Zveme: Hradeckými lesy se o víkendu proženou cyklisté i běžci

V lese bude o víkendu živo
V lese bude o víkendu živo | autor: cyklomaratontour.cz/

Druhý lednový víkend je tu a s ním i plno zajímavých kulturních a sportovních akcí pro děti i jejich rodiče. Lákavý program slibuje skvělou podívanou v podobě cyklistických a běžeckých závodů po lesních tratích, na programu jsou také koncerty, přímý přenos opery a samozřejmě hned několik zábavných akcí pro děti. Co z toho si vybrat? Třeba vám napoví naše tradiční páteční pozvánka.

U Biřičky startuje cyklistický i běžecký závod

V lednu na kolo? A co rovnou na cyklomaraton? Jednoho takového se můžete zúčastnit už tuto sobotu v Hradci. Kromě jízdy na kole se bude také běhat. Winter Run začíná v 11 hodin, Cyklomaraton Winter o dvě hodiny později na Biřičce na Novém Hradci. Trať cyklistického závodu na 20 nebo 40 kilometrů povede po lesních cestách, na trase nebudou chybět občerstvovací stanice s horkým čajem a grogem. Zimní závod se bude letos konat již posedmé, vloni se jej účastnily stovky startujících. „Chceme ukázat, že horská cyklistika je celoročním sportem," vysvětluje základní myšlenku hlavní organizátor této akce.

Operu o vášni a lásce promítne Bio Central

Skutečnou perlu, tedy vlastně Lovce perel chystá na sobotní večer kino Bio Central. Přímý přenos z Metropolitní opery v New Yorku začíná úderem 18. hodiny. Jedno z nejslavnějších děl francouzského romantika Georgese Bizeta, se vrací na prkna Metropolitní opery po dlouhých sto letech. „Vedle mistrovských výkonů protagonistů tenoristy Matthewa Polenzaniho, barytonisty Mariusze Kwiecieńa a sopránové star Diany Damrau si pochvalné kritiky všímají také originálního jevištního zpracování osobité režisérky Penny Woolcock,“ popisují dílo tvůrci. Oblíbené přímé přenosy newyorské opery se v České republice uskutečňují od prosince roku 2007. Každou sezonu je u nás navštíví okolo 40 000 diváků. Vstupenky na tříhodinové hradecké promítání zakoupíte za 350 korun na pokladně kina. Opera je ve francouzštině s anglickými i českými titulky.

Filharmonie zve na koncert i divadelní představení

Za kulturou můžete o víkendu vyrazit také do hradecké filharmonie. V sobotu v 16 hodin začíná program s názvem Chyby v hudbě. Uslyšíte Mozartovy hudební žerty s falešnými notami, předčasný nástup lesního rohu v Beethovenově Eroice, na programu je také Smetanova smůla s rakouskou hymnou, kulhající valčík v Čajkovského Patetické symfonii, Bachovy nové šaty, cimrmanovský život a dílo posledního a nejmenšího potomka Johanna Sebastiana Bacha. Večer diriguje Andreas Sebastian Weiser. Vstupenky zakoupíte od 100 do 160 korun.

V sále filharmonie bude živo i v neděli od 19 hodin. Tentokrát sem zavítá představení Hra vášní z Divadla Rokoko. V komedii o manželské krizi hraje Oldřich Vízner, Dana Syslová, Máša Málková, Dana Batulková a Otakar Brousek. Lístky stojí od 140 do 460 korun, zakoupíte je na portálu HKpoint.cz.

Pro děti jsou o víkendu připraveny pohádky i karneval

Několik pozvánek tu máme také pro naše nejmenší. V sobotu v 10 hodin dopoledne si můžou užít v hradeckém Adalbertinu ve Studiu A pohádku Potrestaná princezna. Představení vypráví o tom, jak král Květoslav a hodné čarodějky ze Zeleného vršíčku napravili věčně navztekanou princeznu. Vstupenku na hodinu trvající představení hradeckého Studia PH Pohádka zakoupíte za 50 korun.

Další pohádka začíná ten samý den od 18 hodin v Divadle Drak. Tentokrát jde o známý příběh  O dvanácti měsíčkách, kde nechybí milá Maruška, kterou uprostřed zimy macecha se zlou sestrou pošlou do lesa na jahody. Jenže u jednoho výletu nezůstane. Jak to všechno dopadne? O tom se na 40 minut trvajícím představení mohou přesvědčit všechny děti od tří let.

A do třetice pozvánka na karneval. Maškarní odpoledne plné písniček, her, soutěží, tance a zábavy začíná v neděli v 15 hodin ve velkém sále Adalbertina. Uvidíte bublinovou a balónkovou show, barevné kouřové efekty a loutky v nadživotní velikosti z pohádkového skladu Divadla Koráb. Občerstvení pro malé i velké na místě zajištěno, lístek vyjde na 80 korun.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Na vánoční trhy, půlmaraton nebo procházku adventním Hradcem

Třetí adventní víkend v Hradci Králové můžete strávit na vánočních trzích na Velkém náměstí nebo se projít vánočně vyzdobeným městem s průvodcem. Poběží se Vánoční půlmaraton, konají se farmářské trhy. Filharmonie zve na pohádku S čerty nejsou žerty, v Aldisu zazpívá Lucie Bílá…
Čtěte více

Sál hradecké filharmonie se bude jmenovat po slavné pěvkyni Soně Červené

Dlouholetý přátelský vztah Soni Červené k Hradci Králové a jejímu orchestru zpečetí název sálu královéhradecké Filharmonie. Jméno nedávno zesnulé operní divy ponese koncertní hala od roku 2025. Sál Soni Červené se tak stane živoucí vzpomínkou na tuto hudební legendu a mimořádně…
Čtěte více

Hradec ocenil výjimečné osobnosti i události

Výroční ceny a tituly Talent královéhradecké kultury za rok 2022 už jsou uděleny. Město předalo ocenění v nových prostorách banky ČSOB. Cenu dr. Františka Ulricha udělilo zastupitelstvo manželům Věře Říčařové a Františku Vítkovi za celoživotní loutkářské mistrovství evropského…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme