Stromky z hradeckých lesů už se prodávají, kapři za pár dní a vánoční trhy začínají na Masarykově náměstí v pátek

Vánoční trhy na Masarykově náměstí.
Vánoční trhy na Masarykově náměstí. | autor: mmhk.cz

Advent už začal, před námi je čas, kdy sháníme vánoční stromečk, dárky, kapra, ale hledáme také trochu klidu, pohody, chceme se potkat s přáteli a vypít si grog na vánočních trzích. V Hradci Králové si můžete pořídit stromek z hradeckých lesů, ty už se prodávají. Na talíři vám může zavonět kapr z hradeckých rybníků. Ty Městské lesy teprve začnou prodávat. Projít se, dát si teplého svařáka, dobře se najíst a třeba ještě nakoupit dárky můžete na tradiční vánoční trhy na Masarykovo náměstí. Začínají v pátek 7. prosince.

Osm tun ryb z rybníků a tři tisíce stromků z lesních porostů v majetku města má pro předvánoční prodej připraveno společnost Městské lesy Hradec Králové. Zatímco stromky už se v jedné z hájoven prodávají, kapři přijdou na řadu až několik dní před Vánoci.

„Na letošní Vánoce chceme prodat přibližně tři tisíce stromků. Šest stovek jedlí, borovic černých a smrků pichlavých z plantáží je určeno k prodeji především obchodníkům, zbytek budou tvořit borovice lesní a smrčky vyřezané v lese. Ty prodáváme sami na dvou místech, od 1. prosince v hájovně Marokánka a od 5. prosince u novohradecké hájovny Zelený sloupek, a to do vyčerpání zásob,“ uvedl ředitel Městských lesů Hradec Králové Milan Zerzán. Na Marokánce jsou stromky k dostání denně od 8 do 16.30 hodin, stejně jako u Zeleného sloupku, ale tam je v tomto čase otevřeno jen v pracovních dnech. V sobotu si sem pro borovičku a v menší míře i pro smrček mohou zájemci přijet od 8 do 12 hodin, v neděli je zavřeno. Borovička lesní přijde u hradeckých lesníků na 250 korun, za smrček zájemci zaplatí dvě stovky, borovice černá a smrk pichlavý stojí 400 a jedle 500 korun. Ceny platí za stromek bez ohledu na jeho výšku.

Jak poznáte, že stromek je čerstvý?

Stromky z výřezů v lese sice nejsou tak rovnoměrně rostlé, jako ty z plantáží, jsou však výrazně levnější a především čerstvé, déle tedy vydrží. Lesníci je totiž v lese uříznou a hned je dovezou do míst prodeje, kde je poté pravidelně doplňují. „Víte, jak poznáte čerstvý stromek? Zvedněte ho! Čerstvé stromky jsou těžké, protože ještě nedávno rostly a jsou proto plné vody,“ radí lidem šéf hradeckých lesníků.

Zhruba osm tun ryb z městských rybníků bude připraveno k prodeji až několik dní před Vánocemi. Městské lesy je prodávají pod tradiční a oblíbenou značkou Hradecký kapr. Tyto ryby žijí v odbahněných rybnících s písčitým dnem, takže nejsou cítit bahnem, navíc je lesníci nedokrmují kukuřicí, ale pšenicí, což je na kvalitě a chuti masa znát. „Kdysi se ryby na stůl panovníka do Vídně vozily právě z Hradce, takže byly vyhlášené už tenkrát,“ přidal jednu zajímavost Milan Zerzán.

Cena vánočních kaprů letos vyskočí, může za to sucho a s ním související výrazný nárůst cen obilí, kterými lesníci ryby přikrmují. Novinkou je to, že kapři se při prodeji nebudou podle hmotnosti dělit na I. třídu a výběr, ale cena bude jednotná. Kilogram kapra budou městské lesy prodávat za 100 korun. Hradečtí kapři budou k dostání na čtyřech prodejních místech – u hájovny Zelený sloupek, u Atria, před budovou staré radnice na Velkém náměstí čp. 1 a na sádkách u rybníka Datlík. Na sádkách by kromě kaprů měly být v malém množství ke koupi i doplňkové druhy ryb – amuři, štiky, candáti nebo sumci. Kilo amura si lidé budou moci koupit za 120 korun, sumce za 190, štiky za 255 a candáta za 350 korun. Předvánoční prodej na uvedených čtyřech prodejních místech potrvá od 21. do 23. prosince, nebo do vyčerpání zásob. U Zeleného sloupku se budou ryby před Vánoci prodávat od 8 do 16 hodin, na zbývajících místech od 9 do 17 hodin.

Vánoční trhy v Hradci Králové začínají 7. prosince

Hradecká kulturní a vzdělávací společnost i letos pořádá tradiční vánoční trhy. Masarykovo náměstí se tak od 7. do 16. prosince promění v živé tržiště s výrobky lidové tvorby a uměleckých řemesel s bohatou nabídkou stylového občerstvení. Najdete zde keramiku, ručně vyráběné svíčky, kabelky, peněženky, vánoční ubrusy, dekorace, sklo, šperky, přírodní kosmetiku a další bytové doplňky. V odpoledních hodinách se můžete těšit i na luturní program. V pátek se v 17 hodin představí Studentský smíšený pěvecký sbor Gybon, pak Ženský pěvecký sbor vokální harmonie a po něm na podium dorazí Naďa Válová - držitelka ceny Anděl 2009.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Na vánoční trhy, procházku adventním Hradcem a koncert Dalibora Jandy

Druhý adventní víkend bude v Hradci Králové opět nabitý předvánočními akcemi. Dnes startují v historickém centru města vánoční trhy, Velké náměstí se zaplní stánky i kulturním programem, který potrvá až do Vánoc. Dalibor Janda v Hradci oslaví 70. narozeniny velkolepým koncertem,…
Čtěte více

Vánoční trhy omezí dopravu a parkování. Pojede na ně speciální autobusová linka

Prostory Velkého náměstí se ve dnech od 8. do 22. prosince zaplní prodejními stánky, atrakcemi a scénami s bohatým kulturním programem. S ohledem na předpokládaný velký počet návštěvníků vánočních trhů a jejich bezpečnost, bude omezen vjezd na náměstí pro všechna vozidla mimo…
Čtěte více

Lesníci začnou vánoční stromky prodávat v pátek. Jaké budou ceny?

Jen pár dní před první adventní nedělí bude zahájen prodej vánočních stromků z hradeckých městských lesů. I letos budou k dispozici různé druhy jehličnanů z lesů i plantáží. Ceny se oproti loňskému roku nezměnily, pohybují se v rozmezí od 250 do 600 korun podle druhu. Prodej…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme