Rozsáhlou agendu k rekonstrukci Velkého náměstí budou řešit úředníci v Hořicích

| autor: hradeckralove.cz

Úředníky v Hořicích zřejmě zavalí přibližněčtyři tisíce stran obsáhlého spisu týkajícího se připravované rekonstrukce Velkého náměstí v Hradci Králové. Tamní stavební úřad bude řešit řízení o vydání rozhodnutí o umístění stavby. Ten královéhradecký má stopku, a to kvůli rozhodnutí ministerstva pro místní rozvoj. To se domnívá, že úředníci, kteří by věc řešili spolu s primátorem Zdeňkem Finkem, jsou v této věci podjatí. Opravy náměstí se tak mohou opět posunout.

Krajský úřad Královéhradeckého kraje rozhodl, že agendu převezme stavební úřad v Hořicích. Rozhodnutí bylo zveřejněné na úřední desce úřadu. Celý spis má přibližně 4000 stran a zhruba 400 účastníků, jejichž skladba se neustále mění. Někteří své nemovitosti prodávají, jiní mění adresu, právnické osoby se přejmenovávají či fúzují. Od začátku přípravy rekonstrukce bohužel někteří účastníci zemřeli, takže celý proces se řeší s dědici. Je otázkou, zda stavební úřad v Hořicích bude mít k řešení takové agendy dostatek úředníků. Každopádně to pro ně bude nová věc, se kterou se budou muset nejprve seznámit.

Rekonstrukci Velkého náměstí, jejíž náklady se odhadují na zhruba 200 milionů korun, začalo město Hradec Králové připravovat už před léty, přičemž s finančním krytím této investiční akce už počítá i městský rozpočet. V průběhu územního řízení však byla jedním ze subjektů podána námitka takzvané systémové podjatosti proti všem pracovníkům odboru hlavního architekta, stavebnímu odboru magistrátu, jejich vedoucím, tajemnici magistrátu a primátorovi Zdeňku Finkovi. "Podatel námitky uvedl, že všechny tyto osoby jsou vůči investorovi, tedy městu žádajícímu o vydání územního rozhodnutí, v závislém postavení tím, že k městu mají pracovní poměr či jiný obdobný vztah. Uvádí také, že politická reprezentace, která se k případu i mediálně vyjadřuje, má zájem na prosazení svých zájmů," uvádí Magdaléna Vlčková, mluvčí hradeckého magistrátu.

Královéhradecký stavební úřad předal 18. prosince 2015 celý spis za účelem rozhodnutí o této námitce Krajskému úřadu Královéhradeckého kraje, který se letos na jaře vyjádřil, že primátor města Zdeněk Fink není z projednávání a rozhodování v tomto územním řízení vyloučen. Proti tomuto usnesení krajského úřadu však podatelka podala odvolání. Konečné slovo tak padlo na ministerstvu pro místní rozvoj, které je nadřízeným orgánem krajského úřadu. Ministerstvo prostřednictvím šestnáctistránkového dokumentu zaslalo městu rozhodnutí, v němž potvrdilo slova podatelky, tedy že všichni pracovníci odboru hlavního architekta, stavebního odboru magistrátu, včetně jejich vedoucích, tajemnice magistrátu i primátor Zdeněk Fink, jsou podjatí.

"Necítím se být podjatý. Takto to rozhodlo ministerstvo, které je odvolacím orgánem kraje, který na to měl jiný názor. Možná bych doporučil těm úředníkům, kteří v této věci takto rozhodli, aby se přišli projít po našem náměstí, ať vidí, jak to vypadá. Vyjádřil jsem se v médiích, že současné Velké náměstí je „vředem“ našeho města a z toho oni usuzují na moji podjatost. Nechci těmto úředníkům do jejich práce nikterak mluvit, doufám, že ji dělají s nejlepším svědomím,“ hodnotí situaci Zdeněk Fink, primátor města a dodává, že takováto námitka může padnout kdykoliv, toto rozhodnutí ministerstva pro místní rozvoj je pro samosprávy negativně precedentní.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Velké náměstí by mohlo mít novou podobu. Do diskuze se zapojila i veřejnost

Sdílená zóna pro chodce, cyklisty i automobily, zeleň, nové osvětlení či zázemí pro konání akcí. Nejen tyto prvky přináší nový koncept studie rekonstrukce Velkého náměstí v historickém centru Hradce Králové. Město chce původní projekt upravit a doplnit o nové přístupy a…
Čtěte více

Máte představu, jak by mělo vypadat Velké náměstí? Zapojte se do diskuze

Město Hradec Králové již několik let připravuje rozsáhlou rekonstrukci Velkého náměstí. Stávající dokumentaci ale chce radnice upravit tak, aby více odpovídala požadavkům dnešní doby a představám obyvatelů města. Díky participativnímu procesu budou moci lidé sdílet své názory,…
Čtěte více

Oprava Velkého náměstí opět ve hře. Radnice chce stáhnut složku z Hořic a znovu projekt připravit

Hradec Králové chce konečně rozhýbat opravy historického Velkého náměstí. Proto po téměř sedmi letech stáhne složku ze stavebního úřadu v Hořicích, kde ji už od srpna 2016 posuzují kvůli podezření z podjatosti tehdejšího vedení města. Vlastníci nemovitostí jsou však skeptičtí.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme