Štítky: | voda | Ukrajina |

Voda Hradečákům podraží až o dvacet procent

Ceny vody půjdou nahoru.
Ceny vody půjdou nahoru. | autor: pexels.com

Na konci listopadu oznámily navýšené sazby některé vodárny v Královéhradeckém kraji. Zatím k nejvyššímu ohlášenému zdražení přistoupila hradecká společnost Vodovody a kanalizace Hradec Králové. Zatímco v letošním roce zaplatili hradečtí za vodné a stočné v součtu 93,7 korun za metr krychlový s DPH, od nového roku zaplatí o dvacet procent víc. Informaci přináší Hradecký deník.

„Zásadním důvodem navýšení ceny pro rok 2023 jsou zvýšené ceny energií, ale také chemikálií, vody předané, materiálu na opravy atd., a to v řádu desítek až stovek procent,“ uvedl ředitel VAK HK Jiří Šolc. Společnost rovněž snížila objem ve stočném o 350 tisíc metrů krychlových z důvodu sucha a zaznamenaného snížení odběru vody. „Pravděpodobně z úsporných důvodů,“ vysvělil Šolc.

V Hradci Králové je voda dlouhodobě nejdražší v celém kraji. Už letos platili odběratelé vody z VAK HK za vodné a stočné i o dvacet korun více než od jiných společností. Cenu vody od roku 2008 počítají z pohyblivé a pevné složky, která je určována podle velikosti domácnosti. I pevná složka dozná podle Šolce v následujícím roce navýšení, obyvatel průměrného rodinného domu tak v roce 2023 zaplatí za rok v pevné složce 2 380 korun místo dosavadních 1 968 korun. „Celkové navýšení ceny služeb za dodávku pitné vody a odkanalizování činí v průměru 21,05 procent včetně DPH oproti cenám loňského roku,“ doplnil Šolc.

Podle ředitele VAK HK bude mít zdražení na domácnosti oproti zdražení energií jen malý vliv. Podle propočtů společnosti by měla čtyřčlenná domácnost žijící v rodinném domě na Hradecku zaplatit při průměrné spotřebě 80 litrů na člověka za den 15,6 tisíce korun za rok na vodném a stočném. To je přibližně o 2,5 tisíce víc než letos. VAK HK zásobuje vodou přibližně 170 tisíc domácností.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Od ledna si Hradečáci připlatí za vodné a stočné

Cena vodného a stočného se v Hradci Králové od ledna zvýší. Hradečáci v příštím roce za vodné a stočné zaplatí 146,73 korun za metr krychlový, a to včetně DPH. Cena dodávky pitné vody a odkanalizování oproti letošnímu roku naroste v průměru o 12,7 procenta bez DPH. Od 1. ledna…
Čtěte více

V Hradci vzniklo další pítko pro veřejnost. Je před zimním stadionem

Hradecké vodárny umístily před zimním stadionem ČPP Arény pítko pro veřejnost a včera tuto službu oficiálně předaly městu. Po akci zavlažování hradeckých stromů vodními vaky se jedná o další projekt, který přinese rozmístění nových pítek s pitnou vodou pro hradecké občany.
Čtěte více

Hradecká sbírka pomohla při rekonstrukci školky v Černihivu

Výtěžek z transparentního účtu města, na který posílali lidé peníze, právě nyní pomáhá s rekonstrukcemi školky v Černihivu. V současné době probíhá instalace oken, která byla financována právě ze sbírky. Budova školky, která se nachází v ulici Mazepa byla významně poškozena v…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme