V neděli do hradeckých ulici vyjede turistický vláček, v létě bude projíždět i lesy

Vláček poprvé vyjede v neděli.
Vláček poprvé vyjede v neděli. | autor: mmhk.cz

Hradecký turistický vláček zahajuje sezonu v neděli 1. dubna. Bude jezdit po atraktivních trasách hradeckými ulicemi i do příměstských lesů. Do lesů bude jezdit v době letních prázdnin. Nástupní i výstupní místo pro městské trasy zůstává stejné - parkoviště u Muzea východních Čech. Vláček ukončí sezonu 2. září.

Vláček bude vyjíždět od středy do pátku a v neděli třikrát denně s odjezdy od 14 do 17 hodin, přičemž se mašinka třikrát vydá na vyhlídkovou trasu, která vede od muzea přes Pražský most, Masarykovo náměstí, uličkami starého města a Velkým náměstím zpět na Eliščino nábřeží, a jednou projede trasu kolem Nového pivovaru, Divadla Drak, po Orlickém nábřeží, kolem synagogy a magistrátu. Časově nenáročné trasy v délce 35-40 minut ukazují účastníkům jízdy významná či turisticky zajímavá místa či památky krajského města a přibližují jejich historii. „Mít jen vizuální zážitky z cesty vláčku po zajímavých místech by nebylo to pravé, a proto je historie míst, kterými vláček projíždí, přiblížena i komentovaným slovem průvodce. Využili jsme dostupnou techniku a odborníky na historii a vzniklo poutavé vyprávění pro účastníky našich vláčkojízd,“ říká vedoucí marketingu dopravního podniku František Meduna.

Tradičním nástupním i výstupním místem městských tras je parkoviště u Muzea východních Čech na Eliščině nábřeží. V případě skupin do deseti osob není třeba vláček speciálně rezervovat. Skupiny s vyšším počtem osob vyžadují rezervaci. „Děti do šesti let musí doprovázet osoba starší deseti let, pokud si do vláčku chcete vzít s sebou živé zvíře, musíte požádat o svolení řidiče vláčku a zajistit, aby zvíře neohrožovalo a neobtěžovalo další cestující,“ dodává František Meduna. Vláček smí ve třech vagóncích, které je možné při zhoršeném počasí zakrýt, přepravovat celkem 36 cestujících. Nejvyšší povolená rychlost je 25 kilometrů v hodině. Jízdné je možné opět hradit z městské a volné karty, na linkách neplatí časové jízdenky na MHD a jiné slevy.

V době letních prázdnin bude neděle místo jízd po městě patřit vyjížďkám s průvodcem do městských lesů. Poprvé se cestující do lesa svezou 1. července od točny Zděná bouda v 9 a ve 13 hodin. Jízdy se uskuteční ve spolupráci s Městskými lesy Hradec Králové a Hradeckou lesní a dřevařskou společností. Projížďka lesním prostředím trvá zhruba tři hodiny a je určena všem věkovým kategoriím, vhodná je i pro méně pohyblivé osoby. Vzhledem k větší časové náročnosti jízdy doporučují organizátoři vzít si s sebou přikrývku.

„Vláček neslouží jen jako zpestření rodinných výletů, ale i pro mateřské a základní školy, školní výlety či akce pro starší obyvatele. Zájemci si mohou také dohodnout mimořádnou smluvní jízdu na individuální akci na území města či dopravně přilehlých obcí. Vláček si tak mohou pronajmout na firemní akce včetně dnů otevřených dveří, jako doprovodný program regionálních konferencí, na školení či soukromé oslavy jako jsou svatby, narozeninové párty nebo sraz třídy,“ doplňuje další možnost využití vláčku František Meduna.

V případě zrušení jízd pro nepříznivé počasí nebo z technických důvodů najdou cestující oznámení do 10 hodin na označníku u Muzea východních Čech a na stránkách www.dpmhk.cz.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Lesníci začnou vánoční stromky prodávat v pátek. Jaké budou ceny?

Jen pár dní před první adventní nedělí bude zahájen prodej vánočních stromků z hradeckých městských lesů. I letos budou k dispozici různé druhy jehličnanů z lesů i plantáží. Ceny se oproti loňskému roku nezměnily, pohybují se v rozmezí od 250 do 600 korun podle druhu. Prodej…
Čtěte více

Další tělocvična vznikla u běžeckého okruhu v městských lesích

V létě tohoto roku vznikl v hradeckých městských lesích 800 metrů dlouhý běžecký okruh se speciálním přírodním povrchem. V těchto dnech jej Městské lesy Hradec Králové doplnily o nové fitness prvky. Pro sportovce tak vznikl jedinečný prostor, který nabízí zdravý způsob…
Čtěte více

Vznik cyklostezky v lese komplikuje podzemní voda a chránění živočichové. Bude město ve výstavbě pokračovat?

Zhruba před rokem zahájilo město přípravné práce pro výstavbu nové cyklostezky od Zděné boudy k lesnímu hřbitovu. Proces výstavby se bohužel neobešel bez komplikací. Ačkoliv byl v projektu požadován hydrogeologický průzkum, nebyl projektantem proveden a na jaře letošního roku se…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme