Tříkráloví koledníci letos vybírají na rodiny s postiženými dětmi, ale i na hospic

Ilustrační foto: Charita Česká republika
Ilustrační foto: Charita Česká republika

Koledníci v bílých hávech a s královskými korunami na hlavách opět vyrazili do ulic Hradce Králové.

Od neděle 6. ledna, tedy od svátku Tří králů, do středy 9. ledna se dobrovolně zapojují do Tříkrálové sbírky, kterou na Hradecku pořádá jak Oblastní charita Hradec Králové, tak i Diecézní katolická charita Hradec Králové. 

Letos se sbírka koná už po třinácté v rámci celé republiky. Loni se díky ní vybralo rekordních 75 milionů korun. „Většina prostředků směřuje na pomoc potřebným v regionu, kde byly peníze vykoledovány. Přibližně desetina výnosu pomůže v zahraničí,“ uvedl Jan Oulík z Charity ČR. 

Kam putují peníze ze sbírky v Hradci Králové?

Výtěžek Tříkrálové sbírky 2013 chtějí její organizátoři použít na rozvoj Střediska rané péče Sluníčko v Hradci Králové. Sluníčko se věnuje rodinám, které pečují o děti s postižením v jejich raném věku. 

„Dalším cílem, kam poputuje výtěžek, je domácí hospicová péče, která umožňuje umírajícím lidem a jejich blízkým strávit poslední chvíle společně v domácím prostředí. Dále pak na poradenství pro oběti domácího násilí a lidi v nouzi. Třetina výtěžku je určena na humanitární projekty Charity Česká republika a to jak na pomoc lidem v nouzi u nás, tak i v zahraničí,“ doplňuje Václav Hrček, ředitel Oblastní charity Hradec Králové.

Pozor na nepravé krále!

S už tradiční a oblíbenou Tříkrálovou sbírkou se bohužel pojí i nemilá zkušenost některých přispěvatelů, kteří narazili na nepoctivé koledníky. V Hradci Králové na Velkém náměstí již dvakrát koledovali nepraví králové, uvedli pracovníci charity. Jednu skupinku se díky obezřetnosti veřejnosti podařilo Policii ČR zadržet.

„Koledníky Charity lze rozpoznat podle průkazky vystavené Charitou ČR a potvrzené příslušnou diecézní Charitou. Průkaz obsahuje podpisy odpovědných osob, případně i razítko diecézní Charity. Údaje na průkazu koledníka musí souhlasit s údaji v jeho průkazu totožnosti, který si dárce může taktéž vyžádat,“ popsal možnosti Jan Oulík.

Kasička, do které koledníci v Hradci Králové vybírají, musí být úředně zapečetěná zdejším magistrátem. Číslo pokladničky pak musí souhlasit s číslem průkazky. „Na kasičce je umístěna také nálepka se znakem Charity. Pokud vám koledníci, kteří vás požádají o dar do Tříkrálové sbírky, na požádání nepředloží svůj průkaz koledníka nebo odmítnou ukázat úřední pečetění sbírkové kasičky, jde patrně o koledníky, kteří se pouze vydávají za zástupce Charity a může se jedat o podvod “ doplnil ještě Oulík.

Když nepotkáte krále

Oblastní i diecézní charita vysílají své tři krále nejen do ulic Hradce Králové, ale i do některých blízkých měst na královéhradecku. Do sbírky však mohou zájemci přispět i tak zvanými DMS zprávami. Zprávu ve znění DMS KOLEDA lze zaslat na číslo 87 777, její cena je 30 korun a na pomoc potřebným půjde částka 27 korun. Podpořit sbírku je možné také příspěvkem na účet Tříkrálové sbírky číslo 66008822/0800.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

V letošní Tříkrálové sbírce na Královehradecku padl rekord

Celkový výtěžek letošní Tříkrálové sbírky v královéhradecké diecézi překročil rekordních 27,8 milionu korun. Darované peníze půjdou na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším potřebným v regionu. Do úředně zapečetěných pokladniček lidé darovali…
Čtěte více

Tříkrálová sbírka začíná, pozor na falešné koledníky

Od pátku 5. ledna se také po ulicích Hradce rozejdou koledníci z Tříkrálové sbírky. Celkem na 450 skupinek koledníků projde více jak stovku obcí a šest měst regionu Královéhradecka a poprosí o dar do zapečetěných kasiček s logem charity. Letos premiérově v obci Benátky a s…
Čtěte více

Tři králové letos vybrali rekord. Kde peníze pomohou?

Rekordních téměř 26 milionů korun vynesla letošní Tříkrálová sbírka v hradecké diecézi. Výtěžek pomůže postiženým, nemocným, seniorům, matkám s dětmi v tísni i dalším potřebným v regionu. Takový výsledek organizátoři letošní Tříkrálové sbírky nečekali. Podle pořadatelů ukázala,…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme