Obnova Vrbenského kasáren není levnou záležitostí. Kraj požádal o dotaci 230 milionů

Vizualizace nové podoby Vrbenského kasáren.
Vizualizace nové podoby Vrbenského kasáren. | autor: Královéhradecký kraj.úřad

O více jak 230 milionů korun z kapitoly Národního plánu obnovy určené na revitalizaci brownfieldů požádal Královéhradecký kraj na projekt rekonstrukce Vrbenského kasáren v Hradci Králové. Kraj chce s pomocí této dotace financovat energeticky účinnou revitalizaci objektu stojícího v centru krajské metropole. Na projekt záchrany chátrající památky kraj uspěl už ve dvou projektech a zajistil tím dotační podporu ve výši téměř 81 milionů korun.

Léta opuštěná a chátrající budova kasáren by se měla proměnit v moderní kulturně kreativní centrum, které oživí celou městskou část hradeckého středu. Objekt bude provozovat příspěvková organizace kraje – Muzeum východních Čech v Hradci Králové, které se na projektu významně podílí. Administraci projektu Vrbenského kasáren zajišťuje krajské Centrum investic, rozvoje a inovací.

„Začátkem letošního roku již tento projekt získal 55 milionů korun z fondu určeného na rozvoj regionálních kulturně kreativních center a téměř 26 milionů z Integrovaného regionálního operačního programu. Předpokládáme, že rozhodnutí o případném přidělení podpory určené na revitalizaci brownfieldů padne ve druhé polovině letošního roku. Během několika týdnů chceme ještě požádat o dotaci ve výši téměř 180 milionů korun z IROP2 v rámci ITI Hradecko-pardubické aglomerace,“ uvedla Martina Berdychová, náměstkyně hejtmana odpovědná za kulturu, památkovou péči, cestovní ruch a sociální oblast.

Z Vrbenského kasáren se stane moderní muzejní pracoviště, jehož tematické těžiště budou tvořit veřejnosti přístupné expozice přírody a člověka a navazující provoz kulturního a kreativního centra pod správou a odborným vedením Muzea východních Čech v Hradci Králové.

„Oživením Vrbenského kasáren bychom chtěli udělat další krok ke vzniku podobného areálu, jaký má například Vídeň v podobě tamního MuzeumsQuartieru. Ten by měl poskytnout možnost kulturního vyžití nejširší veřejnosti. Obsahově by se měl mimo jiné dotýkat témat pevnostní historie či prezentovat rozmanitost přírodního a historického dědictví kraje. Ve Vrbenského kasárnách vznikne zážitkové a vzdělávací centrum pro veřejnost postavené na moderních expozicích přírody a starších dějin člověka, průkopnické nadregionální kreativní centrum pro rozvoj a modernizaci muzeí a pro jejich spolupráci se školami a médii a konečně také krajské centrum pro digitalizaci kulturního dědictví kraje,“ popsal již dříve záměry Petr Grulich, ředitel Muzea východních Čech v Hradci Králové.

V areálu kasáren v centru stotisícového města kraj nedávno dokončil nákladem 320 milionů korun rekonstrukci Gayerových kasáren, v nichž je hlavní odborné pracoviště Muzea východních Čech v Hradci Králové. Budovy Gayerových a Vrbenského kasáren jsou zhruba stejně velké a v areálu leží zrcadlově proti sobě. Vrbenského kasárna vznikla v 19. století a od 90. let minulého století je objekt nevyužívaný.


Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Kraj hledá firmu, která opraví Vrbenského kasárna

Chátrající budova Vrbenského kasáren v centru města by už brzy měla být minulostí. Královéhradecký kraj připravuje její rozsáhlou rekonstrukci. Většinu nákladů na investici za více jak půl miliardy korun by měly pokrýt čtyři již schválené dotace. Aktuálně probíhá soutěž na…
Čtěte více

Vrbenského kasárna získala další dotaci. Zrekonstruována by měla být v roce 2025

Královéhradecký kraj získal dotaci na rekonstrukci Vrbenského kasáren v Hradci Králové ve výši 245 milionů korun, a to na energeticky účinnou revitalizaci brownfieldů z Národního programu obnovy. Jde o čtvrtou a zároveň poslední část finanční podpory, o kterou se kraj ucházel z…
Čtěte více

Vrbenského kasárna jsou ve vlastnictví kraje. Opravy tak mohou začít

Rekonstrukce zchátralých Vrbenského kasáren v Hradci Králové je zase o něco blíž. Město objekt nově darovalo Královéhradeckému kraji, který se o proměnu kasáren postará. Opravená budouva bude sloužit jako kulturně kreativní centrum, mimo jiné by tam měly vzniknout přírodovědecké…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme