Štítky: | Univerzita Hradec Králové |

Univerzita vyznamená čestným doktorátem Zdeňka Svěráka

Ocenění převezme Zdeněk Svěrák z rukou rektora. Zdroj: Martin Salajka
Ocenění převezme Zdeněk Svěrák z rukou rektora. Zdroj: Martin Salajka

Čestný doktorát a Zlatou medaili obdrží Zdeněk Svěrák při slavnostním aktu z rukou rektora ve středu 25. března na půdě Univerzity Hradec Králové. Čestným titulem bude známý český dramatik, scénárista, herec a také autor řady dnes už téměř zlidovělých textů písní, vyznamenán v rámci Pedagogických dnů, které na univerzitě probíhají po celý tento týden. Na programu je mimo jiné množství odborných a popularizačních seminářů a přednášek.

Slavnostní akademický akt začíná ve 14 hodin a rektor Univerzity Hradec Králové Josef Hynek při něm předá Zdeňku Svěrákovi čestný titul doctor honoris causa za zásluhy o rozvoj jazykové kultury v naší společnosti. Známý herec a scénárista rovněž převezme Zlatou medaili Univerzity Hradec Králové. Celý obřad proběhne v aule Objektu společné výuky a je přístupný kromě zvaných hostů také akademické i mimoakademické veřejnosti.  „Naše univerzita vychovává zhruba ze 40 procent svých studentů kantory a osobnost Zdeňka Svěráka je pro nás příkladem ryzího učitele, navíc je autorem divadelních her," uvedl k předání doktorátu univerzitní kancléř Ondřej Tikovský.

Slavnostní předání proběhne v rámci již tradičních Pedagogických dnů hradecké univerzity. „V rámci oslav, které proběhnou v týdnu od 23. do 27. března v prostorách Objektu společné výuky, se uskuteční řada akcí odborného i popularizačního charakteru. Za zmínku stojí například konference Katedry kulturních a náboženských studií nazvaná Naše společná přítomnost 2015: Různé kultury, jedna příroda, jejímiž hlavními řečníky budou profesor Thomas Hylland Eriksen z University of Oslo a významný český filozof profesor Václav Bělohradský,“ řekl garant Pedagogických dnů a proděkan Václav Víška.

Zdeněk Svěrák vystudoval Vysokou školu pedagogickou v roce 1958. Po čtyřech letech ale učitelskou dráhu opustil a začal pracovat v rozhlase, kde tehdy v pořadu Nealkoholická vinárna U Pavouka vznikl legendární Jára Cimrman. Zdeněk Svěrák je neodmyslitelně spjat s divadlem Járy Cimrmana, kromě scénářů k divadelním hrám napsal také několik filmových. Například k filmům Vrchní, prchni!, Obecná škola, Tmavomodrý svět či Kolja. Poslední jmenovaný snímek získal Oscara.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Po dvou letech oprav se otevřela budova filozofické fakulty na náměstí Svobody

Významná vzdělávací a výzkumná instituce v Královéhradeckém kraji, Univerzita Hradec Králové (UHK), po dvouleté pauze zpřístupnila zrekonstruovanou budovu filozofické fakulty na náměstí Svobody v Hradci Králové. Opravy vyšly na více jak 200 milionů korun. Na území…
Čtěte více

Dvě stovky studentů hradecké univerzity pomáhají dětem s online výukou

Sami mají distanční výuku, která je pro ně jistým nepohodlím, ale i tak pomáhají. Řeč je o dvou stovkách budoucích učitelů z Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové, kteří momentálně pomáhají dětem na základních školách s online výukou, informuje Český rozhlas Hradec…
Čtěte více

Promoce se kvůli pandemii nekonají, na univerzitu nastoupí jen zlomek zahraničních studentů

Na Univerzitu Hradec Králové začnou přijíždět v druhé polovině září jako každý rok zahraniční studenti. Tento semestr jich ale kvůli pandemii koronaviru bude studovat v Hradci Králové zhruba jen desetina, převážně ze zemí Evropské unie. Univerzita zrušila i všechny ceremonie…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme