Gurmánská ulička v Hradci láká občany i turisty

Gurmánská ulička v noci
Gurmánská ulička v noci | autor: gurmanska.cz

Stále více lidí míří do historického centra Hradce Králové. Jejich cílem ovšem nejsou památky, ale snaha potěšit své chuťové buňky. Míří do tzv. Gurmánské uličky, kde mohou najít prodejny se špičkovou čokoládou, kvalitní kávou, mléčnými výrobky českých dodavatelů či výborným pečivem vytvářeným podle domácích receptur.

Budete-li stoupat ulicí V Kopečku a zahnete vlevo směrem ke Klicperovu divadlu či Městské hudební síni do Tomkovy ulice, ucítíte vůni čerstvého pečiva, kávy nebo čokolády. Není náhodou, že tato část Tomkovy ulice je přezdívána Gurmánskou uličkou a nyní toto jméno nabývá na významu. Narazíte zde na několik zajímavých obchůdků, které v běžných nákupních zónách nenajdete. Prvním v řadě je prodejna původně holandských sýrů, nyní je možné zde koupit sýry od českých chovatelů a nově také mléko, máslo, jogurty a vajíčka z farem z Orlických hor a dalších oblastí východních Čech. Sortiment doplňují kvalitní italská vína a olivové oleje i piva z malých pivovarů.

Další obchodem je pekárna, která nabízí téměř kompletní sortiment Smékalova pekařství, které svoji prodejnu zaváží dvakrát denně a nabízí velmi kvalitní pečivo podle domácích receptur. Toto pekařství, jež je vítězem celé řady národních soutěží, peče také fantastické dorty a zákusky té nejvyšší kvality. Lze zde též koupit čerstvé porcované kvasnice nebo mouku z Mlýnu Havlíčkův Brod, vítěze testu o nejlepší mouku.

Prodejnu Mlsoun asi není třeba představovat, světové čokolády a široký výběr káv okouzlil už nejednoho gurmána. Dárkové balíčky, které Mlsoun nabízí, je možné libovolně kombinovat se sortimentem sousedních prodejen. Málo kdo ale ví, že pod pekárnou se nachází stylový degustační vinný sklípek z 19. století, kde probíhají řízené degustace vín, piva, sýrů, kávy a čokolád. V domě naproti těmto obchůdkům se pak nachází pražírna kávy a brzy přibude nová podzemní vinotéka. Vinotéka se nachází také před vstupem do "Gurmánské uličky" a hned za rohem směrem k náměstí je Jordi´s, výrobce známé české čokolády.

Před obchody v Gurmánské uličce se dá zastavit autem a nakoupit, ale dlouhodobé parkování je tady zakázané.

Dodržovat tradice a udržet hezké obchůdky v centru Hradce Králové není vůbec jednoduché. Vznikají nové supermarkety a další omezení parkovaní v centru. Díky těmto faktorům se postupně centra města vylidňují. Naštěstí je stále mnoho lidí, kteří dokáží ocenit poctivé potraviny a obchůdky s duší a historii.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.




Mohlo by se hodit
Doporučujeme