Třídění se v Hradci osvědčuje, komunál se bude svážet méně často

Hradečané berou třídění vážně
Hradečané berou třídění vážně

Pohodlný způsob třídění odpadu si mohli v poslední době vyzkoušet občané Svinar, Malšovy Lhoty a historického centra města Hradec Králové. Město ve spolupráci s Hradeckými službami dalo tamním zájemcům možnost získat zdarma nádoby na papír a nádoby nebo pytle na plasty.

Město nyní uvažuje o rozšíření projektu i pro ostatní Hradečany ve vybraných částech města. Tříděním se totiž může podstatně zlevnit likvidace zbytkového komunálního odpadu a to se následně odrazí také na poplatcích za popelnice. 

Třídění se osvědčuje, proto se může snížit svoz komunálního odpadu

Úspěšné výsledky třídění odpadků přiměly Hradecké služby k tomu, že od 1. září do konce tohoto roku zkusí snížit interval svozu komunálního odpadu v Malšově Lhotě a ve Svinarech. „V první části projektu občané dostali možnost dobrovolně třídit použitý papír, plasty a rostlinnou biomasu, které jsou jim odváženy přímo od dveří jejich domů,“ popsal Radek Sokol, odpadový hospodář města Hradec Králové. Město si tak chtělo ověřit, zda mezi občany bude zájem o tento způsob třídění a zda je použitelný v různých částech města s různou zástavbou.

Mimojiné došlo ke zvýšení množství vytříděných složek komunálního odpadu a zlepšení čistoty odpadů předávaných k dalšímu využití. Stejně tak se zmenšil nepořádek na ulicích tam, kde nelze nekonečně množit nádoby.

Od září se bude komunální odpad vyvážet jednou za dva týdny

Projekt je podle vedení města Hradce Králové výhodný a osvědčil se a zastupitele to přivedlo k myšlence jej rozšířit na celé území města. „Na základě úspěšných výsledků třídění jsme se od 1. září do konce tohoto roku rozhodli ověřit možnost snížení intervalu svozu komunálního odpadu v Malšově Lhotě a ve Svinarech. Díky poklesu množství zbytkového odpadu budou nádoby odváženy pouze jedenkrát za dva týdny,“ vysvětluje dále Radek Sokol.

Informační letáky už občané obdrželi v těchto lokalitách do svých schránek. „Je na místě občany těchto částí pochválit za to, že se naučili systém správně využívat. Je to pro ně už běžná věc,“ dodal Radek Sokol. Dále bude na tahu městské zastupitelstvo, které po uplynutí této zkušební doby rozhodne, zda se systém třídění rozšíří i na zbytek města, konkrétně do částí, kde jsou k tomu vhodné podmínky. Zástupci města i Hradeckých služeb poukazují na to, že svoz komunálního zbytkového odpadu jednou za dva týdny není žádným experimentem, ale běžnou praktikou také v jiných městech.  

Proč třídit odpady? Může to snížit i poplatky na popelnice

Je to především příprava na novou legislativu a také snaha snížit náklady města na svoz. „Dnes snad již nikdo nepochybuje, že třídění odpadů je prospěšné. Zatím si však málokdo uvědomuje, že je i nezbytné. Z pohledu nákladů města je to jediná cesta jak udržet poplatek pro občany na částce podobné dnešním 500 Kč na osobu,“ hodnotí pozitivně třídění Radek Sokol. 

Podle tiskové mluvčí Magistrátu města Hradec Králové se zatím neuvažuje o zvýšení poplatku za odpad na příští rok. "Město by uvítalo, kdyby se lidé naučili ještě více třídit a v budoucnu by tak mohlo komunálního odpadu být obecně ještě méně, než je tomu teď," doplnila Magdalena Vlčková, mluvčí radnice.

Víte, jak správně třídit odpady?

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Hradečáci třídí stále více zodpovědněji. Ve městě se rozšíří síť kontejnerů

Více vytříděného odpadu, který dál putuje k recyklaci, a méně odpadu mířícího na skládky. Hradečákům jde třídění odpadu dobře. Skládkového odpadu, do kterého se spolu se směsným komunálním odpadem řadí i objemný odpad, bylo ve městě vyprodukováno meziročně o téměř 1,6 tuny méně.…
Čtěte více

Město chce dát lidem možnost rozhodovat o části rozpočtu. Zatím hledá pro projekt název

Hradec chce zapojit své obyvatele do rozhodování části městských financí. Město už minulý rok spustilo několik participativních aktivit a projektů. Ani v tomto roce nechce od tohoto trendu upustit a tak spustí úplně první ročník participativního rozpočtu u nás. Co to vůbec…
Čtěte více

V Hradci se zřejmě začne za parkování platit i na sídlištích. Radnice zvažuje v systému velké změny

Placené parkování v Hradci Králové až na malé výjimky dosud nepřekročilo hranici Gočárova silničního okruhu. Ale to by se v budoucnu mělo změnit. Možná už příští rok se za parkování začne platit v Malšovicích, na Moravském, Slezském i Pražském Předměstí. Podle radnice mnoho…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme