Štítky: | Kultura | Knihovna města |

V knihovně se tento týden čtenářům promíjejí pokuty

Týden knihoven
Týden knihoven

"Týden knihoven" je pro mnohé čtenáře vítaná a zajímavá aktivita zdejší městské knihovny. Na příklad opozdilci mohou bez sankce vrátit své zapomenuté knihy, je jim totiž udělena čtenářská amnestie.

Od pondělí do neděle probíhá Týden knihoven, celostátní akce, do které se zapojila i zdejší městská knihovna se svými pobočkami. Knihovny se otevírají veřejnosti a snaží se přilákat nové čtenáře. V celých Čechách se tak třeba právě tento týden opozdilcům s návratem knih udělila "čtenářská amnestie". „Návštěvník přijde a nemusí se bát sankčních poplatků, může bez problému vrátit opožděné výpůjčky,“ uvedla Vladimíra Svobodová, mluvčí hradecké městské knihovny. Týden knihoven ale doprovází i mnohé další akce. „Do pátku 5. října tady máme velice oblíbený knižní bazar. Je to výprodej vyřazených knih za symbolickou cenu dvou korun. Probíhá na pobočce na Eliščině nábřeží a lidé tam mohou najít poklady, které knihovna už nepotřebuje mít ve svém fondu,“ uvedla mluvčí Svobodová. Doplnila ještě, že knižní bazar má velký ohlas u veřejnosti a denně ho navštíví desítky lidí.

Týden knihoven v Hradci doprovází i kulturní akce, na příklad křty. „V pondělí jsme křtili nový krásný fotografický kalendář, který vznikl ve spolupráci s Univerzitou Hradec Králové a studenty z projektu Book-cool-in (Bukulín). V úterý proběhl křest nové knížky a autorské čtení mladé spisovatelky Evy Černošové, který komorním koncertem doprovodili dva mladí hudebníci z pardubické konzervatoře,“ doplnila Vladimíra Svobodová. Na křest a autorské čtení Evy Černošové dorazil zatím nejvyšší počet návštěvníků, který pracovníci knihovny v přednáškovém sále pamatují.

Knihovna a její pracovníci ale myslí i na ty nejmenší čtenáře, nebo spíše budoucí čtenáře. V úterý na pobočce ve Formánkově ulici připravili program, který začínal tak zvanou „pohádkoterapií“. Do pěti hodin odpoledne pak mohli rodiče s dětmi soutěžit, malovat anebo se společně pobavit. „Pohádkoterapie je podobná metoda jako arteterapie. Při pohádkoterapii se pohádkou nebo vyprávěním příběhů dá pomoci s nějakým výchovným problémem nebo prostě s něčím, s čím si rodiče nevědí rady. Je určena především pro nejmenší děti, které ještě neumí spolupracovat jiným způsobem,“ objasnila mluvčí knihovny. Dodala, že metoda probíhá pod vedením zkušené metodičky, která je vyškolená právě pro práci s dětmi. I další dny z Týdne knihoven budou věnovány dětem. Na pobočce v Novém Hradci se bude číst dětem výběr z i méně známých pohádkových knížek a milovníci fantasy si mohou zaběhat v terénu spolu s pracovníky knihovny. V dalších pobočkách zase mohou zájemci zajít na dny otevřených dveří.

Kromě Týdne knihoven, který končí v neděli, se v knihovně na příští týden chystá slavnostní vyhlášení soutěže Východočeská loutka. „Soutěž byla vyhlášena letos v únoru a je zaměřena na žáky základní a uměleckých škol v královéhradeckém a pardubickém kraji,“ popsala výtvarné klání mluvčí knihovny. Soutěž původně vznikla proto, aby se nezapomnělo na fenomén východočeského loutkářství, o kterém se v poslední době hodně diskutuje. „Existuje totiž možnost, že by se východočeské loutkářství mohlo dostat na seznam nehmotného kulturního dědictví České republiky a my jsme chtěli tuto aktivitu podpořit, proto jsme vyhlásili výtvarnou soutěž,“ uvedla Svobodová. Minulý týden tedy zasedla odborná porota ve složení zástupců z Divadla Drak, Muzea loutkářských kultur z Chrudimi, ale i řezbářů a loutkářů a dalších profesionálů. Ve středu 10. října od 15 hodin proběhne v sále v hlavní budově knihovny slavnostní vyhlášení výsledků. Výstava je nyní ještě do konce října k vidění v prostorech hlavní budovy knihovny a i veřejnost může do 9. října hlasovat pro svého favorita.

Autorské čtení Evy Černošové Autorské čtení Evy Černošové
Soutěž Východočeská loutka Soutěž Východočeská loutka
Výstava k soutěži Východočeská loutka Výstava k soutěži Východočeská loutka

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Letošní rok bude Hradcem hýbat kultura, město čekají i nové akce

Vedení města Hradce uskutečnilo během ledna pracovní jednání s více než třiceti pořadateli velkých kulturních akcí. Návštěvníky v celém letošním roce čeká pestrý program a více než pět desítek velkolepých událostí. Kromě tradičních akcí jako jsou divadelní Regiony, Rock for…
Čtěte více

Knihomoly určitě potěší novinka hradecké knihovny. Výdejní box jim čtivo vydá kdykoliv

Knihovna města Hradce Králové připravila pro své čtenáře novou službu, využívat bude možné tzv. knížkomat neboli výdejní box. Jedná se o samoobslužné zařízení, do kterého pracovníci knihovny připraví knihy, noty, CD, DVD a další věci k vypůjčení podle objednávky čtenáře.…
Čtěte více

Městská knihovna se otevírá, v Kuklenách nabídne zrekonstruovaný interiér

Od pondělí se znovu otevře městská knihovna i všechny její pobočky v Hradci Králové, kromě té v Březhradu. Otevření je možné za splnění následujících podmínek: maximálně 1 osoba na 15 m2, udržování rozestupů, ochrana respirátory a dezinfekce rukou při vstupu. Návštěvníci se…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme