Štítky: | Kasárna | Gayerova kasárna | muzeum |

Do nově opravených Gayerových kasáren se přestěhovaly už i kosti mamuta

Do opavených Gayerových kasáren už putují sbírkové předměty.
Do opavených Gayerových kasáren už putují sbírkové předměty. | autor: Královéhradecký kraj

Zrekonstruovaná Gayerova kasárna v Hradci Králové slouží muzejníkům a brzy začnou i široké veřejnosti. Pracovníci muzea již působí v nových kancelářích a restaurátorských dílnách, do regálových systémů v depozitářích se postupně stěhuje 2,5 milionu sbírkových předmětů a v březnu se otevře muzejní knihovna čítající 80 000 svazků.

„Muzea a galerie v našem kraji se potýkají s nedostatkem úložného prostoru, proto hledáme cesty, jak depozitáře navýšit, abychom zajistil bezpečné uložení sbírkových předmětů. V případě Gayerových kasáren se nám podařilo pro naše největší Muzeum východních Čech v Hradci Králové vytvořit moderní pracoviště pro muzejníky a současně zachovat historický ráz budovy, která patří architektonickým pamětihodnostem Hradce Králové,“ řekl hejtman Martin Červíček.

Rekonstrukci Gayerových kasáren stavebně dokončil Královéhradecký kraj v červenci loňského roku. „Stavební práce zde probíhaly od září 2019 a stály 270 milionů korun. Nyní jsme na samotném konci úspěšného projektu. Celková investice včetně vybavení se vyšplhala na 310 milionů korun. Velkou část pokryje přislíbená dotace z Integrovaného regionálního operačního programu,“ uvedl první náměstek hejtmana Pavel Bulíček odpovědný za investice.

Součástí projektu byla nejen kompletní rekonstrukce původních kasáren, ale také vybudování nové přístavby před budovou, kde vznikla badatelna knihovny a sbírkových fondů a také společenské zázemí. Během přípravy místa pro výstavbu objevili archeologové pozůstatky bývalé hradecké pevnosti. Aby bylo možné základy hradební zdi (tzv. bastionu) zachovat tak, aby je mohla vidět i veřejnost, bylo třeba upravit projekt a přístavbu založit na pilotech. Tento postup byl v souladu s projektovou dokumentací, vydanými povoleními a stanoviskem památkové péče.

„V Gayerových kasárnách se nachází hlavní zázemí Muzea východních Čech v Hradci Králové – depozitáře, restaurátorské dílny, pracovny a badatelny, bez kterých se chod takovéto instituce neobejde. Díky krajskému projektu se podařilo vytvořit důstojné a reprezentativní pracoviště. Bude sloužit nejen pracovníkům, ale také široké veřejnosti, která může využívat služeb muzea naplno. Návštěvníkům umožníme nahlédnout do nově vzniklých otevřených depozitářů a ‚pod pokličku‘ práce muzejníků,“ doplnila náměstkyně pro kulturu Martina Berdychová.

Do Gayerových kasáren se stěhuje 2,5 milionu sbírkových předmětů

Královéhradecký kraj v rámci projektu nakoupil také nový nábytek do přístavby a laboratoří a především úložné regálové systémy do depozitářů. Pojízdné i pevné regály se zásuvnými a policovými systémy jsou již nainstalované a pracovníci muzea do nich nyní stěhují přes 2,5 milionu sbírkových předmětů ve správě muzea. Do polic se tak už vrátily například kosti a kly mamuta staré deset tisíc let, které byly objeveny v roce 1899 u Svobodných Dvorů.

Další náklady spojené s vybavením budovy, zejména nákup nábytku do kanceláří pracovníků, dovybavení konzervátorských dílen a depozitářů dalšími speciálními prvky (například specializované zatemnění) nese muzeum. Dosud tak zaplatilo 1,6 milionu korun a v letošním roce plánuje nákupy dalšího vybavení za téměř pět milionů korun.

Stěhování sbírkových předmětů z náhradních depozitářů potrvá až do podzimu příštího roku. Nakládání s cennými a mnohdy křehkými předměty vyžaduje pečlivost a opatrnost. Muzejníci také využívají této příležitosti k ověření evidence, doplnění údajů do katalogizačních karet a také ke generální inventarizaci sbírek.

V březnu se v nové přístavbě otevře centrální badatelna

Badatelna bude sloužit jak čtenářům muzejní knihovny, tak badatelům nad sbírkovými předměty. Fond Knihovny MVČ čítá 80 tisíc svazků a vznikl spojením dvou dosud samostatných knihoven, a to přírodovědecké a společensko-vědní. Badatelna bude otevřena dva dny v týdnu.

„Pro naše muzeum je rekonstrukce našeho hlavního odborného pracoviště skutečným krokem do 21. století. Ze 30 let trvajícího dramatického provizoria jsme se přenesli mezi nejmodernější muzea v zemi. Ještě nás ale čeká řada dalších úkolů, protože i přes rekonstrukci náš prostorový deficit nezmizel, jen se významně zmírnil. Proto spolu s krajem řešíme rekonstrukci dalších depozitárních objektů. Nadále také řešíme umístění specializovaných celokrajských pracovišť a krajského kreativně vzdělávacího přírodovědného a archeologického centra, jejichž budoucnost je spojena s objektem protilehlé kasárenské budovy v areálu budoucího kulturního kampusu. Chci nesmírně poděkovat zřizovateli muzea za to, že nám takovýto rozvoj umožnil a nesl na svých bedrech tíhu této astronomické rekonstrukční zakázky,“ uzavřel ředitel Muzea východních Čech Petr Grulich.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Muzeum plné hraček potěší malé i velké návštěvníky

Hradecké muzeum nyní nabízí novou výstavu, která potěší děti ale hlavně dospělé návštěvníky, kteří si připomenou, s čím si jako malí hráli. Nostalgická výstava představuje hračky z převážně 2. poloviny 20. století z rodinné sbírky Věry Dvořáčkové. Kromě panenek, plyšových…
Čtěte více

Projděte se Hradcem ve 14. století. Virtuální realitu nabízí muzeum

Muzeum východních Čech v Hradci Králové představí a zpřístupní výsledek několikaleté práce týmů historiků, archeologů, památkářů a historických geografů, kteří ve spolupráci se softwarovými inženýry, 3D grafiky a programátory z Fakulty informačních technologií ČVUT v Praze (FIT…
Čtěte více

Muzeum nově nabízí expozici o husitství. K vidění je i lebka bojovníka se vstřeleným šípem

Palcát, pavéza, houfnice, ale i kropáč nebo bombarda – to jsou předměty spojené s érou husitských válek. Dobu počátků utrakvismu, náboženského vzepětí i vzniku sekt, dobu nových společenských procesů i surového válečnictví představí nová výstava v Muzeu východních Čech. Vedle…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme