Štítky: | Teplo | vodné | městské lázně | odpady |

Příští rok sáhnou hlouběji do kapes Hradečané i návštěvníci města

Zdražování se Hradci nevyhne.
Zdražování se Hradci nevyhne. | autor: hradeckralove.cz

Život ve městě se od příštího roku zdraží. Teplo o víc než čtvrtinu, voda o 12 procent. V Hradci porostou ale i další služby, bez kterých se běžný člověk neobejde. Vyšší bude cena za popelnice a hovoří se také o zvýšení ceny jízdného v MHD. Kvůli zdražení tepla stoupne například i cena vstupného do městských lázní. O zdražování píše Hradecký deník.

Nejcitelněji zdraží v krajském městě teplo z opatovické elektrárny. Zákazníci, kteří odebírají teplo přímo od Elektráren Opatovice, budou platit průměrně místo výhor 752 korun za gigajoule. Loni to bylo o 125 korun méně. „Důvěřovali jsme ujištěním vlády, že teplárenství, a tedy především jeho zákazníkům, bude poskytnuta státní podpora, a přizpůsobili jsme tomu i naše ceny v předešlých letech. Slíbené vládní podpory jsme se však nedočkali,“ vysvětloval na začátku prosince ředitel společnosti EOP Distribuce Karel Čipera.

Lidé, co odebírají od městské společnosti, si ještě připlatí

Většina Hradečanů, tedy zhruba 80 procent domácností, odebírá teplo od městské společnosti Tepelné hospodářství Hradec Králové. Ta přeprodává teplo právě z Opatovic a zdražuje podstatně víc. „Náš dodavatel nám oznámil růst ceny o 28,5 procent, ve kterém se podle Elektráren Opatovice zrcadlí mimo jiné i dopady vládního konsolidačního balíčku,“ vysvětlil razantní nárůst předseda představenstva Tepelného hospodářství Jiří Seidler.

Firma tak zdraží včetně zvýšené DPH o 27 procent, tedy na 815 korun za GJ. Letos lidé platili za jednotku tepla o 175 korun méně. „Přijali jsme opatření, kterým alespoň část navýšení ceny pokryjeme z vlastních prostředků, jež jsme vytvořili zefektivněním našeho fungování v předešlém období,“ dodal Seidler.

Loni se zdražovalo o necelých pět procent. Z krajských měst ale zůstává do metropole východních Čech dálkově dodávané teplo jedním z nejlevnějších. V sousedních Pardubicích stojí GJ 821 korun, v Plzni 819, v Českých Budějovicích 840 a v Liberci nebo Brně se blíží 1200 korun za gigajoule.

Více zaplatíme i za vodné a stočné

O citelných 12,7 procenta roste také cena vodného a stočného. Za kubík zaplatí obyvatelé Hradce Králové průměrně 146,73 korun včetně DPH. Daň přitom vláda zvýšila z 10 na 12 procent. Vodné a stočné se v Hradci platí dvousložkově. Za samotnou vodu zaplatí lidé 130,08 korun, tedy o 16,67 víc než letos. Zdražuje i pevná složka, která závisí na velkosti vodoměru. Odběratel v rodinném domě tak zaplatí nově za rok 2731 místo dosavadních 2380 korun.

„Příčina pro zvýšení ceny leží v plánovaných nákladech na nákup předané vody, materiálu a zejména v nákladech na opravy našeho infrastrukturního majetku, které se oproti předchozímu roku zvýší o 46 milionů korun,“ obhajoval zdražení ředitel společnosti VAK HK Jiří Šolc

Dražší bude i cena za likvidaci odpadu

Další stokoruny zmizí lidem kvůli svozu a likvidaci odpadů. Poplatek za odpady zvyšuje město z 600 na 800 korun. Senioři a děti zaplatí polovinu. „Tento poplatek se naposledy navyšoval před čtyřmi lety, do toho nárůstu se propsala především nasčítaná inflace za poslední čtyři roky,“ komentovala rozhodnutí vedení města primátorka Pavlína Springerová.

Dnes město doplácí na likvidaci odpadů 35 milionů korun. „To je částka zhruba o 10 milionů vyšší než před čtyřmi lety a rozhodně to neznamená, že na odpady nic doplácet nebudeme, že vše vybereme od poplatníků. Nadále bude město doplácet přibližně 20 milionů ročně,“ dodala.

Při posledním zdražení se poplatek zvedl o 100 korun na současných 600 korun. Nadále bude platit sleva pro děti do 14 let a seniory nad 70 let. Ti platí polovinu. Čtyřčlenná rodina s dvěma dětmi tak zaplatí od příštího roku 2400 korun, tedy o 600 víc než dosud. Horní hranice poplatku je ze zákona 1200 korun.

Více si zaplatí i návštěvníci Městských lázní

Se zdražením tepla a vody souvisí i další zdražení. Třeba v Městských lázních. Od nového roku si připlatí v Aquacentru i padesátimetrovém bazénu zhruba 5 korun za hodinu pobytu. Od ledna tak bude stát dospělé návštěvníky Aquacentra hodinový vstup 125 korun. „Zdražují nám náklady, tedy elektřina, voda nebo teplo,“ řekl náměstek primátorky Pavel Vrbický. O zvýšení cen rozhodlo vedení města ještě dřív, než byly známé ceny tepla z Opatovic. Ceny vstupů do bazénů tak mohou ještě stoupnout.

Pobyt ve městě se prodraží také jeho návštěvníkům

Víc zaplatí v Hradci Králové za ubytování i turisté. Kromě toho, že se do cen propíší rostoucí energie a služby, zvedá se od nového roku o 25 korun poplatek za ubytování. „Dosud jsme měli poplatek ve výši 15 korun a rada města rozhodla o tom, že bychom ho zvýšili na 40 korun,“ řekla náměstkyně hradecké primátorky Ilona Dvořáková. Podle ní se v Hradci dosud platí nejnižší možný poplatek z pobytu. Například v sousedních Pardubicích je poplatek 30 korun, naopak v Karlových Varech 50.


Jak to bude se zvyšováním jízdného v MHD?

Velkým otazníkem je pak cena za městskou hromadnou dopravu. Jízdné se neměnilo víc než 9 let a na spadnutí už bylo před dvěma lety. Město dotuje Dopravní podnik stovkami milionů a v kuloárech magistrátu se o nepopulárním kroku mluví velmi intenzivně. Podle informací Deníku by mohl přijít už někdy v první třetině roku.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Květen v městských lázních bude ve znamení výhod a akcí

Květen bude měsíce, kdy v hradeckých městských lázních pořádají spoustu akcí pro svoje návštěvníky. Které to budou? Například za 10 návštěv jeden celodenní vstup zdarma, májové svátky a víkendy se sklenkou sektu i aquahrátky pro rodiny s dětmi. Vstupy není utné nasbírat pouze v…
Čtěte více

Hradečáci třídí stále více zodpovědněji. Ve městě se rozšíří síť kontejnerů

Více vytříděného odpadu, který dál putuje k recyklaci, a méně odpadu mířícího na skládky. Hradečákům jde třídění odpadu dobře. Skládkového odpadu, do kterého se spolu se směsným komunálním odpadem řadí i objemný odpad, bylo ve městě vyprodukováno meziročně o téměř 1,6 tuny méně.…
Čtěte více

Poplatky za odpady půjdou od příštího roku v Hradci nahoru

Inflace i zvyšování kvality služeb v rámci nakládání s odpady stojí za navrhovaným zvýšením ceny poplatků za odpady v Hradci Králové. Od nového roku by občané města měli v základní sazbě platit 800 korun, i nadále zůstanou slevy pro děti i seniory, kteří budou platit polovinu,…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme