Štítky: | peníze | dluhy | milostivé léto |

Milostivé léto chce Hradec i pro ty, co nemají kvůli dluhům exekuci

Město chystá dluhovou amnestii.
Město chystá dluhovou amnestii. | autor: hradeckralove.cz

Na podzim se opět spustí vládní program Milostivé léto, který umožní lidem zbavit se některých svých exekucí. Hradec Králové plánuje tuto iniciativu rozšířit i na dlužníky, kteří městu dluží na nájmu či službách s užíváním bytu, ale ne v režimu exekuce. Pravidla již rada města projednala a doporučila zastupitelům. Ti je budou schvalovat na konci srpna.

V rámci tzv. Milostivého léta budou mít dlužníci vůči veřejnoprávnímu subjektu znovu možnost se výhodně zbavit se svých dluhů, například na zdravotním pojištění, za nezaplacené pokuty, jízdu načerno, za nájem v obecním bytě, apod. Pokud zaplatí původní dluh navýšený o administrativní poplatek, stát jim odpustí veškeré sankce, úroky z prodlení a další náklady. Dluh se tak díky tomu může výrazně snížit.

„Pravidla Milostivého léta se však vztahují pouze na exekuce. Městská společnost Správa nemovitostí Hradec Králové přišla s návrhem rozšířit okruh dlužníků, kteří by se potenciálně chtěli zbavit dluhů, o ty, kteří mají uzavřenou dohodu o splátkovém kalendáři, je s nimi veden soudní spor nebo je dluh postižen výkonem rozhodnutí soudu, ale ne exekučního,“ vysvětluje Pavel Marek, náměstek primátora pro oblast správy městského majetku.

Dluhů se můžete výhodně zbavit od září do listopadu

Milostivé léto bude platit od prvního září do konce listopadu, obecně se vztahuje pouze na exekuce, naopak netýká se insolvencí. „I v našich městem rozšířených pravidlech bude podmínkou prominutí poplatků nebo úroků z prodlení uhrazení jistiny dluhu na nájmu, službách spojených s užíváním bytu a zaplacení nákladů řízení. Máme ale i případy, že bývalí nájemníci již mají jistinu na nájmu uhrazenou a z důchodu je jim stále strháváno několik tisíc korun měsíčně na poplatky z prodlení. Naše dluhová amnestie by proto mohla být i pro tyto dlužníky řešením a významnou pomocí,“ doplňuje Jaroslava Bernhardová, ředitelka Správy nemovitostí Hradec Králové. Podmínky městské dluhové amnestie budou ještě finálně schvalovat zastupitelé na svém zasedání na konci srpna.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Od ledna si Hradečáci připlatí za vodné a stočné

Cena vodného a stočného se v Hradci Králové od ledna zvýší. Hradečáci v příštím roce za vodné a stočné zaplatí 146,73 korun za metr krychlový, a to včetně DPH. Cena dodávky pitné vody a odkanalizování oproti letošnímu roku naroste v průměru o 12,7 procenta bez DPH. Od 1. ledna…
Čtěte více

Dlužíte na pokutě za jízdu po Hradci načerno? Dopravní podnik se připojil k Milostivému létu

Do konce listopadu mohou zájemci využít Milostivého léta, které umožní lidem zbavit se některých svých exekucí. Hradec Králové tuto iniciativu již rozšířil na dlužníky, kteří městu dluží na nájmu či službách spojených s užíváním bytu. Akce Milostivé léto se nově také vztahuje na…
Čtěte více

Téměř pět milionů ukradl předseda SVJ před svou smrtí ze společného účtu

Hradečtí kriminalisté odložili po roce prověřování případ, na který se přišlo až po smrti pachatele. Předseda společenství vlastníků bytových jednotek se podle spisu dopustil zpronevěry, když ze společného účtu odklonil 4,7 milionu korun neznámo kam. Ovšem trestní stíhání je…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme