Zveme: Bláznivá šlapací vozítka se proženou ulicemi města

Závody šlapacích vozítek vypuknou už v sobotu
Závody šlapacích vozítek vypuknou už v sobotu | autor: hradeckralove.cz

Červencový víkend je před námi a s ním kupa zajímavých akcí v Hradci Králové a jeho blízkém okolí. Netušíte, kam se vypravit? Tak se inspirujte v naší tradiční páteční pozvánce. Ta vám tentokrát přináší tipy na koncert na Šrámkově statku i na program inspirovaný životem Keltů v archeoparku ve Všestarech. Zajít můžete i na oblíbené závody šlapacích vozítek nebo se vypravit do nedalekého nechanického zámku, kde budou po celý víkend probíhat zábavné kostýmové prohlídky. Více už v naší pozvánce. 

Poutníci zahrají a zazpívají na Šrámkově statku v Pileticích

Máte chuť užít si letní pohodu ve staročeských kulisách nad sklenkou vína či něčeho ostřejšího? Pak si nenechte ujít další z řady oblíbených letních koncertů na Šrámkově statku v Pileticích. Tentokrát tu v pátek úderem 19. hodiny začne hrát a zpívat známá bluegrassová legenda Poutníci. Kapela s více než čtyřicetiletou historií vystupuje ve čtyřčlenném složení pod vedením kapelníka Jiřího Pola. Vstupenky na koncert zakoupíte za 100 korun.  Příští víkend, tedy 22. července, na statku vystoupí skupina Country dohoda a 29. července Honza Brož a Devítka.

Závody šlapacích vypuknou v sobotu odpoledne

Barevná šlapací vozítka ze všech koutů Evropy se opět po roce vrátí do centra Hradce Králové. Unikátní závody, na kterých nebudou chybět ani největší favoriti z Francie, vypuknou v sobotu ve 13:30 na Eliščině nábřeží. Jak už bývá tradicí, nejprve proběhnou více či méně legrační prezenční scénky týmů, pak odstartuje samotný závod v ulicích města. Ten by měl podle pořadatelů trvat zhruba 2 hodiny. Po loňské premiéře se závodů zúčastní vozítko s nevidomými závodníky. Hodnocení evropského šampionátu proběhne ve dvou rovinách – body dostávají závodníci za vzhled i rychlost. Pro nejmenší děti je připraven doprovodný program. V něm si zazávodí na vlastních šlapacích autíčkách, koloběžkách a tříkolkách. Pokud sobotní závody nestíháte, máte šanci užít si je ještě o den později v nedalekých Holicích. Závod startuje rovněž o půl druhé odpoledne a program je totožný s tím v Hradci.

Hrádek zavzpomíná na rok 1866 a možná přijede i císařpán

Jak vypadal život na Hradecku před 150 lety? To zjistíte už tento víkend na Hrádku u Nechanic, kam zavítá panstvo a možná přijede i císařpán. Celodenní kostýmové prohlídku zámku jsou na programu v sobotu i v neděli, otevřeno je každý den o 9 do 17 hodin. Kromě zámku můžete navštívit i Hodinou věž, která budou výjimečně otevřena. V sobotu v 19:30 také na zámku začíná večerní divadelní program. S léty prověřenou hrou Revizor na Hrádku vystoupí ochotnický spolek Looch z Lovčic. Občerstvení na nádvoří je zajištěno po celý víkend. Kromě víkendu je zámek v červenci a srpnu otevřen od úterý do neděli vždy od 9 do 17 hodin, park je volně přístupný každý den.

Zručnost předvedou Kelti z archeoparku v boji i při pečení chleba

Zručnost Keltů. To je téma, které v sobotu a v neděli ze všech úhlů prozkoumáte v Archeoparku pravěku ve Všestarech. Otevřeno je po oba dva dny vždy od 9 do 17 hodin a na programu je i tentokrát komentovaná interaktivní projekce k tématu, kterou si užijí i děti. S technikou keltských válečníků se setkáte na bojových ukázkách, vyzkoušet a ochutnat můžete také chleba podle tehdejšího pravěkého receptu. Pracovníci archeoparku si na víkend připravili i ukázku slévání bronzu, přípravu mouky v keltském mlýnku a výroby keramiky. Zahraniční experti z Belgie pak předvedou redukci železné rudy v hutnické peci. Jako suvenýr si děti z víkendové akce odnesou raženou hliněnou keltskou minci.

Krásy nočního Hradce ukáže zájemcům průvodce

„Podívejte se s průvodcem na známá či méně známá hradecká místa i za měsíčního svitu, nakoukněte do míst, která znáte jen za denního světla…“ Přesně na to lákají průvodci, kteří vás v sobotu provedou nočními ulicemi města. Sraz je ve 21 hodin na Velkém náměstí před informačním centrem. Za vstupenku zaplatíte 100 korun. Prohlídka se uskuteční pouze v případě minimálního počtu 5 předem rezervovaných účastníků. Zamluvit místo si můžete v systému www.hkpoint.cz. Další noční prohlídka východočeské metropole proběhne 20. srpna a 17. září. Tentokrát už ale od 20 hodin. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Zveme: Na africké trhy, do letního kina či na zámecké slavnosti

Víkend se blíží a vy se opět můžete nechat inspirovat naším výběrem zajímavých kulturních i sportovních akcí v Hradci Králové a blízkém okolí. Filmoví nadšenci mohou vyrazit do letního kina Širák na úspěšnou českou komedii Ženy v běhu, hudební nadšenci přivítají další ze…
Čtěte více

Zveme: Čekají nás velikonoční výstavy a dílničky, na dětskou železnici vyrazí zajíčci

Velikonoce jsou za dveřmi a prodloužený víkend bude v Hradci Králové nabitý velikonočními akcemi. Hned dvakrát se rozezní zvon Augustin na Bílé věži, na Šrámkově statku v Pileticích je otevřená výstava velikonočních kraslic a jarních zvykoslovných předmětů ze sbírek Spolku…
Čtěte více

Zveme: Na vodní megaskluzavku, hudební festivaly, sraz amerik či za lovci mamutů

V naší pravidelné páteční pozvánce vám opět nabízíme výběr ze zajímavých víkendových akcí v Hradci Králové a blízkém okolí. Tentokrát můžete vyzkoušet třeba obří nafukovací skluzavku nebo vyrazit na některou z hudebních akcí - na piletickém statku zahrají Kantoři, koná se…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme