Štítky: | Magistrát |

Město by údajně mohlo přijít o lukrativní nemovitosti

Město může ještě usilovat o dvě stovky nemovitostí
Město může ještě usilovat o dvě stovky nemovitostí

V královéhradecké vládní opozici vyvstalo zajímavé téma. Část zatupitelů, konkrétně ze Změny pro Hradec, poukázala na to, že město Hradec Králové, její úředníci a potažmo také primátor, nedostatečně pečují o majetek města. 

Představitelé radnice se však proti takovému nařčení ohrazují. Konkrétně se jedná o nemovitosti, které by měly patřit městu, ale v současné době jsou ještě stále v katastru nemovitostí vedené jako majetek "městského národního výboru". 

Tento problém, který se samozřejmě netýká pouze Hradce Králové, řeší už od roku 1991 zákon, který upravuje přechod majetku ze státu na obec. 

V loňském roce na konci června však vstoupila v platnost novela tohoto zákona a ta ukládá obcím, že do posledního března 2013 musí podat své požadavky na navrácení majetku. Vláda má pak čas do konce září 2013 se k seznamu vydávaných nemovitostí vyjádřit. 

„Město si to musí dát na katastru do pořádku, hrozí tu velké nebezpečí. Přitom na to úředníci měli čas dvacet let. Když se podíváte do seznamu zmíněných pozemků, uvidíte, že centrum města už je vyřešené. Hlavně na jeho okraji jsou však desítky nemovitostí, o které město zatím nepožádalo,“ uvedl pro MF Dnes Adam Záruba, šéf strany Změna pro Hradec. 

Město Hradec Králové, respektive jeho úředníci, však takto zapsaný majetek postupně převáděli do vlastnictví města. Nyní úředníkům zbývají už jenom tři měsíce na dokončení. „Do konce března 2013 zbývá prověřit necelé dvě stovky nemovitostí a popřípadě zažádat o jejich zápis do majetku města. Takovou lhůtu určuje zákon,“ uvedla Magdalena Vlčková, mluvčí magistrátu města Hradec Králové.  

Podle informací z radnice přešlo za dobu účinnosti zákona (od roku 1991) do vlastnictví města přibližně deset tisíc položek, mezi kterými byly budovy i pozemky. Tento počet byl prověřen a následně po zdokladování zapsán v katastru nemovitostí jako vlastnictví města. „Do lhůty dané zákonem všechny pozemky prověříme a ve spolupráci s právním oddělením zajistíme podání případných žalob. Nezbude ani jedna položka, která by nebyla podrobena kontrole,“ ujistil Ondřej Votroubek, vedoucí odboru správy majetku města královéhradeckého magistrátu. 

O některé nemovitosti se město muselo soudit

Soupiska majetku se od roku 1991 samozřejmě významně ztenčila. Vlastnictví některých nemovitostí je však, podle slov mluvčí magistrátu, nutné řešit soudní cestou. „Část soudních sporů již byla ukončena, v dalších přibližně deseti případech se již soudní spor buď vede, nebo se připravují žaloby k podání.  Definitivní počet žalob bude jasný po dokončení prověřování podkladů ke zbývajícím pozemkům,“ doplnila informace mluvčí Vlčková. 

Hradci Králové po ukončení soudních sporů takto už připadlo:

  • hvězdárna na Novém Hradci Králové
  • levé křídlo budovy Magistrátu města Hradec Králové
  • některé pozemky ve Vážní ulici
  • budova Muzea východních Čech  (tu se podařilo zapsat na list vlastnictví města bez soudního sporu) a mnohé další.

Co ještě zbývá prověřit?

Radnice uvádí, že z počtu deseti tisíc nemovitostí je šest set položek nevypořádaných. Zhruba čtyři stovky položek byly prověřeny, ale do vlastnictví města nepřešly, město totiž nesplňuje podmínky pro jejich nabytí podle citovaného zákona.

„Zejména podmínku,  aby město s nemovitostí k rozhodnému datu (24. 5. 1991) hospodařilo. Jedná  se většinou o pozemky, na kterých se nacházejí vodoteče, orná půda, komunikace 1. třídy, distribuční zařízení energií apod., u nichž je většinou již povahy věci jasné, že s nimi město nemohlo k uvedenému datu hospodařit,“ objasnila mluvčí města. 

Ke konci loňského prosince zbývalo prověřit kolem dvou stovek položek. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Stížnosti se na magistrát dostanou skrze aplikaci. Vyřešila se jich už tisícovka

Aplikaci Munipolis, díky které je možné nahlašovat drobné závady nebo upozornit na nedostatky ve veřejném prostoru, si od spuštění v loňském říjnu stáhly téměř dva tisíce uživatelů. Jejím prostřednictvím se již podařilo vyřešit tisíc případů po celém Hradci. Aplikace kromě…
Čtěte více

Město chce dát lidem možnost rozhodovat o části rozpočtu. Zatím hledá pro projekt název

Hradec chce zapojit své obyvatele do rozhodování části městských financí. Město už minulý rok spustilo několik participativních aktivit a projektů. Ani v tomto roce nechce od tohoto trendu upustit a tak spustí úplně první ročník participativního rozpočtu u nás. Co to vůbec…
Čtěte více

V Hradci se zřejmě začne za parkování platit i na sídlištích. Radnice zvažuje v systému velké změny

Placené parkování v Hradci Králové až na malé výjimky dosud nepřekročilo hranici Gočárova silničního okruhu. Ale to by se v budoucnu mělo změnit. Možná už příští rok se za parkování začne platit v Malšovicích, na Moravském, Slezském i Pražském Předměstí. Podle radnice mnoho…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme