Pomoc v krizové situaci nabízejí medici i rodinné centrum

| autor: Fakultn

Opatření proti šíření koronaviru komplikuje život řadě lidí. Například rodičům, kteří se nemohou starat o své děti v době přerušené školní docházky. Ale čím dál víc lidí nabízí pomocnou ruku. Hradecké nemocnici se přihlásilo během jednoho dne na 90 mediků, kteří chtějí vypomoci. Vznikají dočasné dětské skupiny a ty stávající hledají cesty, jak zajistit péči o víc dětí. Mezi organizacemi, které se rozhodly pomáhat, je třeba rodinné centrum Žirafa v Hradci Králové, uvedl Český rozhlas Hradec Králové.

Koordinátorka centra Žirafa v Hradci Králové Kateřina Horáková začala okamžitě zjišťovat například podmínky hygieniků a hlavně shánět personál. Především dobrovolníky.

„Vypadá to, že bychom mohli něco málo nabídnout, ale mohla by to být tak stokoruna na hodinu. Tedy jde spíš o to, dělat to z dobré vůle a z radosti, pro dobrý pocit. Než pro peníze," popsala Kateřina Horáková podmínky, které rozhodně žádného zlatokopa k práci s dětmi nepřivedou.

Studentka hradecké pedagogické fakulty Alena Matějovská plánovala studijní pobyt v Německu a v pondělí se dozvěděla, že se cesta kvůli preventivním opatřením ruší. Na výzvu Žirafy narazila víceméně náhodou, ale neváhala: „Tohle mi přijde super zkušenost, jak se něčemu novému naučit. Poznat nové děti a hlavně mít dobrý pocit, že bych mohla někomu pomoci."

Nemocnice vyzvala studenty, ti neváhají pomoci

Fakultní nemocnice Hradec Králové eviduje v režimu karantény nebo ošetřování zhruba 60 zaměstnanců z celkového počtu přesahujícího pět tisíc. Začíná tak pociťovat nedostatek personálu, zrušila i zahraniční služební cesty všech zaměstnanců. 

Ředitel nemocnice Vladimír Palička se ve středu obrátil na studenty medicíny a vyzval je, jestli by nebyli ochotní oslabené nemocnici v takto vypjaté situaci pomoci. Výpomoc by se jim navíc počítala jako povinná praxe. "Přihlásilo se zhruba devadesát mediků,“ uvedl ve čtvrtek mluvčí hradecké nemocnice Jakub Sochor.

Jaká omezení v důsledku pandemie se dotknou obyvatel Hradce Králové, se můžete dočíst zde.

Krajští hygienici doporučují lidem, kteří se vrátí z rizikových oblastí zasažených koronavirem a jsou bez zdravotních obtíží, aby je kontaktovali. Jak? To je uvedeno na webu www.khshk.cz. V případě zdravotních obtíží by měli lidé volat přímo infekční kliniku fakultní nemocnice - čísla a další postupy jsou na webu www.fnhk.cz.

Všechny důležité informace o koronaviru jsou zveřejněné také na webových stránkách krajského úřadu Královéhradeckého kraje.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Stavba nového pavilonu infekční kliniky bude stát 900 milionů

Hradecká fakultní nemocnice plánuje na podzim letošního roku vypsat výběrové řízení na dodavatele stavby nového Pavilonu kliniky infekčních nemocí a kožní kliniky, která by měla stát kolem 900 milionů korun. Předpokládaný termín zahájení stavby je stanoven na jarní měsíce roku…
Čtěte více

Smysl pro tumor, seriál se v hradecké nemocnici natáčel hlavně o víkendech

Seriál Smysl pro tumor, který po osm nedělních večerů, vysílala Česká televize, upozornil veřejnost na problematiku onkologických onemocnění a možnosti jejich léčby. Televizní štáb záběry z lékařského prostředí natáčel předminulý rok na vybraných pracovištích Fakultní nemocnice…
Čtěte více

Minulý rok se v hradecké porodnici narodilo o 263 dětí méně než v roce 2022

V hradecké porodnici fakultní nemocnice se minulý rok se uskutečnilo 2014 porodů, což je o 263 méně než v roce 2022. Pokles porodů v posledních letech je ovlivněn demografickým vývojem v celé České republice. Klinika i během loňského roku pokračovala ve zlepšování péče o matky i…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme