Zveme: Horký víkend nabídne farmářské trhy i hospodaření ve skanzenu

Skanzen v Krňovicích nabídne zajímavý program
Skanzen v Krňovicích nabídne zajímavý program | autor: MmHK

Máme před sebou opravdu velmi horký víkend, který je ze všeho nejlépe strávit v chládku u vody. Pokud byste ale raději v sobotu a v neděli vyrazili na pěkný výlet, začtěte se do naší tradiční páteční pozvánky, která vám jako vždy přináší několik zajímavých tipů na akce, které se konají v Hradci Králové a jeho okolí. V nabídce jsme pro vás tentokrát vybrali například sobotní farmářské trhy, máme pro vás tip na výlet do Podorlického skanzenu v Krňovicích či do letního kina.

Farmářské trhy tuto sobotu v Gayerových kasárnách

Naše první dnešní pozvánka vás zve Farmářské trhy do Gayerových kasáren. Otevřeno je zde jako již tradičně od 8 do 12 hodin. Návštěvníci na trzích najdou stánky se širokým sortimentem českého zboží. Své výpěstky a výrobky budou prezentovat sami pěstitelé, chovatelé či malozpracovatelé, kteří ve své činnosti kladou především důraz na kvalitní suroviny a ekologický způsob zemědělství. Několik desítek stánků se širokým výběrem sortimentu nabídne také tentokrát uzenářské výrobky, domácí mlékárenské výrobky, mnoho druhů chleba a pečiva, medu a výrobků z medu. Nebude chybět ani česká zelenina, ovoce a květiny, čerstvé i uzené ryby, výrobky z rakytníku a brusinek a mnoho dalšího zboží. Vstupné je zdarma. Další trhy se uskuteční za čtrnáct dní, tedy v sobotu 22. sprna.

S tradičním způsobem hospodaření se seznámíte v Krňovicích

Další dnešní pozvánka vás zve na výlet nedaleko od Hradce Králové. Víte, jak se před lety hospodařilo na vsi? Připomenout si to tento víkend můžete v Podorlickém skanzenu v Krňovicích, který zve na akci s názvem Hospodaření na vsi. Čekají vás zde ukázky tradičních způsobů hospodaření v krajině a také představení historických strojů používaných v zemědělství jako jsou například žentour, mlátičky, fukar na čištění obilí, stabilní motory, historické traktory, šrotovník a povříslovačka.  Všechny stroje budou ukazovány v chodu. V Krňovicích se také dozvíte jak dříve vařilo. Na programu je ukázka pečení chleba v historické peci spojená i s ochutnávkou pečiva. Připraveny budou ukázky práce s koněm, možnost individuální prohlídky expozic Podorlického skanzenu v Krňovicích včetně probíhající obnovy mlýna z Bělče nad Orlicí a vznikajícího východočeského statku, jehož předlohou byl statek na Národopisné výstavě českoslovanské v roce 1895 v Praze. Pro děti bude na místě možnost svezení na voze či kočáře taženém koňmi a mnoho dalších zajímavých aktivit.

Akce Hospodaření na vsi probíhá v sobotu a v neděli od 10 do 17 hodin. Běžné vstupné stojí 60 korun, zlevněné pro děti a seniory 30 korun, rodinné vstupné pro rodiče a jedno až čtyři děti do 15 let vyjde na 150 korun. Parkování pro osobní vozy je přímo u skanzenu a je zdarma, v areálu je rovněž k dispozici občerstvení.

Letní kino promítne americký film Nesmrtelný

Také tento víkend promítá v Hradci Králové oblíbené letní kino Širák. První promítání proběhne už dnes večer od 18 hodin. Jde o Road Show Sazka. Na programu je promítání jednoho ze tří vybraných filmů, doprovodný program před začátkem, zážitkový catering, od 18.00 hodin bude hrát DJ. Na akci je vstup s tiketem od Sazky, který se dá pořídit i na místě, cena je tedy 60 korun.

V sobotu 8. srpna od 20.30 hodin uvede kino film Nesmrtelný. Jde o americký sci-fi film, ve kterém hrají Ryan Reynolds, Natalie Martinez nebo Ben Kingsley. Jaký je děj filmu? „Průmyslový magnát, miliardář Damian Hale (Ben Kingsley) již dlouho ovládá svůj svět, ve kterém ze své newyorské operační základny mistrovsky rozehrává mocenské hry. Po vzájemném odcizení se svou dcerou, aktivistkou Claire (Michelle Dockery), má Damian opravdový vztah pouze ke svému celoživotnímu příteli a pravé ruce Martinu O'Neilovi (Victor Garber). Ale diagnóza nevyléčitelné rakoviny přiměje Damiana podstoupit radikální lékařský zákrok, „odpoutání", který pro něj zvrátí běh času,“ uvádějí producenti filmu. 117 dlouhý film je nevhodný do 12 let.

Hrát se bude v na Šrámkově statku Pileticích i U Letců

Zajímavé tipy přinášíme také všem, kteří by si o víkendu rádi poslechli hudbu. Už dnes večer od 19 hodin můžete jet do příjemného prostředí Šrámkova statku v Pileticích, kde zahraje a zazpívá kapela Severka. Vystoupení folkové skupiny z Hradce Králové proběhne v rámci Léta na statku. Vstupenku zakoupíte za 100 korun, občerstvení na místě je zajištěno. Další hudební pozvánka je do Restaurace U Letců, kde v sobotu od 19:19 hodin zahraje Veselá trojka Pavla Kršky. Vstupné na místě zakoupíte za 200 korun, lístek můžete koupit i se slevou 50 korun v předprodeji.

Seznamte se s historií Bílé věže hravou formou

Poslední dnešní pozvánka je tu pro naše nejmenší čtenáře. V neděli v 10:00 hodin pro ně začíná interaktivní program na nově opravené Bílé věži na Velkém náměstí. Prohlídka pojmenovaná Postavte s námi Bílou věž malé návštěvníky seznámí s historií hradecké památky hravou a zábavnou formou. Edukační program probíhá až do konce září vždy v neděli od 10 hodin a je určen pro děti předškolního věku a děti 1. až  2. třídy základní školy. Délka samotného interaktivního programu je zhruba 15 minut, navazuje na něj prohlídka Bílé věže, která je v ceně vstupenky. Lístek na místě zakoupíte za 40 korun, není třeba se předem rezervovat.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Do karibské tančírny pod Pražským mostem a na výstavu růží

Co se bude dít o víkendu v Hradci Králové a blízkém okolí? Na Šrámkův statek dorazí pardubická trampská kapela Marien, na náplavce pod Pražským mostem se bude tančit latina na písčité karibské pláži. V Zahradě léčivých rostlin můžete obdivovat až 80 odrůd růží, Bílou věží bude v…
Čtěte více

Farmářské trhy v Hradci nově na Tylově nábřeží. Pořádá je parta nadšenců

V Hradci se minulou sobotu na Tylové nábřeží sešli farmáři a lidé si tak mohli nakoupit regionální potraviny. Přitom to původně vypadalo, že s farmářskými trhy bude letos v Hradci konec, z důvodu malého zájmu prodejců i návštěvnosti vedle Atria, se jejich pořádání zrušilo. Proto…
Čtěte více

Zveme: V Hradci se bude o víkendu koncertovat, ochutnávat se budou regionální produkty

Ještě nemáte plány na víkend? V Hradci Králové se bude tentokrát především koncertovat. Na Kavčím plácku se uskuteční druhý ročník festivalu pro kapely tvrdšího ražení Letní HKHC Fest. Na Šrámkově statku v Pileticích zahraje hradecká folková kapela Severka, U Letců budou…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme