Štítky: | Elektrárna Opatovice | Teplo |

Příčiny havárií na horkovodech, které omezily dodávky tepla, se budou šetřit

Havárie na horkovodu z Opatovic.
Havárie na horkovodu z Opatovic. | autor: FB

Do čtvrtečního rána se mnozí obyvatelé Hradce, Pradubic a Chrudimi probudili do chladna. Mohly za to poruchy na hlavních napaječích z opatovické elektrárny. Kvůli nim se pak musela odstavit celá soustava. Po stabilizaci sítě a obnovení tlaku v soustavě byly, díky uvedení záložních zdrojů do provozu, obnoveny dodávky tepla do Hradce Králové, východní části Pardubic, Lázní Bohdaneč a Chrudimi. V pátek ráno už byly dodávky tepla normální. Příčinu havárie elektrárny zatím šetří.

Největší poškození horkovodů bylo u Hrobic na Pardubicku, další u mimoúrovňové křižovatky u Opatovic a třetí u rozvodného uzlu v Pardubicích.

V Hradci Králové teplo z Opatovic vytápí 28 tisíc domácností, ale i firmy, instituce, školy nebo fakultní nemocnici. V plaveckém areálu a akvacentru byly zavřeny. „Po zjištění poklesu tlaku jsme začali pracovat na spuštění náhradního zdroje tepla, který je přímo v areálu nemocnice, a od půl osmé ráno jedeme na náhradní zdroj,“ uvedl pro Hradecký deník mluvčí hradecké nemocnice Jakub Sochor. Náhradním zdrojem jsou tady plynové kotle, na provozu největšího zdravotnického zařízení na východě Čech se havárie neprojevila.

Proč se najednou objevily netěsnosti na více místech, jasné není. „Budeme zjišťovat příčiny, i nás to zajímá. Údržbu jsme určitě nezanedbali,“ uvedla Hana Počtová, mluvčí elektárny Opatovice.

Havárie se následně projevila i v některých činžovních domechv Hradci . Například v jednom z nich na Slezském Předměstí na třídě SNP byly kvůli netěsnícím trubkám částečně vytopené sklepy. "Zatím jsme se nezastavili. Jezdíme po celém Hradci. Jak potrubí zchladlo, tubky se smrštily a u těch starších to pak ve spojích netěsní," potvrdil technik ze servisní firmy v Hradci Králové.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Příští rok sáhnou hlouběji do kapes Hradečané i návštěvníci města

Život ve městě se od příštího roku zdraží. Teplo o víc než čtvrtinu, voda o 12 procent. V Hradci porostou ale i další služby, bez kterých se běžný člověk neobejde. Vyšší bude cena za popelnice a hovoří se také o zvýšení ceny jízdného v MHD. Kvůli zdražení tepla stoupne například…
Čtěte více

Ceny za teplo z Opatovic by se prudce zvedat neměly

Desítky tisíc domácností, které vytápí Elektrárny Opatovice se zatím nemusí obávat prudkého nárůstu cen. Slibuje to jak elektrárenská společnost, tak Tepelné hospodářství Hradec Králové, které teplem z Opatovic zásobuje většinu Hradce Králové. Opatovické elektrárny zahájily…
Čtěte více

Teplo, voda i lázně příští rok podraží. Ale poplatky za psy, popelnice a MHD v Hradci zůstávají stejné

V Hradci Králové si v novém roce připlatíme za teplo, vodu i vstup do krytého bazénu. Zdražuje i elektřina. Kde naopak zůstávají ceny stejné? Například jízdné městskou hromadnou dopravou se nebude zvyšovat, měnit se nebudou nájmy v městských bytech, poplatky za parkování,…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme