Voda na Stříbrném rybníku už vhodná ke koupání není. Kde je to v kraji ještě v pořádku?

| autor: kempstribrnyrybnik.cz

Na přírodním koupališti na okraji Hradce Králové se lidé letos už neosvěží. Voda ve Stříbrném rybníku je podle hygieniků nebezpečná ke koupání. Provozovatel proto ukončil koupací sezónu k 10. srpnu. Rekreační areál je ale dále v provozu. Sinice jsou dlouholetým problémem tohoto kupaiště. Po polovině prázdnin už se obvykle ve vodě koupat nedá.

„Na koupališti ve volné přírodě na Stříbrném rybníku v Malšově Lhotě je voda na základě rozborů ze 7. 8. 2023 nebezpečná ke koupání. Provozovatel ukončil koupací sezónu k 10. 8. 2023. Provoz rekreačního areálu je nepřerušen,“ sdělila ve čtvrtek 10. srpna za Krajskou hygienickou stanici Královéhradeckého kraje (KHS) Lenka Hartmanová.

Dlouhodobým problémem přírodního koupaliště v blízkosti hradeckých lesů jsou sinice. Ty se každoročně kolem poloviny prázdnin se stoupající teplotou vody v rybníku přemnožují a vodu obarví na zeleno. Město proto chystá opatření, která by měla pomoci zlepšit kvalitu vody v rybníku.

V Královéhradeckém kraji je dále kvalita vody zhoršená na Oborském rybníku v Jinolicích. Na přírodním koupališti Vrchlabí – Vejsplachy je aktuálně voda vhodná ke koupání se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi, po koupání se doporučuje osprchovat se.

V tomto týdnu má KHS k dispozici také výsledky rozborů vzorků vody odebraných 7. srpna na koupališti ve volné přírodě Dachova u Hořic, na nádržích ke koupání Sobotka, Mladé Buky – Sejfy a na Tyršově koupališti ve Dvoře Králové nad Labem. Tam všude je voda vhodná ke koupání bez jakéhokoliv omezení.

Na všech umělých koupalištích v kraji je voda ke koupání vyhovující.

KHS sleduje jakost vody pouze na vodních plochách uvedených na webových stránkách https://www.khshk.cz. Na ostatních vodních plochách není kvalita vody monitorována a koupání je zde podle Hartmanové na vlastní nebezpečí.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Otevírá se nový lanový park, votroci vyzvou Olomouc

Jaké akce nabídne tento víkend v Hradci Králové? Můžete si zasportovat a přijmout květnovou výzvu ježdění do práce na kole, v kempu Štříbrný rybník se otevírá nový lanový park a pojede se noční jízda na koloběžkách. V Aldisu se koná mezinárodní prodejní výstava minerálů, na…
Čtěte více

Stříbrňák pomáhají čistit candáti

Kvalita vody ve Stříbrném rybníku by se měla postupně začít zlepšovat, pomoci mají roční candáti obecní. Zhruba 500 těchto ryb inulý týden vypustili hradečtí lesníci do jeho vod. Candáti by díky přirozenému potravnímu řetězci měli přispět k udržení stabilního množství planktonu…
Čtěte více

Stříbrňák nabídne další ubytovací jednotky. A nejen to

Městské lesy Hradec Králové chystají v areálu kempu Stříbrný rybník další novinky. Ke konci letošního roku by zde měla ubytovací kapacitu rozšířit pětice nových chatek, a to včetně mol u vody. Za inženýrské sítě a projekt zaplatí město více než čtyři miliony korun včetně DPH.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme