Štítky: | tříděný odpad | odpad | Lidl | kaufland | PET lahve |

PET láhve a plechovky půjde vrátit v určitých obchodech v Hradci

Plastové lahve i plechovky půjdou vrátit.
Plastové lahve i plechovky půjdou vrátit. | autor: PXhere

Hradečané se dočkají možnosti vracení PET lahví a hliníkových plechovek. Pilotní projekt připravuje hradecký magistrát ve spolupráci s řetězci Lidl a Kaufland. Mělo by se začít na přelomu září a října. Zákazníci budou moci vrátit jakékoliv nesešlápnuté PET lahve či plechovky, které se v Česku standardně prodávají. Za lahve nezískají peníze, ale slevu v daném obchodě na určitý sortiment. Informaci přináší Hradecký deník.

„V případě zpětného odběru PET lahví a plechovek v Hradci Králové se bude jednat o prodejnu Lidl v Brněnské ulici. Předběžně odhadujeme odstartování zpětného odběru v hradecké prodejně na přelomu září a října,“ slibuje tiskový mluvčí společnosti Lidl Tomáš Myler.

Zatím testuje řetězec zpětný odběr ve třech prodejnách v Praze, Brně a Plzni. Zákazníci mohou vrátit jakékoliv nesešlápnuté PET lahve či plechovky, které se v Česku standardně prodávají. „Není zde tudíž žádné omezení, například, že by automaty odebíraly pouze obaly zakoupené v řetězcích Lidl a Kaufland. Vracení nápojových PET lahví a plechovek rovněž není navázáno na povinnost nákupu dalších nápojů,“ dodává Tomáš Myler.

Ve vstupu do prodejny se má jen upravit automat na vracení pivních lahví. Zálohy se platit nebudou. „Dáváme zákazníkům možnost vracení si vyzkoušet. Pokud přinesou nejméně šest PET lahví nebo plechovek, tak na to dostávají slevu 20 procent na nápojový sortiment,“ vysvětlil mluvčí Lidlu. Lidé si ale se slevou nemohou vybrat cokoliv, vždy jen to, co bude řetězec za vrácené obaly nabízet právě s pětinovou slevou.

Druhá prodejna v Hradci, kde lidé dostanou možnost vracet plastové lahve a plechovky, bude Kaufland. „Co se týče přímo města Hradec Králové, jsme teprve ve fázi jednání se zástupci města. Proto vám v tuto chvíli nemohu poskytnout více informací,“ uvedla za společnost Ivana Dvořáková.

Oba řetězce mají společného majitele, systém vracení obalu testují od letošního roku, a tak se dá čekat, že to bude v Kauflandu fungovat obdobně jako v Lidlu. „Zákazník obdrží kupon na slevu na vybraný sortiment za vrácení šesti a více kusů PET lahví nebo plechovek. Může se i mixovat, například vrátí tři PET a tři plechovky,“ popisuje Ivana Dvořáková, jak vše funguje v pilotní prodejně v Praze – Michli.

Od řetězců má odebírat vrácené obaly odpadový hospodář města, společnost Hradecké služby. „Společnost Lidl a Kaufland nás oslovily o zapojení do tohoto sytému. Projekt se bude týkat dvou prodejen ve městě, kde budou pilotně sbírány právě PETky a plechovky. Jež budou následně předány svozové firmě,“ vysvětluje náměstek hradecké primátorky Lukáš Řádek s tím, že se jedná o pilotní projekt a město si otestuje, zda má pro ně smysl. „Poté, co to vyhodnotíme, rozhodneme, jestli to bude do našeho systému odpadového hospodářství trvale zavedeno,“ dodává Lukáš Řádek.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
1.8.2023 10:07
Prokop.Karásek (neregistrovaný)
Už vidím jak lidé žbrblají.Uvítám.Budu alespoň odměněn,že třídím.Hodně malých peněz,dělá miliony.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Část odpadkových košů v ulicích Hradce bude na tříděný odpad

Hradec Králové chce vyzkoušet třídění přímo do odpadkových košů. S novinkou se začnou setkávat Hradečané například v parcích a na dalších místech města. Z nich se odpadky dosud netřídí a končí na skládce. První koše na třídění jsou v ulici U Labe. Teď je chce město vyzkoušet…
Čtěte více

Hradečáci třídí stále více zodpovědněji. Ve městě se rozšíří síť kontejnerů

Více vytříděného odpadu, který dál putuje k recyklaci, a méně odpadu mířícího na skládky. Hradečákům jde třídění odpadu dobře. Skládkového odpadu, do kterého se spolu se směsným komunálním odpadem řadí i objemný odpad, bylo ve městě vyprodukováno meziročně o téměř 1,6 tuny méně.…
Čtěte více

Poplatky za odpady půjdou od příštího roku v Hradci nahoru

Inflace i zvyšování kvality služeb v rámci nakládání s odpady stojí za navrhovaným zvýšením ceny poplatků za odpady v Hradci Králové. Od nového roku by občané města měli v základní sazbě platit 800 korun, i nadále zůstanou slevy pro děti i seniory, kteří budou platit polovinu,…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme