Mezi kavalíry a kasárnami vzniknou nová náměstí s historickou studnou

Vizualizace opravených Gayerových kasáren v Hradci Králové.
Vizualizace opravených Gayerových kasáren v Hradci Králové.

Na revitalizaci budovy Gayerových kasáren v Hradci Králové, která začala před několika týdny, by měla navázat úprava ploch uvnitř kavalírů a před kasárnami za zhruba 70 milionů korun. Jak budou náměstíčka s novými vstupy z okolních ulic vypadat?

Rada města schválila podmínky soutěže na projektanta, který zpracuje dokumentaci pro stavební povolení a provedení stavby. Územní rozhodnutí již město má. Mezi kavalíry tak vznikne areálový parter, který ze severu uzavírá nový parkovací dům. 

„Náměstí bude dlážděné, opatřené městským mobiliářem, veřejným osvětlením a s výsadbou nových stromů. Bude objízdné pro zásobování a obslužnost podnikatelských objektů v areálu kavalíru. V severní části centrálního náměstí bude také obnovena historická studna,“ popisuje záměr rekonstrukce Jiří Bláha, investiční náměstek primátora Hradce Králové.

Podle návrhu smlouvy s vítězným projektantem by město mohlo požádat o stavební povolení na podzim příštího roku. „Město bude koordinovat termínově svou část stavby v daném území s Krajským úřadem Královéhradeckého kraje. Hrubý odhad nákladů na tuto investici je předběžně 70 milionů korun. Přesnější číslo bude město znát až po zpracování vyšších stupňů stavební dokumentace a na základě nabídek stavebních firem ve veřejné soutěži,“ dodává náměstek Bláha.

Zbývající dvě boční náměstí před objekty Vrbenského a Gayerových kasáren vytvoří další nový důstojný prostor. Dláždění celého areálu doplní sadové úpravy, městský mobiliář a veřejné osvětlení. Na obě boční náměstí vzniknou z ulice ČSA také dva nové pěší vstupy opatřené brankami.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Harmonii na Benešově třídě čeká rozsáhlá rekonstrukce

Zlepšit kvalitu bydlení v bytovém domě Harmonie I na Benešově třídě v Hradci Králové by měla připravovaná rekonstrukce. Dojít by mělo na rozsáhlé opravy lodžií včetně jejich zastřešení, zateplení budovy a střechy i výměnu oken. Město nyní začíná hledat projektanta, zadávací…
Čtěte více

Opravy Střeziny pokračují podle plánu. Tanečníci se budou do nové budovy stěhovat kolem Vánoc

Rozsáhlá rekonstrukce základní umělecké školy Střezina v Hradci Králové zatím pokračují podle plánu. Město nyní dokončuje stavební práce v rámci první etapy, během které se rekonstruovaly pavilony výtvarného a tanečního oboru a dostavěla se spojovací chodba. Zastupitelé města na…
Čtěte více

Obnova Vrbenského kasáren není levnou záležitostí. Kraj požádal o dotaci 230 milionů

O více jak 230 milionů korun z kapitoly Národního plánu obnovy určené na revitalizaci brownfieldů požádal Královéhradecký kraj na projekt rekonstrukce Vrbenského kasáren v Hradci Králové. Kraj chce s pomocí této dotace financovat energeticky účinnou revitalizaci objektu…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme