Máte strach o své kolo? Registrujte si ho, radí městská policie z Hradce

Ilustrační foto | Zdroj: Pixmac
Ilustrační foto | Zdroj: Pixmac

Další překážku do cesty zlodějům jízdních kol postaví Městská policie Hradec Králové.

V následujících dnech totiž vstoupí do právě vznikajícího systému centrálního registru kol, který se postupně rozroste až nad rámec Česka a poskytne možnost registrace vlastníkům jízdních kol. Tím se má významně zvýšit pravděpodobnost jejich navrácení po případné krádeži.

Navázat smluvní vztah s jediným celostátním registrem jízdních kol v České republice se rozhodla v rámci svých preventivních počinů královéhradecká městská policie. „Celoplošný centrální registr je jedním z nejdůležitějších opatření proti krádežím jízdních kol, bez něj není možná kontrola. Registry zakládané před 10 až 15 lety pozbyly smyslu a účinnosti, protože ukradená kola končí většinou mimo město,“ řekl k novince ředitel královéhradecké městské policie Miroslav Hloušek.

Registrací jízdního kola by se měl znemožnit, nebo alespoň výrazně ztíží, jeho přeprodej dalším osobám. Stejně jako automobil má i jízdní kolo či jeho rám své jedinečné výrobní číslo, podle kterého je možné nalezený bicykl ihned identifikovat a snáze dohledat majitele. „Většina dražších jízdních kol končí po krádeži v jiné zemi, nebo minimálně v jiném kraji. Teď vznikne možnost registrovat nové kolo bezprostředně u prodejce, jestliže do systému bude chtít vstoupit v zájmu svých zákazníků, nebo bude možné samostatně své kolo zaregistrovat z domova prostřednictvím internetu. Poslední možnost registrace nabídne městská policie,“ upřesnil nové možnosti majitelům kol Miroslav Hloušek.

Za padesát korun bude kolo v registru hlídané pět let

Ceny zaregistrování budou velice příznivé, pět let v evidenci přijde majitele kola na pouhých padesát korun, přičemž systém umožní vkládat do databáze i fotografie registrovaných jízdních kol. Prodejce kol nebo městská policie, která bude chtít cyklistům pomoci systém budovat, zaplatí správci registru dva tisíce korun ročně.

Systém bude časem fungovat i preventivně, protože po zavedení tohoto non stop registru budou moci strážníci v kterémkoliv městě a v kteroukoliv hodinu zkontrolovat cyklistu, zda „nesedí“ na ukradeném kole právě v Hradci Králové a naopak. Královéhradecká městská policie doufá, že se do systému zapojí co nejvíce lidí a celý počin se rozjede celoplošně a masově, protože jinak by to velmi snížilo účinek a smysl.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
21.12.2013 00:35
Win (neregistrovaný)
K čemu registr, když je výrobní číslo na rámu v 99% přebroušeno?
21.12.2013 11:38
X (neregistrovaný)
RE:
registrace nebude podle vyrobnich cisel ;-)

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Přes Portál Bezpečí se strážníci mohou na volajícího napojit přes video

Hradecké městské policii bude v práci od 1. února pomáhat nová aplikace Portál Bezpečí. Díky ní se budou moci operační důstojníci při telefonickém hovoru na lince 156 spojit s volajícím přes video, chat a zajistit i jeho lokalizaci. Pro spuštění všech těchto funkcí bude volající…
Čtěte více

Město chce v ulicích více strážníků i asistentů prevence kriminality

Počet strážníků městské policie v Hradci Králové by se měl do dvou let zvýšit o desetinu. S udržováním pořádku ve městě jim dlouhodobě pomáhají i takzvaní "asistenti prevence kriminality." I těch by mělo ve městě postupně přibýt. Počítá s tím nový koncept prevence kriminality,…
Čtěte více

Nové kamery pomohou strážníkům v práci

Kvalitnější záznamy i efektivnější dohled nad dodržováním veřejného pořádku bude mít nyní Městská policie Hradec Králové díky obnově tří kamerových bodů za téměř 260 tisíc korun. Půjde o kamery na rohu ulic V Kopečku a Rokitanského, ale také na Masarykově a Ulrichově náměstí.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme