Stříbrňák pomáhají čistit candáti

Candáti už pomáhají čistit Stříbrný rybník.
Candáti už pomáhají čistit Stříbrný rybník. | autor: MMHK

Kvalita vody ve Stříbrném rybníku by se měla postupně začít zlepšovat, pomoci mají roční candáti obecní. Zhruba 500 těchto ryb inulý týden vypustili hradečtí lesníci do jeho vod. Candáti by díky přirozenému potravnímu řetězci měli přispět k udržení stabilního množství planktonu ve vodě, který je potřebný pro eliminaci sinic. Voda by se tak neměla tolik kazit, poslední roky se v ní v létě pravidelně vyskytují sinice.

„Stříbrný rybník je oblíbeným místem ke koupaní, na jeho břehu se nachází areál kempu, který každoročně navštíví tisíce až desetitisíce lidí. Bohužel voda v rybníce nám posledních pár let dělá starosti, protože se v ní v létě pravidelně vyskytují sinice. Neustále řešíme, jak by bylo možné kvalitu vody zlepšit, řešení jsme našli hned několik, tak jsme začali od toho nejšetrnějšího a v podstatě i nejméně časově a finančně náročného,“ uvádí náměstek primátorky pro oblast životního prostředí Adam Záruba.

Areál kempu včetně Stříbrného rybníka spravují Městské lesy Hradec Králové. Právě hradečtí lesníci během dnešního dne vypustili 500 candátů, kteří by měli přispět k přírodní rovnováze. „Jedná se o roční candáty obecné, kteří nyní váží zhruba 250 gramů. V této fázi vývoje se živí převážně jikrami bílých ryb, jako jsou perlín, plotice nebo cejn. Právě tyto bílé ryby se naopak živí planktonem, který se zase živí sinicemi. S ohledem na potravní řetězec jsme proto museli posílit predátory v rybníce, aby byla opět nastolena přírodní rovnováha a voda v rybníce dosahovala standardní kvality,“ popisuje ředitel Městských lesů HK Milan Zerzán.

Ke kvalitě vody přispívá ale i řada dalších faktorů. Těmi je zejména počasí a kvalita vody ze Stříbrného potoka, který do rybníka přitéká. „Vlivem globálního oteplování zaznamenáváme během letních měsíců v posledních letech čím dál větší počet tropických nocí. Během takových období se teplota vody v rybníce může ve vyšších vrstvách vyšplhat až na 30 stupňů Celsia, a voda se pak rychleji ‚kazí‘. Důležitou roli hraje také množství srážek,“ doplňuje náměstek Záruba.

Kromě Stříbrného rybníka vypustí lesníci během těchto dnů dalších 500 ryb také do dalších rybníků, které spravují. Candáti obecní zamíří například i do přírodního koupaliště Biřička nebo rybníka Datlík.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Stříbrňák nabídne další ubytovací jednotky. A nejen to

Městské lesy Hradec Králové chystají v areálu kempu Stříbrný rybník další novinky. Ke konci letošního roku by zde měla ubytovací kapacitu rozšířit pětice nových chatek, a to včetně mol u vody. Za inženýrské sítě a projekt zaplatí město více než čtyři miliony korun včetně DPH.…
Čtěte více

ZVEME: Na letiště se sjedou americké káry, děti budou závodit na horských kolech

O víkendu bude v Hradci Králové opět pěkně živo. Votroci vyzvou Zlín a odehrají již druhý zápas ve zbrusu nové fotbalové aréně v Malšovicích, na hradecké letiště se sjedou legendární americké vozy a v kempu Stříbrný rybník budou malí indiáni hledat poklad. Malí cyklisti budou…
Čtěte více

Voda na Stříbrném rybníku už vhodná ke koupání není. Kde je to v kraji ještě v pořádku?

Na přírodním koupališti na okraji Hradce Králové se lidé letos už neosvěží. Voda ve Stříbrném rybníku je podle hygieniků nebezpečná ke koupání. Provozovatel proto ukončil koupací sezónu k 10. srpnu. Rekreační areál je ale dále v provozu. Sinice jsou dlouholetým problémem tohoto…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme