Re-use bazar už nebude jen ve sběrných dvorech, přiblíží se do centra Hradce

Nově bude bazar i v centru města.
Nově bude bazar i v centru města. | autor: TSHK

V centru Hradci Králové dojde začátkem října k otevření prvního re-use bazaru. Fungovat bude na podobném principu jako re-use pointy ve sběrných dvorech. Lidé sem darují věci k opětovnému využití, které za drobný obnos pak poslouží někomu jinému. Pobočka se bude nacházet v blízkosti Muzea východních Čech v Kotěrově ulici a otevřeno bude mít čtyři dny v týdnu. Provozovatelem budou Hradecké služby. Vybrané finance z odkoupených předmětů pak budou darovány Technickým službám Hradec Králové na péči o městskou zeleň. Na založení a provoz pobočky schválili na svém včerejším zasedání zastupitelé města 250 tisíc korun pro letošní rok a bezmála 564 tisíc korun pro příští rok.

Ve sběrných dvorech v Hradci Králové fungují zatím čtyři re-use pointy. První byl spuštěn v roce 2020 a od té doby jejich využívání roste. „Naším cílem je zapůsobit na více úrovních. Nejenže budeme předcházet vzniku odpadů, ale pomocí prodeje funkčních věcí za symbolické částky podpoříme i nízkopříjmové spoluobčany. Právě s ohledem na velký zájem veřejnosti jsme ve spolupráci s Hradeckými službami přistoupili k rozšíření této služby o re-use bazar. Na rozdíl od re-use pointů se tento bazar bude nacházet v centru města, tudíž bude lépe dostupný veřejnosti i pešky, na kole nebo městskou hromadnou dopravou,“ vysvětluje náměstek primátorky pro oblast rozvoje města Lukáš Řádek. Nacházet se bude v Kotěrově ulici u Muzea východních Čech na kulatém rohu ulice.

Spuštění re-use bazaru plánují Hradecké služby na začátek října, otevřeno by mělo být čtyřikrát v týdnu. „Tato pobočka bude fungovat na podobném principu jako re-use pointy ve sběrných dvorech, ale nabídka zboží bude daleko pestřejší. Chceme tu nabídnou věci, o které je obecně největší zájem a jsou ve velmi dobrém stavu,“ popisuje náměstek Řádek. V re-use bazaru tak bude možné za malý obnos zakoupit například domácí potřeby, sportovní potřeby, dekorace do domácnosti, knihy, potřeby pro děti a podobně. Nově zde bude k dispozici také bílá elektronika a jiné spotřebiče. „Může se jednat o menší elektroniku, jako jsou varné konvice, toustovače nebo třeba mixéry. Vybírat zde bude možné i z objemnější elektroniky, jako jsou lednice, sporáky, mrazáky a podobně. V tomto případě ale nebudou do re-use bazaru přijímány, občané je budou moci umístit pouze do sběrných dvorů. Než jakýkoliv spotřebič půjde do nabídky, projde řádnou revizí, aby byl funkční a zcela v pořádku,“ uvádí ředitel Hradeckých služeb Martin Hušek.

Na založení a provoz re-use bazaru v letošním roce schválili zastupitelé města 250 tisíc korun, na příští rok je to pak bezmála 564 tisíc korun. „Díky založení re-use bazaru také vytvoříme pár pracovních příležitostí pro nízkokvalifikované a znevýhodněné. A co je ještě důležitější, veškerý výtěžek poputuje do sbírky, která bude celá použita na výsadbu zeleně ve městě,“ doplňuje náměstek Řádek. Finance budou věnovány Technickým službám Hradec Králové nejen na výsadbu nových stromů, ale i další zeleně a celkově péči o městskou zeleň.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Prodej věcí z druhé ruky vydělal Hradeckým službám 400 tisíc

Více než 400 tisíc korun získaly vloni Hradecké služby díky re-use projektu. Peníze nyní pomáhají při obnově zeleně v Hradci Králové a v městských lesích. Princip re-use, tedy opětovné využití starších věcí, funguje ve všech královéhradeckých sběrných dvorech a v centru města i…
Čtěte více

Nový projekt na stezku k lesnímu hřbitovu bude počítat s vodou i živočichy

V minulých letech město připravovalo novou stezku pro cyklisty, bruslaře i chodce podél Hradečnice od Zděné boudy směrem k lesnímu hřbitovu. Výstavbu ale zastavila podzemní voda a nález zvláště chráněných živočichů. Město se proto chystá přepracovat původní projektovou…
Čtěte více

Další tělocvična vznikla u běžeckého okruhu v městských lesích

V létě tohoto roku vznikl v hradeckých městských lesích 800 metrů dlouhý běžecký okruh se speciálním přírodním povrchem. V těchto dnech jej Městské lesy Hradec Králové doplnily o nové fitness prvky. Pro sportovce tak vznikl jedinečný prostor, který nabízí zdravý způsob…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme