Štítky: | Poplatky popelnice | Poplatky | odpad | odpady |

Poplatky za odpady půjdou od příštího roku v Hradci nahoru

Peněz za úklid odpadů zaplatíme více.
Peněz za úklid odpadů zaplatíme více. | autor: hradeckralove.cz

Inflace i zvyšování kvality služeb v rámci nakládání s odpady stojí za navrhovaným zvýšením ceny poplatků za odpady v Hradci Králové. Od nového roku by občané města měli v základní sazbě platit 800 korun, i nadále zůstanou slevy pro děti i seniory, kteří budou platit polovinu, tedy 400 korun za rok. Ceny se naposledy měnily před čtyřmi lety. Navýšení poplatku podpořili radní města, finální slovo budou mít na svém zasedání v příštím týdnu zastupitelé.

„Až na několik výjimek patří nyní Hradec Králové mezi města s poměrně nízkým poplatkem za odpady. Občané zatím platí 600 korun za rok, pro děti do 14 let a seniory nad 70 let je sazba poloviční. Bohužel, město musí doplácet stále více peněž na svoz a likvidaci odpadů. Velkou roli v těchto financích hraje také inflace. Po čtyřech letech proto navrhujeme poplatek za odpady zvýšit na průměrnou částku napříč celou republikou, a to 800 korun za rok. Slevy pro děti a seniory by pak měly zůstat ve stejném rozsahu, tedy polovina ze základní sazby,“ vysvětluje náměstek primátorky pro oblast ekonomiky Miroslav Hloušek.

Město na odpady doplácí přibližně 35 milionů korun, částka je nyní o zhruba 10 milionů vyšší než před čtyřmi lety, kdy se naposledy poplatek za komunální odpad zvyšoval. „Rozhodně to neznamená, že nyní na odpady město nebude nic doplácet nebo bude doplácet nutné minimum. Pořád počítáme s tím, že se bude jednat o přibližně 20 milionů ročně,“ doplňuje náměstek Hloušek. Zvýšení poplatku za odpady na svém včerejším jednání odsouhlasili radní města, rozhodovat o něm budou ale zastupitelé na svém zasedání v příštím týdnu. Pokud jej schválí, platit začne od roku 2024.

Náklady na systém odpadového hospodářství se v posledních letech výrazně zvyšují. Jednat se může například o rostoucí ceny na koncových likvidačních zařízeních v rámci nakládání s odpady, mzdy zaměstnanců nebo ceny pohonných hmot. Výrazným prvkem, který cenu ovlivní, je i legislativa. Ta totiž ukládá obcím povinnost podnikat takové kroky, které povedou k plnění cílů stanovených zákonem o odpadech. Vybrané finance by také v konečném důsledku měly přispět k modernizaci systému sběrných dvorů. Již nyní například Hradecké služby prodloužily jejich otevírací dobu, od listopadu bude provoz o 21 hodin týdně delší než doposud. Jejich využívání je pro všechny občany města Hradce Králové zdarma.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Část odpadkových košů v ulicích Hradce bude na tříděný odpad

Hradec Králové chce vyzkoušet třídění přímo do odpadkových košů. S novinkou se začnou setkávat Hradečané například v parcích a na dalších místech města. Z nich se odpadky dosud netřídí a končí na skládce. První koše na třídění jsou v ulici U Labe. Teď je chce město vyzkoušet…
Čtěte více

Hradečáci třídí stále více zodpovědněji. Ve městě se rozšíří síť kontejnerů

Více vytříděného odpadu, který dál putuje k recyklaci, a méně odpadu mířícího na skládky. Hradečákům jde třídění odpadu dobře. Skládkového odpadu, do kterého se spolu se směsným komunálním odpadem řadí i objemný odpad, bylo ve městě vyprodukováno meziročně o téměř 1,6 tuny méně.…
Čtěte více

Příští rok sáhnou hlouběji do kapes Hradečané i návštěvníci města

Život ve městě se od příštího roku zdraží. Teplo o víc než čtvrtinu, voda o 12 procent. V Hradci porostou ale i další služby, bez kterých se běžný člověk neobejde. Vyšší bude cena za popelnice a hovoří se také o zvýšení ceny jízdného v MHD. Kvůli zdražení tepla stoupne například…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme