Nezaměstnaných absolventů v Hradci přibývá, pomáhá jim projekt z Prostoru Pro

Nultý ročník v pracovním životě 2013 | Foto: Prostor Pro
Nultý ročník v pracovním životě 2013 | Foto: Prostor Pro

Nezaměstnaní absolventi z Hradce Králové nemusí končit jenom na „pracáku“. Organizace Prosto Pro pro ně připravila speciální vzdělávání s názvem Nultý ročník v pracovním životě. A i když jednou z podmínek účasti v projektu je právě registrace na pracovním úřadu, věnuje se projekt výhradně mladým lidem po škole, kterým je do 26 let a mají chuť hledat své pracovní místo, jenom zatím ještě neměli štěstí.

Od loňského září už program Nultý ročník v pracovním životě pomohl několika desítkám mladých zájemců najít svou cestu k zaměstnání. Letos přichází Prostor Pro se stejnou nabídkou - zájemci se mohou zdarma připojit do poloviny února.

Zaměstnavatelé často absolventy nechtějí, jsou prý překvalifikovaní

Projekt neziskové organizace Prostor Pro si za svůj cíl vzal pomoci nezaměstnaným absolventům středních a vysokých škol. „Většinu účastníků programu však tvoří absolventi vysokých škol, kteří po škole zatím nesehnali zaměstnání. Častým problémem je to, že zejména mladí lidé po vysoké škole jsou pro zaměstnavatele překvalifikovaní. Po absolvování bezplatné pracovní stáže se však i tuto prvotní nedůvěru ze strany zaměstnavatelů daří úspěšně odstraňovat,“ popsala zkušenosti z předchozího ročníku Magda Schmidt z Prostoru Pro z Hradce Králové.

Absolventi se po stáži ve firmě často stanou jejich zaměstnancem 

V současné době je program připraven na novou skupinu účastníků a čeká se na jejich přihlášky. „Účastníkům programu se věnují zkušení personalisté, kteří je připravují na pohovory ve firmách. Dvě třetiny našich absolventů už takto získaly odbornou stáž nebo dokonce řádné zaměstnání,“ vysvětlila Magda Schmidt z organizace Prostor Pro a doplnila, že zájemce často absolvuje firemní stáž a poté mu firma nabídne pracovní poměr, protože si ho už „odzkoušela“.

„Netušila jsem, co za práci vlastně hledám. Ačkoliv jsem měla už pár pracovních zkušeností, jasnou představu o budoucnosti jsem neměla," vzpomíná na loňský ročník Hana Šrámková z Hradce Králové, jedna z účastnic projektu, ve kterém se absolventi naučí, jak na psaní životopisu a motivačních dopisů anebo jak na pracovní pohovor. "Hodně mi pomohl sebepoznávací víkend, ovšem nejvíce pomohla individuální schůzka s profesionálním personalistou. Po hodině a půl probírání životopisu, mých zkušeností a dovedností, jsem měla vcelku jasnou představu. Navíc jsem dostala i doporučení na konkrétní společnosti přímo v Hradci Králové," doplňuje Hana Šrámková.

Do projektu Nultý ročník v pracovním životě se může zapojit každý absolvent střední školy nebo vysové školy ve věku do 26 let. Podmínkou je registrace na Úřadu práce v Královéhradeckém nebo Pardubickém kraji a skutečnost, že zájemce ještě nebyl v pracovním poměru. Přihlásit se zájemci mohou emailem nebo telefonicky na 734 574 711 do 15. února.   

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Škola v Úprkově ulici otevře novou venkovní učebnu na střeše a opravený pavilon

Před rokem byla v Základní škole Úprkova v Hradci Králové zahájena rozsáhlá rekonstrukce pavilonu druhého stupně. Kromě dílčích oprav vnitřních a vnějších rozvodů sítí zde bylo vystavěno také jedno patro nových odborných učeben včetně moderního vybavení, zelená střecha s…
Čtěte více

Hradecká škola pro děti se sluchovým postižením získala prestižní ocenění

Vyšší odborná škola, střední škola, základní a mateřská škola Štefánikova v Hradci Králové, která vzdělává žáky se sluchovým postižením a poskytuje i sociální službu rané péče a poradenství, obdržela prestižní ocenění Excelentní organizace. Ve 20. ročníku soutěže Národní ceny…
Čtěte více

V pátek se v hradeckých školách bude učit

V úterý ministr zdravotnictví doporučil ředitelům základních a středních škol vyhlásit na pátek 25. září ředitelské volno. Rozhodnutí uzavřít městské základní školy bylo ponecháno na ředitelích, mezi kterými došlo ke shodě. Výsledkem je, že všechny hradecké základní školy…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme