Magistrát chce zjistit, jestli je možné parkovat pod Velkým náměstím

Parkovat by se mohlo pod Velkým náměstím, pokud to půjde.
Parkovat by se mohlo pod Velkým náměstím, pokud to půjde. | autor: hradeckralove.cz

Rekonstrukce Velkého náměstí stále ještě vázne. V současné době je územní rozhodnutí stále ještě v Hořicích. Hradecká radnice chce tedy v tuto chvíli prověřit možnost parkování pod povrchem této plochy v historickém centru. Rada nyní odsouhlasila studii, která by měla vyhodnotit současný stav povrchu a inženýrských sítí, navrhnout etapizaci a projednat způsob provedení stavby s památkáři. Během léta si už radnice nechala zhotovit geologický průzkum. Doufá, že se jí tak lépe povede odblokovat záměr rekonstrukce náměstí.

„Snažíme se problém s parkovacími místy řešit všemi možnými způsoby, chceme vrátit Velkému náměstí funkci přirozeného společenského centra. Snahou je odblokovat záměr rekonstrukce Velkého náměstí, územní rozhodnutí je ale zatím v Hořicích. Je třeba dojít ke konsenzu mezi dostatečným počtem míst, která by odpovídala jak návštěvnosti centra Hradce, tak vyhovovala rezidentům. Chceme prověřit možnou výstavbu podzemního parkoviště pod Velkým náměstím s vjezdem z Komenského ulice. O relevanci tohoto projektu rozhodne až plánovaná studie,“ sdělil náměstek primátora Jiří Bláha. Před zhotovením zmiňované studie byly provedeny přípravné průzkumy a práce, kterými jsou v první řadě zhodnocení geologických poměrů pro uvažovaný záměr.

Plánovaná studie Velkého náměstí prověří možnosti parkovacích kapacit pod povrchem včetně variantního řešení podzemní části včetně posouzení vjezdových objektů a poskytne návrh zázemí pro návštěvníky historického centra jako součást parkovacího objektu. Rovněž by měla sledovat stav podloubí, tedy povrchy a inženýrské sítě. Studie počítá s návrhem etapizace výstavby. Možný záměr rovněž bude projednán s orgány památkové péče, vybranými dotčenými orgány a organizacemi a zástupci vlastníků.

Celkem za tyto podklady město zaplatí bezmála jeden milion korun včetně DPH. „Projekt je a bude samozřejmě intenzivně projednáván s památkáři, zatím jsme ve stavu úvah a možných řešení. Musíme zjistit, co by lidem nejvíce vyhovovalo a bylo nejlepším možným řešením,“ dodal Bláha.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Do ulice V Kopečku se opět vrátí stroje. Budou se opravovat kanalizace a vodovody

Od zítřka budou opět zahájeny práce na obnově vodovodu a kanalizace V Kopečku, které byly přerušeny zimní technologickou přestávkou. Společnost Vodovody a kanalizace Hradec Králové dokončila obnovu vodovodu a kanalizace v ulici V Kopečku s koncem listopadu a nyní bude pokračovat…
Čtěte více

Velké náměstí by mohlo mít novou podobu. Do diskuze se zapojila i veřejnost

Sdílená zóna pro chodce, cyklisty i automobily, zeleň, nové osvětlení či zázemí pro konání akcí. Nejen tyto prvky přináší nový koncept studie rekonstrukce Velkého náměstí v historickém centru Hradce Králové. Město chce původní projekt upravit a doplnit o nové přístupy a…
Čtěte více

Harmonii na Benešově třídě čeká rozsáhlá rekonstrukce

Zlepšit kvalitu bydlení v bytovém domě Harmonie I na Benešově třídě v Hradci Králové by měla připravovaná rekonstrukce. Dojít by mělo na rozsáhlé opravy lodžií včetně jejich zastřešení, zateplení budovy a střechy i výměnu oken. Město nyní začíná hledat projektanta, zadávací…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme