V Hradci jsou k neděli 15. března dva povtrzené případy nákazy koronavirem

Hradec zatím hlásí dva případy.
Hradec zatím hlásí dva případy. | autor: pixabay.com

V Hradci Králové jsou zatím dva potvrzené případy nákazy koronavirem. Daná osoba, stejně jako u prvního případu, opět nemá vazbu na činnosti a aktivity, kde by se mohla setkávat s obyvateli města. Je v domácí izolaci. Město i nadále zůstává v intenzivním kontaktu s Krajskou hygienickou stanicí Královéhradeckého kraje. Na pondělní ráno se chystá další zasedání krizového štábu.

„Lidé by v těchto dnech měli omezit cestování, návštěvy svých známých či příbuzných pouze na ty skutečně nejnutnější případy. Mohou tak snížit riziko rozšíření nákazy jak na sebe, tak právě na své okolí," připomíná primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek.

V pondělí bude na magistrátu města znovu zasedat krizový štáb a poté bude jednat kolegium primátora. „Potřebujeme probrat nové skutečnosti a situaci v městských organizacích. Jistě budeme zvažovat, jak město může ještě více pomoci tam, kde je to skutečně potřeba. Registrujeme nabídky pomoci od zastupitelských klubů a v pondělí se rozhodneme, které a jakým způsobem budeme moci využít,“ dodává primátor.

Nemocnice ruší plánované operace

Fakultní nemocnice Hradec Králové od pondělí 16. března 2020 zrušila s ohledem na epidemii všechny plánované neakutní operace, omezila provoz svých ambulancí a připravuje další opatření. Akutní péče o pacienty bude i nadále zajištěna.

„V současné epidemiologické situaci je provoz FN HK soustředěn na péči o nemocné COVID-19 a osoby ve zvýšeném riziku,“ uvedl ředitel nemocnice Vladimír Palička.

Nemocnice k opatřením přistoupila kvůli ochraně zdraví veřejnosti, pacientů i zaměstnanců nemocnice. Opatření bude v platnosti do odvolání. V nemocnici platí nadále zákaz návštěv většiny lůžkových oddělení.

Seniorům mají pomáhat dobrovolní hasiči

Hejtman aktivoval dobrovolné hasiče, aby pomáhali lidem ve svých obcích. „Se starostou krajského sdružení dobrovolných hasičů Jiřím Orsákem jsem se domluvil, že vydá pokyn všem našim dobrovolným hasičům, aby začali ve svých obcích aktivně pomáhat lidem, kteří to potřebují nejvíce. Tedy především seniorům a lidem s omezenými možnostmi pohybu. Je potřeba v tuto chvíli jednat rychle a pomoci jim zajistit léky – jelikož řada z nich neovládá mobilní telefon tak, aby jim mohl praktický lékař vydat e-recept, nejdříve proto musí dojít pro recept do ordinace a poté do lékárny. Z důvodu strachu nebo dalších faktorů ale raději budou chtít zůstat v bezpečí domova, a právě jim budou dobrovolní hasiči nápomocni. Zároveň s tím budou rozvážet nejzákladnější potraviny a další potřeby pro domácnost. Všechno ovšem záleží na dalších krocích vlády,“ informoval hejtman Jiří Štěpán.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Stavba nového pavilonu infekční kliniky bude stát 900 milionů

Hradecká fakultní nemocnice plánuje na podzim letošního roku vypsat výběrové řízení na dodavatele stavby nového Pavilonu kliniky infekčních nemocí a kožní kliniky, která by měla stát kolem 900 milionů korun. Předpokládaný termín zahájení stavby je stanoven na jarní měsíce roku…
Čtěte více

Kraj hledá firmu, která opraví Vrbenského kasárna

Chátrající budova Vrbenského kasáren v centru města by už brzy měla být minulostí. Královéhradecký kraj připravuje její rozsáhlou rekonstrukci. Většinu nákladů na investici za více jak půl miliardy korun by měly pokrýt čtyři již schválené dotace. Aktuálně probíhá soutěž na…
Čtěte více

Hradecká záchytka stále funguje omezeně, chybí lékař

Protialkoholní záchytná stanice v Hradci Králové už přes rok funguje v omezeném režimu. Je přitom spádová pro celý Královéhradecký kraj. Dříve fungovala 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Teď je nonstop otevřená jen o víkendu a o svátcích. Ve všední dny přijímá pacienty pouze v čase…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme