Štítky: | peníze | voda | VAK |

Od ledna si Hradečáci připlatí za vodné a stočné

Voda bude dražší.
Voda bude dražší. | autor: pexels.com

Cena vodného a stočného se v Hradci Králové od ledna zvýší. Hradečáci v příštím roce za vodné a stočné zaplatí 146,73 korun za metr krychlový, a to včetně DPH. Cena dodávky pitné vody a odkanalizování oproti letošnímu roku naroste v průměru o 12,7 procenta bez DPH. Od 1. ledna 2024 bude jednosložková cena vodného a stočného činit 146,73 korun za metr krychlový, a to včetně 12procentní sazby DPH. Informovala o tom společnost Vodovody a kanalizace Hradec Králové, a.s. (VAK HK).

Cena vodného a stočného se již od roku 2008 skládá z pohyblivé a pevné složky. Pohyblivá složka ceny pro vodné a stočné pro rok 2024 bude 130,08 Kč/m³ včetně DPH, oproti roku 2023 vzroste o 16,67 korun za m³. Zvýší se i cena pevné složky, která je stanovena podle velikosti vodoměru.

Podle informací v tiskové zprávě společnosti VAK HK odběratel v rodinném domku zaplatí ročně v pevné složce 2 731 korun místo dosavadních 2 380 korun. Celkové navýšení ceny služeb za dodávku pitné vody a odkanalizování tak činí v průměru 12,7 procenta bez DPH oproti cenám roku 2023.

„Příčina pro zvýšení ceny leží v plánovaných nákladech na nákup předané vody, materiálu a zejména v nákladech na opravy našeho infrastrukturního majetku, které se oproti předchozímu roku zvýší o 46 milionů korun. Důvodem je trvalá snaha provozovatele řádně pečovat o pronajatý majetek tak, aby mohl i nadále sloužit v co možná nejlepším provozuschopném stavu. Od 1. ledna dochází rovněž ze strany státu k navýšení DPH z 10 na 12 %,“ řekl v tiskové zprávě Jiří Šolc, ředitel společnosti VAK HK.

„Díky úsporným projektům na ČOV Hradec Králové dojde v příštím roce ke snížení nákladů na elektrickou energii a zemní plyn, přičemž ostatní položky nákladů na vodné a stočné jsou nižší nebo nejvýše na úrovni meziroční průměrné inflace, která činila 14,3 %. I přes smluvní možnost provozovatele navýšit cenu o inflaci, je výsledná cena, na základě vzájemného jednání, pod úrovní inflace,“ doplnil Šolc.

Zvýšení ceny vodného a stočného by podle společnosti VAK HK nemělo mít významný vliv na výdaje domácností. „Například pro čtyřčlennou domácnost žijící v rodinném domě, která platí vodné i stočné, vzrostou denní výdaje za tyto služby v průměru o 6 korun a 30 haléřů,“ vysvětlil Jiří Šolc.

VAK HK uvádí, že nastavený trend obnovy vodárenské infrastruktury ve vlastnictví společnosti bude dále pokračovat. Výrazný vliv na navýšení ceny vodného a stočného v roce 2025 a v letech následujících by to ale podle společnosti mít nemělo. „Významnou měrou k této skutečnosti přispívají dotace Ministerstva zemědělství ČR ve výši 279 mil. Kč, které se podařilo společnosti získat pro investice v letech 2022 – 2024 ke zmírnění následků sucha a zvýšení zabezpečenosti v zásobování pitnou vodou,“ vysvětluje Pavel Loskot, technicko-provozní náměstek VAK HK.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

V Hradci vzniklo další pítko pro veřejnost. Je před zimním stadionem

Hradecké vodárny umístily před zimním stadionem ČPP Arény pítko pro veřejnost a včera tuto službu oficiálně předaly městu. Po akci zavlažování hradeckých stromů vodními vaky se jedná o další projekt, který přinese rozmístění nových pítek s pitnou vodou pro hradecké občany.
Čtěte více

Voda Hradečákům podraží až o dvacet procent

Na konci listopadu oznámily navýšené sazby některé vodárny v Královéhradeckém kraji. Zatím k nejvyššímu ohlášenému zdražení přistoupila hradecká společnost Vodovody a kanalizace Hradec Králové. Zatímco v letošním roce zaplatili hradečtí za vodné a stočné v…
Čtěte více

Milostivé léto chce Hradec i pro ty, co nemají kvůli dluhům exekuci

Na podzim se opět spustí vládní program Milostivé léto, který umožní lidem zbavit se některých svých exekucí. Hradec Králové plánuje tuto iniciativu rozšířit i na dlužníky, kteří městu dluží na nájmu či službách s užíváním bytu, ale ne v režimu exekuce. Pravidla již rada města…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme