Štítky: | Škola |

Žáci si zahráli na lektory, v lavicích seděli žáci - senioři

Ilustrační foto | Zdroj: Pixmac
Ilustrační foto | Zdroj: Pixmac

Více než 2 600 seniorů coby studentů za posledních pět let prošlo třídními knihami 155 žáků ve dvanácti královéhradeckých základních školách. Projekt Internet pro seniory zaměstnal totiž v roli pedagogů samotné žáky základních škol. Studenti ve věku jejich babiček a dědečků se tak učili základům na příklad z oblasti digitálních fotografiíi anebo dalším dovednostem při používaní nových způsobů komunikace. 

Kurzy pro začátečníky i pokročilé včetně speciálních přednášek na téma digitální fotografie se uskutečnily v deseti hodinových lekcích od letošního září do začátku prosince na dvanácti základních školách v Hradci Králové. Celkem 201 seniorů a 155 dětí obdrželo certifikát v Základní škole a Mateřské škole na Jiráskově náměstí, součástí slavnostního odpoledne byl také bohatý program s vánoční tematikou. "Od roku 2008  absolvovalo kurzy 2 653 seniorů, kterým se díky dětem coby lektorům, otevřela brána k novým informacím a možnostem. Mohou pracovat s informacemi, vyhledávat aktivity pro volný čas, využívat svojí e-mailovou schránku, dopisovat si se svými vrstevníky a navazovat nová přátelství," popsala městský projekt Magdalena Vlčková, tisková mluvčí královéhradecké radnice.

„O této aktivitě, kterou město dlouhodobě podporuje, lze skutečně říci, že je smysluplná a přináší spoustu dobrého ovoce. Nese se nejenom v duchu mezigeneračního dialogu, ale také zvyšování kvality života našich seniorů,“ zhodnotila přínos projektu Anna Maclová, náměstkyně primátora odpovědná za školství a sociální oblast.

Projekt Internet pro seniory má všk pozitivní dopad i na žáky v roli učitelů. Mohou seniory vnímat i jako přátele a navíc se naučí vysvětlovat a být trpěliví. „Zaznamenala jsem, že mezi některými lektory z řad žáků a samotnými žáky – seniory došlo dokonce k navázání přátelství. Někteří senioři mi nadšeně vyprávěli, jak komunikují přes Skype se svými dětmi nebo vnoučaty, zpracovávají si na počítači vzpomínky. Letos k původním kurzům přibyl i další zaměřený na digitální fotografii,“ uvedla náměstkyně Anna Maclová.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Škola v Úprkově ulici otevře novou venkovní učebnu na střeše a opravený pavilon

Před rokem byla v Základní škole Úprkova v Hradci Králové zahájena rozsáhlá rekonstrukce pavilonu druhého stupně. Kromě dílčích oprav vnitřních a vnějších rozvodů sítí zde bylo vystavěno také jedno patro nových odborných učeben včetně moderního vybavení, zelená střecha s…
Čtěte více

Hradecká škola pro děti se sluchovým postižením získala prestižní ocenění

Vyšší odborná škola, střední škola, základní a mateřská škola Štefánikova v Hradci Králové, která vzdělává žáky se sluchovým postižením a poskytuje i sociální službu rané péče a poradenství, obdržela prestižní ocenění Excelentní organizace. Ve 20. ročníku soutěže Národní ceny…
Čtěte více

V pátek se v hradeckých školách bude učit

V úterý ministr zdravotnictví doporučil ředitelům základních a středních škol vyhlásit na pátek 25. září ředitelské volno. Rozhodnutí uzavřít městské základní školy bylo ponecháno na ředitelích, mezi kterými došlo ke shodě. Výsledkem je, že všechny hradecké základní školy…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme