Nový fotbalový stadion nebude jen na fotbal

generální manažer FCHK Richard Jukl
generální manažer FCHK Richard Jukl | autor: FC Hradec Králové

Půjde-li vše podle plánu, bude k 30. červnu dokončena v Hradci Králové nová multifunkční aréna, která bude sloužit i jako zázemí pro místní klub FC Hradec Králové. Na stadion se v Hradci přitom čeká už desítky let a ve hře bylo hned několik návrhů. Jak už nyní zaznívá i přímo z klubu, čekání na nový stánek ale stálo za to.

"Myslím si, že po těch všech peripetiích, které jsme absolvovali a kterými jsme si prošli, si troufám tvrdit, že možná stálo za to stavbu oddálit. Ve finále stavíme nadčasový multifunkční stadion, který splňuje všechna naše přání, jaký stadion jsme chtěli v Hradci," říká bývalý hradecký fotbalista a nyní generální manažer FC Hradec Králové Richard Jukl.

Fotbal, divadlo, koncerty, promoce, rekreační sport

Stadion bude splňovat parametry UEFA kategorie 4. Mimo jiné tak zde bude možné hrát zápasy reprezentace či evropské poháry. Podobných stadionů je v ČR jen pár. "Za nás tedy panuje maximální spokojenost, byť jsme si museli projít velkými úskalími," dodává Jukl. Aréna však bude multifunkční a nemusí tak sloužit jen fotbalu, ale i jiným sportům či kulturním a společenským akcím. Venkovní prostředí vybízí podle Jukla k tomu, aby tento prostor byl využitý k různým akcím, jako jsou Dožínky, výstavy, veletrhy burzy, festivaly a podobně.
"Chceme zde pořádat také koncerty, ale v omezeném počtu, protože na hrací ploše můžeme udělat během jednoho týdne jeden dva koncerty, a to ještě v době, kdy se nehraje fotbal, jinak trávník bude zničený. Zde počítáme s kapacitou až 25 tisíc lidí. Koncerty uvnitř stadionu by byly v menším obsazení do tisíce," říká generální manažer. Vnitřní prostory všek mohou sloužit i k dalším akcem, jak jsou např. divadelní představení či promoce. Pro tyto účely bude k dispozici sál V.I.P., který umožní pořádat akce, kam se vejde 800 až 1000 lidí.
Mimo výše uvedené budou v útrobách stadionu také tři menší tělocvičny, které budou moci využít pro cvičení například maminky s dětmi, yoga a další. Plochy kolem stadionu bude možnost využít k volnočasovým aktivitám a sportování Hradečáků. Okolo stadionu bude pomyslný asfaltový ovál, který mohou využít běžci či inline bruslaři.

Srovnávat lze jen se stadionem Slávie

Nenastanou-li komplikace ve výstavbě, bude tak mít Hradec Králové v polovině příštího roku jeden z nejmodernějších stadionů v celé republice. "Říká se, že nejlepší stadion má Slavia Praha a my jsme v malém provedení Slavia. Nemáme u stadionu hotel, ale zázemí, multifunkce, skyboxy, oddělená patra, prostory V.I.P., to vše stadion obsahuje. Sparta má dnes po přestavbě také už velmi dobrý stadion, ale nemá tak široké spektrum využití stadionu, jelikož tam nejsou multifunkční sportoviště. Dále letenský stadion má jen V.I.P. zázemí, ale severní, východní a jižní tribunu nemají možnost pronajímat partnerům, zatímco my ano. Například v Plzni, kde je stadion nově postavený, nejsou ani skyboxy, pouze místa pro V.I.P. Troufám si tvrdit, že my a Slavia budeme mít nejlepší stadion u nás," uzavírá výhled do nedaleké budoucnosti Jukl.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme