Štítky: | Mateřské školy | děti | školky |

Nedostatek míst v mateřských školách chce město řešit zřízením dětských skupin

Pro děti vzniknou dětské skupiny.
Pro děti vzniknou dětské skupiny. | autor: pixabay.com

Hradec chce vybudovat zázemí pro dětské skupiny v Třebši a Malšovicích. Mělo by být možné tam umístit 70 dětí. Reaguje tak na zvýšenou poptávku rodičů o umístění dětí do mateřských škol zřizovaných městem, kde je nedostatek volných míst. Město se kvůli financování tohoto projektu zapojí do dotační výzvy Národního plánu obnovy Ministerstva práce a sociálních věcí.  Maximální výše podpory je 25 milionů korun pro jeden projekt s možným dalším navýšením dotace.

„Vnímáme ohlasy rodičů, kteří ať, už z pracovních nebo jiných důvodů, potřebují umístit do mateřské školy děti mladší tří let. Mateřské školy zřizované městem pro tyto děti kapacitně nestačí, a proto bychom chtěli využít dotační výzvy, díky které by v Hradci Králové vznikly dětské skupiny. V Třebši byl vytipován objekt bývalého kina, kde by mohlo najít místo až 24 dětí a v Malšovicích se nabízí prostor na hřišti organizace Klídek, kde je navrhován modulární objekt až pro 48 dětí,“ uvádí primátorka Hradce Králové Pavlína Springerová.

Objekt bývalého kina Třebeš, který se nachází v sousedství Mateřské školy Sluníčko, bude zdemolován a nahrazen modulárním objektem pro skupinu 24 dětí. V jeho blízkosti vznikne také osm parkovacích míst. Celkové náklady jsou odhadovány na 20 milionů korun. Dětská skupina bude organizačně začleněna pod Mateřskou školu Sluníčko a odtud také bude zajištěno stravování. Další umístění dětské skupiny pro dvakrát 24 dětí je plánováno v Malšovicích na městském pozemku vedle nízkoprahového centra Klídek. U modulárního objektu se počítá i s parkovacím stáním pro 16 vozidel. V tomto případě jsou náklady odhadovány na 40 milionů korun. Dětská skupina bude organizačně začleněna pod Mateřskou školu Zvoneček, ze které bude zajištěno také stravování. „Uvedené řešení předpokládá vznik nových míst za minimálními náklady. Využita budou v oblasti předškolního vzdělávání hradeckých dětí. Doba udržitelnosti je stanovena na deset let, přičemž prvních pět let je povinnost provozovat nově vybudovanou dětskou skupinu a následujících pět let je možné tento provoz změnit například na mateřskou školu,“ doplňuje primátorka Springerová.

Město Hradec Králové by na vybudování dětských skupin využilo dotační výzvy Národního plánu obnovy Ministerstva práce a sociálních věcí. Maximální možná výše podpory je 25 milionů korun na jednu dětskou skupinu s možným navýšením dotace o 0,9 milionu korun za každé další dítě nad kapacitu 24 míst.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Minulý rok se v hradecké porodnici narodilo o 263 dětí méně než v roce 2022

V hradecké porodnici fakultní nemocnice se minulý rok se uskutečnilo 2014 porodů, což je o 263 méně než v roce 2022. Pokles porodů v posledních letech je ovlivněn demografickým vývojem v celé České republice. Klinika i během loňského roku pokračovala ve zlepšování péče o matky i…
Čtěte více

Město plánuje novou ekologickou školku na Moravském Předměstí

Nová ekologická školka vyroste na Moravském Předměstí. Ponese název Podzámčí II. Město už připravuje projekt. Kromě stovky nových míst nabídne speciálně upravenou zelenou střechu přecházející volně do zahrady, novou kuchyň i komunitní ekocentrum. Město má zatím k dispozici…
Čtěte více

Učitelé, kteří pomáhali během nouzového stavu, dostanou od města 150 tisíc

Během nouzového stavu fungovaly v Hradci Králové jen některé vybrané školy, které se staraly o děti pracovníků složek integrovaného záchranného systému či zaměstnanců sociálních služeb. Jednalo se o základní školy Sever, Štefcova a Josefa Gočára, a také mateřskou školu…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme