Štítky: | Magistrát | Městské lesy | střelnice |

U malšovické střelnice se bude měřit hluk a vznikne tam zemní val

Ilustrační foto
Ilustrační foto | autor: pixabay.com

Město po dohodě se zástupci Ministerstva obrany nechá prověřit hlukovou zátěž v okolí armádní střelnice Malšovice. Radní města proto na svém červnovém zasedání schválili vypracování akustické studie, a to od společnosti Akustické centrum, v ceně zhruba 237 tisíc korun včetně DPH. Jejím cílem bude nejen prověření aktuálního stavu hluku v blízkosti střelnice, ale také návrh parametrů protihlukových opatření. Pomoci by měly přírodní zemní valy, na jejich vybudování by se navíc mohly podílet Městské lesy Hradec Králové.

„Se zástupci ministerstva obrany jednáme na toto téma již několik let. Nyní se nám podařilo dojít ke společnému závěru a domluvit se na vypracování této akustické studie. Předpokládáme, že nám zmapuje nejen intenzitu hluku v okolí střelnice, ale ukáže také směry, kterými se hluk nejvíce šíří. Výsledkem této studie bude nastavení parametrů protihlukových opatření. Již nyní víme, že se bude jednat o zemní val, který by měl být umístěn v prostoru lesa, ideálně v oblasti mezi areálem střelnice a stezkou pro pěší a cyklisty. Jeho podobu si ale bude třeba ještě ujasnit,“ popisuje náměstek primátorky pro oblast územního plánování a životního prostředí Adam Záruba.

Město v této věci také intenzivně spolupracuje se společností Městské lesy Hradec Králové, která městu nabídla přírodní materiál pro vybudování protihlukového opatření, tedy zemního valu. Jednat by se mělo přibližně o dvacet tisíc tun zeminy.

Armádní střelnice v Malšovicích, která byla pro potřeby armády zřízena již v roce 1892, je v majetku ministerstva obrany. Slouží nejen jako sportovní objekt pro střelce ASC Dukla, ale i ke střelecké přípravě a výcviku ozbrojených složek armády, policie, vězeňské správy a celní správy. Z pohledu platné legislativy se tak jedná o objekt důležitý pro obranu státu.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Stížnosti se na magistrát dostanou skrze aplikaci. Vyřešila se jich už tisícovka

Aplikaci Munipolis, díky které je možné nahlašovat drobné závady nebo upozornit na nedostatky ve veřejném prostoru, si od spuštění v loňském říjnu stáhly téměř dva tisíce uživatelů. Jejím prostřednictvím se již podařilo vyřešit tisíc případů po celém Hradci. Aplikace kromě…
Čtěte více

Město chce dát lidem možnost rozhodovat o části rozpočtu. Zatím hledá pro projekt název

Hradec chce zapojit své obyvatele do rozhodování části městských financí. Město už minulý rok spustilo několik participativních aktivit a projektů. Ani v tomto roce nechce od tohoto trendu upustit a tak spustí úplně první ročník participativního rozpočtu u nás. Co to vůbec…
Čtěte více

V Hradci se zřejmě začne za parkování platit i na sídlištích. Radnice zvažuje v systému velké změny

Placené parkování v Hradci Králové až na malé výjimky dosud nepřekročilo hranici Gočárova silničního okruhu. Ale to by se v budoucnu mělo změnit. Možná už příští rok se za parkování začne platit v Malšovicích, na Moravském, Slezském i Pražském Předměstí. Podle radnice mnoho…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme