Po dvou letech oprav se otevřela budova filozofické fakulty na náměstí Svobody

Zrekonstruovaná budova na náměstí Svobody.
Zrekonstruovaná budova na náměstí Svobody. | autor: UHK

Významná vzdělávací a výzkumná instituce v Královéhradeckém kraji, Univerzita Hradec Králové (UHK), po dvouleté pauze zpřístupnila zrekonstruovanou budovu filozofické fakulty na náměstí Svobody v Hradci Králové. Opravy vyšly na více jak 200 milionů korun. Na území Královéhradeckého kraje se nachází fakulty celkem tří vysokých škol, kterými jsou Univerzita Karlova, Univerzita obrany a Univerzita Hradec Králové.

„Modernizace hradecké filozofické fakulty zvyšuje prestiž vysokoškolského vzdělávání v našem regionu. Máme vlastní regionální univerzitu v srdci krajského města, kterou bychom si měli hýčkat. Přináší nejen nové pohledy na vědu a výzkum, ale především přivádí mladé lidi z různých koutů republiky, kteří po studiu často získávají svou první reálnou zkušenost se životem v našem kraji. Měli bychom udělat vše pro to, aby tady zůstali a měli příležitost stát se jeho součástí. Je velmi důležité pokračovat v podpoře vysokých škol a hledat možnosti, jak toto partnerství ještě více provázat se studijními programy,“ řekl hejtman Martin Červíček, který je sám absolventem Univerzity Hradec Králové.

Smlouvu na kompletní rekonstrukci interiéru filozofické fakulty podepsali zástupci UHK se stavební společností Metrostav před dvěma lety. Rekonstrukce vyšla na 208 milionů Kč, z čehož největší investici 170 milionů činila dotace z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Z vlastních prostředků zaplatila univerzita 38 milionů Kč. Studijním a vědeckým účelům začne budova sloužit již tento týden se začátkem nového semestru.

„Bezpochyby nejvýraznějším zásahem je přístavba úplně nové části budovy, která navazuje na jedno z bočních křídel. Sem přesuneme oproti původnímu užívání budovy značnou část kateder naší fakulty. Nejvyšší patro přístavby zdobí krásně otevřená a prosvětlená zasedací místnost, kterou k jednání využije akademický senát a další orgány fakulty," komentuje rekonstrukci děkan FF UHK Jan Prouza, který je aktuálně v čele fakulty vzdělávající zhruba 1200 studentek a studentů.

 


Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Dvě stovky studentů hradecké univerzity pomáhají dětem s online výukou

Sami mají distanční výuku, která je pro ně jistým nepohodlím, ale i tak pomáhají. Řeč je o dvou stovkách budoucích učitelů z Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové, kteří momentálně pomáhají dětem na základních školách s online výukou, informuje Český rozhlas Hradec…
Čtěte více

Promoce se kvůli pandemii nekonají, na univerzitu nastoupí jen zlomek zahraničních studentů

Na Univerzitu Hradec Králové začnou přijíždět v druhé polovině září jako každý rok zahraniční studenti. Tento semestr jich ale kvůli pandemii koronaviru bude studovat v Hradci Králové zhruba jen desetina, převážně ze zemí Evropské unie. Univerzita zrušila i všechny ceremonie…
Čtěte více

Tým z hradecké univerzity tiskne na 3D tiskárně robota, soutěží o 10 milionů dolarů

Tým z Univerzity Hradec Králové soutěží jako jediný z Česka o 10 milionů amerických dolarů s prototypem robota, pracovně pojmenovaného FIM Bot. V prosinci 2019 se tým z Fakulty informatiky a managementu (FIM) kvalifikoval mezi 77 nejlepších týmů z 19 zemí světa.
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme