Štítky: | Mateřské školy |

Zápisy do městských školek začínají už v pátek, děti se mohou hlásit i do uměleckých škol

Ilustrační foto | Zdroj: MorgueFile.com
Ilustrační foto | Zdroj: MorgueFile.com

Už v pátek a v sobotu čeká na maminky a tatínky, kteří chtějí své ratolesti umístit do některé z hradeckých městských školek, zápis. I letos se očekává kolem jednoho tisíce zájemců a bohužel i letos se předpokládá nedostatek volných místo pro předškolní vzdělávání. 

Přesný termín zápisu do mateřinek, které zřizuje a provozuje město Hradec Králové, je pátek 11. dubna od 10 do 17 hodin a sobota 12. dubna od 9 do 12 hodin.

Hradec Králové má v současné době na 18 mateřských škol a k tomu ještě 13 školek, které jsou součástí základních škol. „U zápisu do vybrané školky předloží rodiče vyplněnou a lékařem potvrzenou žádost o přijetí dítěte k předškolnímu vzdělávání, kterou obdrží v mateřské škole před termínem zápisu. Dále přinese rodný list dítěte a svůj průkaz totožnosti,“ informovala o potřebných dokladech Magdalena Vlčková, tisková mluvčí královéhradecké radnice. 

I v letošním roce se předpokládá, že k zápisům do školek přijde více jak tisícovka dětí a i letos není jasné, zda město dokáže pokrýt poptávku po volných místech pro předškolní vzdělávání. „Bohužel ani letos nedokážeme všem dětem vyhovět,“ uvedla Anna Maclová, náměstkyně primátora zodpovědná za školství. 

Nedostatek míst v hradeckých městských školkách trápí rodiče i přes to, že od loňského června je navýšená kapacita ve školce v Úprkově ulici. Další školka, která se staví ve Svobodných Dvorech, bude podle informací z hradecké radnice hotová až v průběhu příštího roku. 

Jednu z možností, jak vyřešit nedostatek míst v mateřinkách, přineslo Ministerstvo školství, které chce podpořit vznik tak zvaných dětských skupin. „Předpokládáme, že se rodiče v budoucnu zapojí i do těchto projektů a pomůže to částečně vyřešit poptávku po volných místech ve školkách,“ doplnila náměstkyně Maclová. 

Zda se dítě do požadované mateřské školy dostane se rodiče dozvědí nejpozději do 30 dnů od zápisu. 

Kromě školek se zápisy chystají také v ZUŠkách

„Město rovněž chystá zápisy do svých základních uměleckých škol, tedy ZUŠ Střezina, kde fungují hudební, výtvarný, taneční a literárnědramatický obor, a ZUŠ Habrmanova, v níž pracují tři obory - hudební, výtvarný a taneční,“ doplnila městská mluvčí Magdalena Vlčková.

Do základních uměleckých škol se děti mohou hlásit až do 20. května. Přihlášky školy zveřejňují také na svých webových stránkách.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Do hradeckých školek se v pondělí vrátí děti

Mimořádné opatření vlády dovolí od pondělí 26. dubna návrat dětí do mateřských škol ve vybraných krajích, týká se to také města Hradce Králové. Děti ve školkách navíc nebudou muset nosit roušky a nebudou se ani testovat na koronavirus. Toto opatření se vztahuje i na předškolní…
Čtěte více

Rodiče nemusí v době zavřených školek a jeslí platit školkovné

Od začátku března jsou doma téměř všechny děti ze základních a mateřských škol, které vláda v rámci mimořádných opatření proti šíření koronaviru uzavřela. Hradec Králové proto odpustí rodičům část poplatku za pobyt dětí v mateřské škole, jeho výše se bude odvíjet od…
Čtěte více

Hradec opraví za desítky milionů dvě mateřské školy

Královéhradecké mateřské školy Třebechovická a Lužická by se letos mohly dočkat zateplení a rekuperace budov. Rada města schválila podmínky výběrového řízení na zhotovitele, které bude vypsáno během února. Samotné stavební práce by na obou školách měly začít v červnu,…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme