Štítky: | Knihovna města | Havlova lavička |

V Hradci vznikne lavička na památku Václava Havla

Havlova lavička bude před městkou knihovnou. Zdroj: Studio Šípek
Havlova lavička bude před městkou knihovnou. Zdroj: Studio Šípek

Hradec Králové se chce zařadit po bok dalších měst jakou jsou Barcelona, Washington, Dublin či například Praha a umístit do svých ulic Lavičku Václava Havla – pamětní místo věnované bývalému českému prezidentovi. Město by se tak stalo teprve šestým na celém světě, které unikátní pomník vlastní. Lavička, kterou navhl architekt Bořek Šípek, by v budoucnu měla stát před budovou městské knihovny ve Wonkově ulici.

Trvalá připomínka významného politika i literáta

„Před naší ústřední budovou ve Wonkově ulici chce vedení města umístit takzvanou Havlovu lavičku. I naše knihovna si tak bude trvale připomínat osobnost Václava Havla, významného politika, dramatika a literáta,“ oznámila v pondělí 11. srpna na svých webových a facebookových stránkách Městská knihovna Hradec Králové. Informaci potvrdil na svých stránkách rovněž královéhradecký magistrát. Cena památníku by se podle něj měla pohybovat v ceně kolem 300 tisíc korun.

Lavičky se po celém světě těší velké oblibě

Havlovy lavičky jsou celosvětovým projektem, který se těší velké oblibě. Stojí za ním velvyslanec České republiky ve Spojených státech amerických Petr Gandalovič spolu s architektem Bořkem Šípkem, který pomník navrhl. Pamětní místo tvoří dvě křesílka, která jsou spojená s kulatým stolem, jehož středem prorůstá strom.

Cílem originálního projektu je přispět k setkávání a vedení dialogů v duchu ideálů a životního postojů Václava Havla. Zatím poslední, v pořadí pátá lavička, byla v červnu letošního roku umístěna v Českých Budějovicích, kde středem dřevěného stolku prorůstá kmen lípy.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Nejlépe hodnocený příspěvěk ▼
4.10.2014 09:55
mira (neregistrovaný)
odpoveď na blbé řeči
Nejdrív si frajere zjisti, jak to vypadá v Severní Koreji, až tě potkám, kopnu tě do zadku tak, až v ní přistaneš a mazlíčky si můžeš hledat mezi vládnoucí elitou! zobrazit | souhlasím (+1) | nesouhlasím (-0)

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
12.8.2014 08:21
Pepa (neregistrovaný)
Docela draha stranda
To snad ani komentovat nejde.
12.8.2014 13:47
OK (neregistrovaný)
Tady je asi někdo opravdu padlej na hlavu
Za prvé, kde vzali takovou cenu? Výroba stojí max. do 10000 se zhotovením tak do 20000 max. To těch 280000 je pro autora? Kde to žijeme, v Kocourkově? Asi ano.

Za druhé, není už ty Havliády moc? Havel nebyl takový svatoušek jak je nám stále předkládáno. A pro pravdoláskaře, než začnete remcat, zjistěte si nejdřív víc o vašem mazlíčkovi...
12.8.2014 13:52
OK (neregistrovaný)
RE: Tady je asi někdo opravdu padlej na hlavu
Ještě doplním, že mi to přijde jako sprosté okrádání občanů, ty peníze by se dali využít určitě lépe, než je takhle vyhodit....
4.10.2014 09:55
mira (neregistrovaný)
odpoveď na blbé řeči
Nejdrív si frajere zjisti, jak to vypadá v Severní Koreji, až tě potkám, kopnu tě do zadku tak, až v ní přistaneš a mazlíčky si můžeš hledat mezi vládnoucí elitou!

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Knihomoly určitě potěší novinka hradecké knihovny. Výdejní box jim čtivo vydá kdykoliv

Knihovna města Hradce Králové připravila pro své čtenáře novou službu, využívat bude možné tzv. knížkomat neboli výdejní box. Jedná se o samoobslužné zařízení, do kterého pracovníci knihovny připraví knihy, noty, CD, DVD a další věci k vypůjčení podle objednávky čtenáře.…
Čtěte více

Lavička Václava Havla je zpět. Zdobí ji srdce a ulity. Hlídají ji kamery

Lavička Václava Havla se opět vrátila na své místo před kvárnu městské knihovny v Hradci Králové. Začátkem června ji radnice nechala odvézt na obnovu povrchových nátěrů. Nyní se po renovaci vrátila. Na rozdíl od její původní podoby jí nyní chybí čtveřice ozdobných prvků – dvou…
Čtěte více

Městská knihovna se otevírá, v Kuklenách nabídne zrekonstruovaný interiér

Od pondělí se znovu otevře městská knihovna i všechny její pobočky v Hradci Králové, kromě té v Březhradu. Otevření je možné za splnění následujících podmínek: maximálně 1 osoba na 15 m2, udržování rozestupů, ochrana respirátory a dezinfekce rukou při vstupu. Návštěvníci se…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme