Štítky: | Hokej | HC Mountfield HK | hokejové derby |

Mizérie zapomenuta, Hradec ovládl hokejové derby

Fantastičtější představení na královehradeckém zimním stadionu v neděli večer diváci a fanoušci ledního hokeje ani nemohli očekávat, tedy minimálně ti hradečtí. Domácí hráči na ledě od první minuty rozjeli představení, ve kterém hráli hlavní roli právě oni a rozcupovali odvěkého rivala z Pardubic 6:4. Možná se na tomto místě může zdát, že výraz „rozcupovali“ je trošku nadnesený, ale pouze očitý účastník utkání může potvrdit, že stejně tak, jako Pardubice postrádají ve znaku druhou půlku koně, tak v neděli večer postrádly především důslednou obranu a mohou děkovat pouze shodě náhod, že výsledek nevypadá daleko krutěji.

První vhození puku na led a hradecká ofenzíva bez respektu zahájila zběsilou jízdu, ze které musely hostujícímu golmanovi Kristanovi vstávat vlasy pod maskou. I přesto byl donucen ze své sítě lovit puk již v šesté minutě po spolupráci Tomáše Slováka a Lukáše Vantucha - 1:0. O tři minuty později narýsoval přesný pas Frühaufovi Tomáš Knotek a bylo to 2:0. Jen díky Krisrtanovi v brance mohou zdecimované Pardubice poděkovat, že v 11. minutě zcela volný Slovák nezvýšil hradecké vedení bekhendovou kličkou. 

Rozdrobený pardubický perník

Sedmnáct vteřin po začátku druhé třetiny se hala dostala do varu a pardubičtí hokejisté začali prožívat svůj nejčernější sen. Tentokrát ke střele natáhl Tomáš Knotek a skrze skrumáž těl před brankou prostřelil Kristana - 3:0. O šest vteřin později padla další branka, tentokrát však do hradecké branky, kterou po čtyř zápasové pauze opět hájit Pavel Kantor - 3:1.

V čase 23:40 zvyšoval na 4:1 na dvakrát pardubický odchovanec působící dlouhá léta v Hradci Michal Tvrdík. Posléze se nad hradeckým ledem zvedl drobný mlžný opar a rozhodčí Hribik utkání ihned přerušil k údivu diváků, funkcionářů i samotných hráčů a trenérů. Podle slov některých z nich, pokud by byla utkání přerušována za stejných podmínek všude, nehrálo by se na mnoha extraligových stadionech v průběhu celého září i října.

Rozhodčími vynucený odpočinek měl prospět spíše hostům, kteří do té doby čelili obrovskému tlaku, ale opak je pravdou. Domácí kapitán Jiří Šimánek si ze zcela dezorientovaných obránců Pardubic udělal statické figurky a rychlým obtočením se vytočil před branku s pukem na hokejce a neomylně zavěsil - 5:1. A neuběhly ani dvě minuty a skóre se měnilo znova. Tentokrát se hostům se štěstím podařilo ještě vykřesat jiskřičku naděje na přijatelnější výsledek. Marcinkova přihrávka od mantinelu přesně našla Čáslavu a bylo to 5:2. 

Drama ve třetí třetině

Ve třetí třetině již málokdo očekával výraznější drama, přesto k němu došlo. Z kraje poslední části putuje na trestnou lavici za sekání zcela udivený hradecký Pospíšil a Pardubice snižují Benákem na rozdíl dvou branek - 5:3. O pár vteřin později putuje na trestnou Tomáš Troliga za přísně posouzené hákování a hosté mají další šanci ke snížení.

Po návratu Troligy do hry přichází tlak hradeckých hokejistů, kteří, podporování fandícími ochozy, dobývají pardubickou svatyni. Jejich snažení opět přerušují muži v pruhovaném a posílání na trestnou lavici nejprve Tomáše Pospíšila a vzápětí i kapitána Jiřího Šimánka. Takovou šanci Pardubice neodmítly. Sýkorovu dělovku Kantor vyrazil na hůl nikým nepokrytého Nahodila a ten dělá z utkání drama s rozdílem jedné bránky - 5:4. 

Pardubická naděje na nějaké body z východočeského derby trvala necelých pět minut. Nejprve čaroval v hradecké brance Pavel Kantor a poté vrátil na stranu hradeckých pohodlné dvoubrankové vedení v čase 52:05 Rudolf Červený, který upravil na konečných 6:4.

Hlavní kouč hradeckého Mountfieldu k výsledku dodal: "Podle mě to byl famózní zápas pro diváky, pro nás trenéry už možná tak ne. Z taktické stránky jsme předvedli hrozné věci teda, ale z našeho hlediska si vážím výkonu hráčů, jejich snahy. Přeci jen to nebylo tak jednoduché, když šest, sedm nebo osm zápasů nevyhrajete, tak se nehraje zrovna v pohodě. S výsledkem 5:1 bychom ale mohli ke konci hrát trochu klidněji."

Konečný stav: 6:4, po třetinách 2:0, 3:2, 1:2
Branky a nahrávky: 6. Vantuch (Slovák, Troliga), 9. Frühauf (Knotek, Mertl), 21. Knotek (Šimánek, Vydarený), 24. Tvrdík, 36. Šimánek (Knotek, Mertl), 53. Červený (Mertl, Mikuš) – 21. Tybor (Nahodil), 38. Čáslava (Marcinko), 42. Benák (Radil), 48. Nahodil (Sýkora, Radil). Vyloučení: 8:5. Využití: 1:2. Střely na branku: 34:20. Diváků: 6890 (VYPRODÁNO).

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Víkend nabídne několik vernisáží, koncert či noční Bílou věž

Na tento víkend se v Hradci Králové sešly hned čtyři vernisáže, začínají výstavy fotografií, obrazů i studentských prací. Bude se hrát hokej, koncertovat, vystoupat můžete na noční Bílou věž nebo si prohlédnout vodní elektrárnu Hučák.
Čtěte více

ZVEME: Na fotbal, hokej, bleší trh nebo za elektřinou na Hučák

Závěr jarních prázdnin v Hradci Králové mohou děti strávit v Technologickém centru nebo na Velké kostičkové výstavě, kde na ně čeká velké množství kostiček LEGA. V IC Hučák se mohou dozvědět vše o elektřině. O víkendu se bude hrát fotbal, hokej v historických dresech a na…
Čtěte více

ZVEME: Velká kostičková výstava zaujme dospělé i děti

Na víkend navážou týdenní jarní prázdniny. Co můžete s dětmi v Hradci Králové podniknout? V sobotu jim v Adalbertinu divadlo PUK zahraje loutkové pohádky, v neděli se mohou stát malými muzejníky. Po celý týden se koná velká výstava stovek stavebnic a tisíců figurek LEGO. Dospělí…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme