Štítky: | mateřská škola | školky |

Město plánuje novou ekologickou školku na Moravském Předměstí

Vizualizace nové školky.
Vizualizace nové školky. | autor: MMHK

Nová ekologická školka vyroste na Moravském Předměstí. Ponese název Podzámčí II. Město už připravuje projekt. Kromě stovky nových míst nabídne speciálně upravenou zelenou střechu přecházející volně do zahrady, novou kuchyň i komunitní ekocentrum. Město má zatím k dispozici studii, na kterou v následujících měsících naváže tvorba projektové dokumentace. Vůbec poprvé by ale v rámci stavby městských projektů měla být vytvořena pomocí metody BIM (Building Information Modeling). Podmínky zadávacího řízení na projektanta schválila na svém zasedání rada města v polovině září, kompletní projektovou dokumentaci město plánuje mít k dispozici na konci roku 2025.

„Kapacita hradeckých školek je v tuto chvíli naplněná a my si musíme připravit do budoucna další. Navíc nechceme postavit jen obyčejnou školku, chceme, aby dětem, případně dalším dětským a zájmovým kroužkům, nabídla mnohem více. Plánujeme vytvořit takové prostředí, kde budou mít děti blízko k přírodě a už samotné možnosti a vybavení zázemí budovy bude mít edukační charakter. Pokud by se nám podařilo projekt zrealizovat, a to především za přispění částky z dotačního programu IROP prostřednictvím ITI Hradecko-pardubické aglomerace, mohli bychom se pyšnit první unikátní ekologickou školkou v Hradci,“ popisuje primátorka města Hradce Králové Pavlína Springerová.

Školka bude pro stovku dětí

Město má zatím zpracovanou studii, která počítá nejen s výstavbou školky, ale i dalšího zázemí a úpravou větší plochy na Moravském Předměstí poblíž mateřinky Podzámčí I. „Nová školka by měla být vybudována jako dvoupodlažní objekt s kapacitou pro sto dětí, měly by zde být celkem čtyři třídy. Dále zde bude mít zázemí vedení a personál školky. Součástí novostavby bude také kuchyň, která by zvládla pokrýt až 250 jídel denně a mohla tak sloužit i pro přilehlou školku Podzámčí I,“ uvádí náměstek primátorky pro oblast městských investic Lukáš Řádek. Dále by mělo dojít k úpravám venkovních prostor, které nabídnou nové herní prvky, parkoviště i zahradu se stromy a keři. Významným ekologickým prvkem projektu je také zelená střecha, která by postupně měla přecházet do zahrady. „Díky tomu budou mít děti opět o něco blíž přírodu a zároveň si tu mohou užít i spoustu zábavy. Svažitý terén mohou využít i v zimě k sáňkování, pokud tedy v Hradci napadne pořádně sníh,“ doplňuje primátorka města.

Součástí školky bude ekocentrum

Nová ekologická školka je unikátní také díky komunitnímu ekocentru. „Jedná se o další samostatně stojící budovu vedle novostavby školky. Objekt bude opět dvoupodlažní, tentokrát s rovnou střechou, kterou by měly pokrývat solární panely. Přízemí objektu je určeno pro výuku jedné třídy o kapacitě pětadvaceti dětí. Prostory v patře by sloužily jako další zázemí pro školku, po skončení výuky ale může začít fungovat jako volnočasové centrum pro děti či pro dětské kroužky,“ dodává náměstek Řádek. V zahradě kolem komunitního ekocentra by se měly nacházet okrasné a užitkové záhony, dále také skleníky, polytechnická dílnička a další malé zahradní stavby.

Během září rada města schválila podmínky zadávací dokumentace pro vypracování kompletní projektové dokumentace, projektanta by město mohlo mít vysoutěženého na přelomu roku 2023 a 2024. Ten bude následně zpracovávat všechny stupně projektové dokumentace, a to včetně dokumentace skutečného provedení stavby (DSPS). Město pro projektování plánuje poprvé v rámci svých investic využít metodu tzv. informační model stavby (BIM – Building Information Modeling). Jedná se o proces vytváření a správy dat o budově během celé doby výstavby i poté. Projektanti budou projekt modelovat ve 3D provedení, díky kterému je celý postup stavby přehlednější a lépe se bude kontrolovat i její průběh. Navíc bude díky BIM modelu jednoduší i následná údržba a provoz budov. 


Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Učitelé, kteří pomáhali během nouzového stavu, dostanou od města 150 tisíc

Během nouzového stavu fungovaly v Hradci Králové jen některé vybrané školy, které se staraly o děti pracovníků složek integrovaného záchranného systému či zaměstnanců sociálních služeb. Jednalo se o základní školy Sever, Štefcova a Josefa Gočára, a také mateřskou školu…
Čtěte více

Do hradeckých školek se v pondělí vrátí děti

Mimořádné opatření vlády dovolí od pondělí 26. dubna návrat dětí do mateřských škol ve vybraných krajích, týká se to také města Hradce Králové. Děti ve školkách navíc nebudou muset nosit roušky a nebudou se ani testovat na koronavirus. Toto opatření se vztahuje i na předškolní…
Čtěte více

Přes letní prázdniny chce město opravovat dvě hradecké školky

Hradecké mateřské školy Lužická a Třebechovická čeká v červnu zahájení stavebních úprav budov. Budovy se dočkají zateplení i nových střech. Práce na obou školách město dohromady vyjdou na více než 19,4 milionu korun. Hotovo by mělo být čtyři měsíce po zahájení oprav.  
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme