperova divadla. Ta letošní se ponese v hororovém duchu a celé divadlo se na chvíli promění v dům hrůzy. Novinkou letošního ročníku je Fotokoutek. Další prohlídky jsou na objednání - krejčovny, vlásenkárny, garderobiérny, malířské a truhlářské dílny. Ty se konají od 15:15 do 18:15. Specializovaná prohlídka Studia Beseda bude v 16:00 a 18:00. 

Slavnost světla s uvedením posledních 5 zvonů do zvonohry

Slavnost světla - setkání nad hledáním pravdy, svobody a lásky ve Sboru kněze Ambrože Církve československé husitské v Hradci Králové se koná v sobotu 17. 11. 2018 v 17 hodin. Při svitu loučí a svíček, které jsou z nádvoří vnášeny do sboru, jsou připomínány historické události spojené s tímto datem. Zároveň tentokrát naposledy bude patriarchou a královéhradeckým biskupem církve uvedeno pět posledních zvonů (z padesáti) budoucí koncertní zvonohry, která bude umístěna ve věži sboru. Tyto zvony mají být svědky významných osobností minulého století, a tak nesou jména Matěje Gorazda Pavlíka, Jana Opletala, Milady Horákové, Přemysla Pittra a Jana Palacha. Slavnost s varhanním doprovodem varhanice Jiřiny Dvořákové, kterou doprovodí carillonér - hráč na zvonohru Radek Rejšek. Slavnosti se tradičně zúčastní zvonař Petr Rudolf Manoušek. 

Advent v muzeu

Odborné pracoviště Muzea východních Čech v Gayerových kasárnách pořádá v neděli akci Advent v muzeu: "Věštění budoucnosti, povídání o tajemných bytostech, draní peří a především výroba krásné dekorace s vůní pryskyřice na děti čeká v muzejní neděli, která bude první připomínkou blížícího adventu. Nezapomeneme ani na méně známé lidové zvyky, které našim předkům pomohly krátit dlouhé období půstu a čekání." Muzejní neděle se uskuteční od 9 do 11 hodin a od 13 do 15 hodin, vhodné pro děti od 6 let. Vstupné 80 Kč, doprovod 20 Kč.

Hokejisté vyzvou Kometu Brno

Ve 20. kole Tipsport extraligy se utká Mountfield HK s HC Kometa Brno. Zápas začíná v neděli v 17 hodin na hradeckém zimním stadionu.

Zobrazit všechny akce na tento víkend

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Zima skončí vynesením Smrtholky, koná se Velikonoční jarmark

Co podniknout v Hradci Králové o víkendu? Můžete vyrazit na některý z koncertů - v Aldisu vystoupí Leoš Mareš, Laura a její tygři zahrají v klubu LUCIE, do Filharmonie dorazí úspěšná inscenace Caveman. V Adalbertinu se koná Velikonoční jarmark a děti tam budou moci…
Čtěte více

Augustin má zpět své srdce. Kdy zazvoní?

Srdce hradeckého zvonu Augustin, které upadlo při štědrovečerním zvonění v loňském roce, je zase zpět na svém místě. Během dnešního rána provedla opravu odborná firma AB zvony a hodiny, a to podle odsouhlaseného způsobu a rozsahu stanoveného památkáři. Zvon je znovu plně funkční…
Čtěte více

ZVEME: Bude se běhat, hrát fotbal, jíst čokoláda a řádit v maskách

O víkendu se bude v Hradci Králové sportovat i kulturně žít. Votroci odehrají derby s Pardubicemi, poběží se jarní běh v novohradeckých lesích. Ve Futuru můžete navštívit Čokoládový festival, děti můžete vzít na Velikonoční pohádku, karneval nebo koncert Štístka a Poupěnky.
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme