Magistrát je od pondělí 16. března uzavřen, některé školky také. Další opatření v dopravě v kraji

Magistrát má omezené úřední hodiny.
Magistrát má omezené úřední hodiny. | autor: hradeckralove.cz

Magistrát města Hradce Králové je od dnešního dne (pondělí 16. března) uzavřen. Po dobu trvání nařízení vlády ohledně celorepublikové karantény budou úřední hodiny v mimořádném režimu. Na základě nařízení vlády zařídilo město v MŠ Kamarád a MŠ Mandysova školky pro děti zaměstnanců hradecké fakultní nemocnice a dalších klíčových pracovníků. Od zítra pak budou zavřené mateřské školy Svobodné Dvory, Podzámčí, Sluníčko, Holubova při ZŠ Úprkova a od středy bude uzavřena mateřská škola Březhrad.

„Hradecký magistrát je pro veřejnost kompletně uzavřený, jsou zavedeny pouze mimořádné úřední hodiny ve středu od 13 do 16 hodin. Tyto hodiny budou sloužit pouze k vyřízení potřebné agendy u občanských průkazů, a to zejména v případě ztráty. Zaměstnancům magistrátu byl v některých případech umožněna práce z domova, ale někteří zůstávají stále na úřadě. Je tedy možné se na ně v případě potřeby obracet telefonicky nebo prostřednictvím e-mailu,“ říká tajemnice magistrátu města Markéta Bartušová.

Mateřské školy pro děti zaměstnanců nemocnic, záchranných složek, strážníků...

Na základě nařízení vlády bude pro potřeby hradecké fakultní nemocnice, příslušníků IZS, strážníků a dalších zachován provoz mateřské školy Kamarád v Hrubínově a Veverkově ulici. „Otevřeno bude také pro kmenové děti, které školku pravidelně navštěvují. Stejným způsobem bude fungovat i mateřská škola Mandysova. Současně jsme připraveni zajistit také péči o děti ve věku šest až deset let, a to pro hradeckou fakultní nemocnici, policisty, strážníky, hasiče a další. Školky, které zůstávají v provozu, mají zajištěno, že děti budou ve skupinách do 15 osob,“ říká náměstek primátora pro oblast školství a sociálních věcí Martin Hanousek.

Jaké školky budou zavřeny?

Od zítřejšího dne pak dojde k uzavření mateřských škol: MŠ Svobodné Dvory, MŠ Podzámčí, MŠ Sluníčko, MŠ Holubova při ZŠ Úprkova a od středy bude uzavřena mateřská škola Březhrad,  Třebechovická, Na Biřičce a Malšova Lhota. „O uzavření dalších školek bude rozhodnuto během dnešního odpoledne nebo zítřka,“ doplňuje Hanousek.

Další opatření v dopravě

Mimořádná opatření pro dopravu v kraji. Královéhradecký kraj v pondělí rozhodl o dalším mimořádném opatření v souvislosti s šířením nákazy Covid-19. Omezí kontakt mezi řidiči autobusů a cestujícími, a sníží tak riziko přenosu viru. K omezení kontaktů dojde i na železnici.

„Zakazujeme nástup předními dveřmi. Cestující budou nastupovat i vystupovat druhými, případně i dalšími dveřmi. Cestující nebudou po nástupu odbaveni řidičem ani odbavovacím zařízením ve vozidle. Již zakoupené jízdní doklady se nebudou označovat,“ vysvětluje první náměstek hejtmana Martin Červíček odpovědný za oblast dopravy a silničního hospodářství.

Autobusová doprava v rámci systému IREDO tak bude pro cestující dočasně zdarma.

„Jde nám na prvním místě o ochranu zdraví řidičů a zajištění veřejné dopravy v následujících týdnech. Zároveň se tím snažíme zjednodušit situaci veřejnosti, především lidí, kteří veřejnou dopravu potřebují k dojíždění do zaměstnání,“ dodává náměstek Martin Červíček.

O ukončení těchto opatření bude Královéhradecký kraj informovat.

V souvislosti s nákazou již Královéhradecký kraj omezil počet spojů zhruba o deset procent proti normálnímu stavu, především těch využívaných k dojíždění do škol. Kraj také nařídil dopravcům častější dezinfekci vozů. V souvislosti s uzavřením státních hranic také nejezdí autobusové linky do Polska.

Ve vlacích budou průvodčí nadále procházet, omezí ale kontakt s cestujícími tím, že budou provádět pouze vizuální kontrolu předložených dokladů a nebudou prodávat jízdenky. Pokladny ve stanicích budou fungovat v omezeném rozsahu.

O případných dalších úpravách jízdních řádů, které mohou nastat v reakci na podněty cestujících, bude Královéhradecký kraj dále informovat. Aktuální informace o spojích najdou cestující na www.idos.cz.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Kraj hledá firmu, která opraví Vrbenského kasárna

Chátrající budova Vrbenského kasáren v centru města by už brzy měla být minulostí. Královéhradecký kraj připravuje její rozsáhlou rekonstrukci. Většinu nákladů na investici za více jak půl miliardy korun by měly pokrýt čtyři již schválené dotace. Aktuálně probíhá soutěž na…
Čtěte více

Stížnosti se na magistrát dostanou skrze aplikaci. Vyřešila se jich už tisícovka

Aplikaci Munipolis, díky které je možné nahlašovat drobné závady nebo upozornit na nedostatky ve veřejném prostoru, si od spuštění v loňském říjnu stáhly téměř dva tisíce uživatelů. Jejím prostřednictvím se již podařilo vyřešit tisíc případů po celém Hradci. Aplikace kromě…
Čtěte více

Město chce dát lidem možnost rozhodovat o části rozpočtu. Zatím hledá pro projekt název

Hradec chce zapojit své obyvatele do rozhodování části městských financí. Město už minulý rok spustilo několik participativních aktivit a projektů. Ani v tomto roce nechce od tohoto trendu upustit a tak spustí úplně první ročník participativního rozpočtu u nás. Co to vůbec…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme