Kraj hledá firmu, která opraví Vrbenského kasárna

Vrbenského kasárna.
Vrbenského kasárna. | autor: Královéhradecký kraj

Chátrající budova Vrbenského kasáren v centru města by už brzy měla být minulostí. Královéhradecký kraj připravuje její rozsáhlou rekonstrukci. Většinu nákladů na investici za více jak půl miliardy korun by měly pokrýt čtyři již schválené dotace. Aktuálně probíhá soutěž na zhotovitele stavebních prací, která ozřejmí celkové náklady i termín zahájení stavby.

Vrbenského kasárny jsou dlouhodobě nevyužívaný vojenský objekt v centru Hradce Králové. Rekonstrukce a přístavba objektu vyřeší synergicky několik problémů – na jedné straně pokračující chátrání objektu a nutnost řešit tento zanedbaný brownfield v centru krajské metropole, na druhé straně nedostatečné prostory pro činnost Muzea východních Čech v Hradci Králové, a to jak pro odbornou práci, tak pro prezentaci sbírkových předmětů.

"Zároveň projekt počítá i s přístavbou se vstupním prostorem pro setkávání a s celkovým kulturním, vzdělávacím a společenským zázemím pro návštěvníky z řad široké veřejnosti. Jsem ráda, že tento záměr, který provázím od jeho počátku, tedy již více než 10 let, míří k realizaci. Nejenže umožní vznik nové a jedné z největších přírodovědeckých expozic v České republice a také nové expozice archeologické, ale také vytvoří prostory pro zázemí a rozvoj činnosti nového Centra kreativního muzejnictví Královéhradeckého kraje pro moderní styl prezentování sbírek a Digitalizačního centra pro muzejnictví sloužícího pro vysoce moderní digitální dokumentaci sbírkových předmětů i listin. Tato centra budou v rámci své činnosti podporovat rozvoj i dalších muzeí,“ uvedla náměstkyně pro oblast kultury a cestovního ruchu Martina Berdychová.

Původním vlastníkem objektu Vrbenského kasáren bylo Statutární město Hradec Králové, které však pro objekt tohoto rozsahu nenašlo vhodné využití. V roce 2015 tak padlo první rozhodnutí Královéhradeckého kraje o zahájení stavebně-technické přípravy záměru za účelem adaptace objektu pro potřeby krajského muzea.

Nutná je spolupráce s památkáři

„Areál Vrbenského kasáren je ve velmi špatném stavu a vyžaduje podstatně náročnější úpravy než již zrekonstruované sousední Gayerovy kasárny. Tomu odpovídá i stavebně-technická příprava záměru, která byla náročná zejména tím, že se objekt nachází v památkové zóně, a bylo tedy nutné hledat optimální řešení, které by pokrylo potřeby krajského muzea, dosáhlo určitého energetického standardu a zároveň respektovalo požadavky památkové péče. Zejména náročná byla projektová příprava fasády objektu, intenzivně jsme v rámci přípravy spolupracovali s památkáři na výběru nejvhodnějšího postupu realizace fasády, který se také několikrát ověřoval prostřednictvím vzorkování,“ řekl Pavel Bulíček, první náměstek hejtmana odpovědný za krajské investice.

Ačkoliv jsou Vrbenského kasárny hmotově totožné s Gayerovými, tak stav zchátralého objektu vyžaduje podstatně náročnější úpravy, než tomu bylo v případě již zrekonstruovaného objektu, který před rekonstrukcí po léta využívalo muzeum jako depozitář sbírkových předmětů.

Z toho důvodu se začalo připravovat ojedinělé vícezdrojové financování projektu s použitím více než jednoho dotačního titulu.

Výsledkem dotační přípravy jsou čtyři dotační projekty pro záměr Vrbenského kasáren, které úspěšně prošly hodnocením a jsou schváleny k poskytnutí dotace v celkové výši přesahující 500 milionů korun.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Vrbenského kasárna získala další dotaci. Zrekonstruována by měla být v roce 2025

Královéhradecký kraj získal dotaci na rekonstrukci Vrbenského kasáren v Hradci Králové ve výši 245 milionů korun, a to na energeticky účinnou revitalizaci brownfieldů z Národního programu obnovy. Jde o čtvrtou a zároveň poslední část finanční podpory, o kterou se kraj ucházel z…
Čtěte více

Kraj podpoří stadion. Za dotace se vybaví tribuny, tělocvičny a další zázemí

Královéhradecký kraj hodlá podpořit výstavbu nové multifunkční arény v Hradci Králové, jehož investorem je Statutární město Hradec Králové, dotací ve výši 100 milionů korun. Poskytnutí finančních prostředků dnes projednala rada kraje. Návrh musí ještě schválit krajští…
Čtěte více

Obnova Vrbenského kasáren není levnou záležitostí. Kraj požádal o dotaci 230 milionů

O více jak 230 milionů korun z kapitoly Národního plánu obnovy určené na revitalizaci brownfieldů požádal Královéhradecký kraj na projekt rekonstrukce Vrbenského kasáren v Hradci Králové. Kraj chce s pomocí této dotace financovat energeticky účinnou revitalizaci objektu…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme